自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我有朋友老公話唔生,因年紀大,男40,女28,但女想生,結果生完一個之後又生多個,仲要係照顧得好過我朋友

男爵府

good_pig 發表於 16-8-4 10:47
生左後悔又未必講出聲者
咁又可能係生左就後悔想唔生,唔生既又後悔想生

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

4大長老兼家人都係又窮又唔生性。見盡人性醜陋一面,唔想再累下一代。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-8-4 10:47 生左

原帖由 gm147 於 16-08-04 發表
咁又可能係生左就後悔想唔生,唔生既又後悔想生
人生咁多後悔有乜好講

男爵府

引用:唔鍾意小朋友,睇就得意要養要教諗起都煩,

原帖由 teareye 於 16-08-04 發表
唔鍾意小朋友,睇就得意要養要教諗起都煩,而家自由自在鍾意去旅行就去旅行,生活愉快
...
唔洗撲學校,唔洗準備返學用品,唔洗暑期學興趣班,做暑期作業,唔洗睇功課,唔洗陪溫書準備考試,小朋友考試就等於自己去考一樣,可能仲緊張,唔洗去家長會,發燒生病睇醫生又一筆錢,去旅行可以中意幾時去就幾時去,唔洗旺季暑假同人迫

可惜,佢話就算佢50歲都要生,我彩佢都傻

男爵府

引用:我有朋友老公話唔生,因年紀大,男40,女28,

原帖由 白玫瑰 於 16-08-04 發表
我有朋友老公話唔生,因年紀大,男40,女28,但女想生,結果生完一個之後又生多個,仲要係照顧得好過我朋友
...
你朋友老公搵錢多唔多
養2個又要照顧得好,有排都未退到休

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

有潔癖,好怕間屋搞到立立亂!

珍珠宮

gm147 發表於 16-8-4 10:45
我見好多上左年紀既夫婦,後生時都好決絕唔生,老左先後悔,依點都好重要 ...

有人問過倪匡,有冇做過後悔事 。佢話人生每樣決定都係因應當時環境同心態做,就算重新揀過,佢都係無可避免做返相同決定,既然係咁,何必後悔 ,更沒野值得後悔

APIGMA    發表於 16-8-4 17:59

子爵府

b.gorilla 發表於 16-8-4 10:57
你朋友老公搵錢多唔多
養2個又要照顧得好,有排都未退到休

男做左好多年政府工,女嘅都有能力賺$

男爵府

b.gorilla 發表於 16-8-4 10:28
係,好多女人以為生左個小朋友會綁住老公個心,留到老公個身,天真的想法。其實如果關係搞不好,生小孩只是 ...

兩個人感情唔好千萬不要生個小朋友出來以為可以挽救出左問題嘅感情?不要太天真啦!盞害多個人,一出世就冇一個健全家庭成長,兩公婆終日黑面,點樣過一世?

琥珀宮

畀面勳章

柴犬qq 發表於 16-8-4 10:23
更多原因係,以為生個細路出黎會解決到好多問題。

男爵府

she007 發表於 16-8-4 10:35
怕痛咯~
仲有唔生可以早些退休,不過都怕老左冇人有物。

有錢洗咪得囉,我啲親戚五十零歲就退休,不知幾多節目,忙到死,佢地係有囝囡有孫,自己有積蓄,囝囡又事業有成,所以退休後都冇咩經濟壓力,可以有 一個好燦爛嘅退休優質生活!其實都好睇下你點安排嘅啫!最緊要兩公婆感情好,就唔怕啦!

公爵府

this is own personal choice

different stage/age will have different view and choice

男爵府

引用:Quote:b.gorilla+發表於+16-8-4+10:28+係,

原帖由 happylife1210 於 16-08-04 發表
兩個人感情唔好千萬不要生個小朋友出來以為可以挽救出左問題嘅感情?不要太天真啦!盞害多個人,一出世就 ...
我有個朋友17歲未婚懷孕,大肚9個月時經手人同佢吵架走左,佢生左個小朋友出來後,拎番鄉下比親戚揍,自己有返工時就有比錢上去,到識左現在老公,拍拖一個月後失業,兼有左,就無比錢大陸,叫親戚用心用力用錢湊住先wor,後來現任老公在佢懷孕時出軌,佢好勞氣,小產左,又不願工作,想挽回老公的花心,迫老公唔戴套,死都要幫佢生個,唔好忘記佢自己已有一個要養,到後來第二次真的生到出來啦,老公咪一樣唔痴家,扮OT實質去左同女仔遊車河車震,不過我呢個朋友生完後依舊唔願做野,佢奶奶亦擺到明好唔中意呢個新抱

大宅

回覆樓主:

我覺得要處理香港小孩的生活鎖碎事好無聊, 例如報playgroup, 爭學位..但吾做又吾得, 好似對佢唔住咁; 人生苦短, 只要有錢有健康,人生仲有好多野好玩, 我吾想浪費人生係無聊事上。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 teareye 於 16-08-04 發表唔

原帖由 b.gorilla 於 16-08-04 發表
唔洗撲學校,唔洗準備返學用品,唔洗暑期學興趣班,做暑期作業,唔洗睇功課,唔洗陪溫書準備考試,小朋友考 ...
咁呢d野拎共識啦

水晶宮

happylife1210 發表於 16-8-4 11:06
有錢洗咪得囉,我啲親戚五十零歲就退休,不知幾多節目,忙到死,佢地係有囝囡有孫,自己有積蓄,囝囡又事 ...
其實我比較擔心係晚年…即係7,80歲(假設我有禁長命),如果唔係我死先,得番我一個都唔知點了…

寶石宮

引用:Quote:she007 發表於 16-8-4 10:35 怕痛咯~

原帖由 happylife1210 於 16-08-04 發表
有錢洗咪得囉,我啲親戚五十零歲就退休,不知幾多節目,忙到死,佢地係有囝囡有孫,自己有積蓄,囝囡又事 ...
同埋老左,仔大仔世界啦。 仲唔通氣死痴個仔咩

寶石宮

引用:Quote:原帖由 happylife1210 於 16-08-04

原帖由 b.gorilla 於 16-08-04 發表
我有個朋友17歲未婚懷孕,大肚9個月時經手人同佢吵架走左,佢生左個小朋友出來後,拎番鄉下比親戚揍,自己 ...
錯完一次又一次,跟著佢一定會問點解遇到賤男

寶石宮

引用:Quote:happylife1210 發表於 16-8-4 11:06

原帖由 she007 於 16-08-04 發表
其實我比較擔心係晚年…即係7,80歲(假設我有禁長命),如果唔係我死先,得番我一個都唔知點了…
...
有乜唔知點..

你80歲,仔女都5x..都差不多退休。 到時咪又係自己一個人

首頁
23456...9

尾頁

跳至