自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

normancha 發表於 16-7-7 22:28
之前聽PlaygroundD家長講,要預備定幫小朋友考什麼CambridgeYLE,等小學面試嘅時候有呢方面嘅認可⋯⋯
想問 ...

如果係諗住K2考starter 用黎報直資私小用,K1真係要開始準備。當你報小學要交portfolio 時要擺cert,你要諗諗攞乜野cert. Cert唔會無用,如果當你小朋友過埋2nd in, 錦岩有小朋友同分,學校會睇portfolio 黎選。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

little_monkey 發表於 16-7-20 07:51
正是吊詭之處 。間間學校都話唔駛催谷 。到申請時,有些又話可以附上個人資料 …… 咁個個小朋友都有, ...
當時我真係唸唔到有咩可以放入去,但上網分享,人人都講緊點縮印可放更多.......
其實,我唔能夠否定,有些考到神校的,也許一張證書也沒有,但願意分享的家長又有多少?大家也只計劃自己子女吧....
所以真係要自己衡量,有信心可以咩都唔考,冇既考一兩張旁下身,好過冇。未必有幫助,但起碼比學校了解父母教育的方向,是否與學校一致也是好的。

有時唔係話谷,但學校收生必定有自己要求,開心學校未必會想收一位勁谷的學生家長吧,家校好難合作,這就就是錯配了。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

3歲考試

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

tester5 發表於 16-7-20 13:48
當時我真係唸唔到有咩可以放入去,但上網分享,人人都講緊點縮印可放更多.......
其實,我唔能夠否定,有些 ...

其實我之前同仔仔去某機構賣旗, 都會有CERT。可能有D人覺得冇用, 但要睇學校點睇啦, 我覺得去做呢類義工, 有意義過咩跳舞/英文CERT.(我自己意見咋)。
EVEN 冇用都唔緊要, 其實都係想小朋友可體驗下賣旗, 放膽叫人買, 同埋明白賣旗係D咩, 為佐咩。
都係一個好好既學習機會。

(純粹個人意見, 唔岩聽請SKIP。)

Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

是是但但 發表於 16-7-20 14:48
其實我之前同仔仔去某機構賣旗, 都會有CERT。可能有D人覺得冇用, 但要睇學校點睇啦, 我覺得去做呢類義工, ...
你講得啱我都學校賣過旗,好似冇証書

首頁

尾頁

跳至