自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

SKB 發表於 16-8-15 21:21
我實話實說,你朋友實在有點妄想。

阿媽50,個仔28,在香港,肯做肯捱肯博,每人搵$15000/月應該無咩問題 ...

多謝你嘅正確思維!

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:我有朋友想去澳洲囉居留權,請指教?

如果媽媽係做護士或者照顧病人個啲應該都ok, 澳洲都缺呢啲職位!呀仔都可以過黎先讀書,邊讀邊搵工!

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 16-8-15 21:32
係可能的. 澳洲咁大, 你唔申請SYDNEY, MELBOURNE呢D大城市, 如果是次一等如BRISTANE, PERTH, 而那裡有人幫你申請WORK VISA, 例如有親戚RUN RESTARANT 要識煮某些料理, 咁樣比律師呀, 會計呀申請仲快. 我有朋友佢所有大陸親戚朋友因為咁從大陸移哂去歐洲某國, 不過, 佢地攞左國藉後都唔想繼續做RESTAuRANT, 因為就好似在香港做樓面或洗碗, 無咩前途. 福建有條小村, 成條村既人學識左唔知紥鐡定咩既建築技能, 成條村又移左去唔記得美加邊個國家. 如果肯放下身段, 做一D西方人不願做的工作, 移民不是難. 但如果係都要做白領, 咁就要鬥叻計分了.
孫中山先生既兄長都係過夏威兒洗大餅, 佢唔係出身有錢人家, 只係亞哥都做苦工. 咁佢又過去讀左兩年讀. 當時香港無咁人讀洋書, 所以返來英文變得最勁個個, 入舊DBS 又入舊港大...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

candy8888 發表於 16-8-15 20:18
Sorry.因為我問佢,佢都係答啲唔答啲!我自己又對呢方面完全唔了解!
我同意,冇咩好問,朋友用咩方法移民又冇同你講,佢咁大個人,佢自己識處理,公開討論亦𣎴會有咩結論。好奇心過了頭。

子爵府

畀面勳章

786 發表於 16-8-15 21:37
孫中山先生既兄長都係過夏威兒洗大餅, 佢唔係出身有錢人家, 只係亞哥都做苦工. 咁佢又過去讀左兩年讀. 當時 ...

孫中山?現在係2016年呀

大宅

786 發表於 16-8-15 21:32
係可能的. 澳洲咁大, 你唔申請SYDNEY, MELBOURNE呢D大城市, 如果是次一等如BRISTANE, PERTH, 而那裡有人幫 ...

佢28歲仔係做滅蟲公司,都算係技術人員,唔知有冇機會!

男爵府

candy8888 發表於 16-8-15 18:39
我有一對母子朋友同我講話呢兩年內要去澳洲居住囉居留權,佢地話香港生活同工作都好辛苦,我知佢地冇咩錢, ...

嫁俾鬼佬?

侯爵府

人地個仔都已經28歲,係都係個仔負責呀媽既安危啦。

大宅

回覆樓主:

佢地話香港地做嘢辛苦,工時長,福利又冇!

伯爵府

+3金熱血

candy8888 發表於 16-8-15 21:39
佢28歲仔係做滅蟲公司,都算係技術人員,唔知有冇機會!

嘩,超高分啦呢類

大宅

786 發表於 16-8-15 21:45
嘩,超高分啦呢類

你講真?但香港冇咩人願意做,好辛苦架,又對健康唔好!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:yanfish+發表於+16-8-15+18:50+住邊

原帖由 candy8888 於 16-08-15 發表
好似話阿媽過去做嘢,帶埋個仔!
個仔28歲

要做都係個仔做

伯爵府

+3金熱血

candy8888 發表於 16-8-15 21:48

當然真啦。個邊多木屋。香港石屎屋去殺白蟻都起碼3k一次,每次一個鐘。個邊超大需要,基本人人都會用。移得好!

男爵府

引用:Quote:786 發表於 16-8-15 21:45 嘩,超高

滅蟲人員係好高分的

大宅

786 發表於 16-8-15 21:55
當然真啦。個邊多木屋。香港石屎屋去殺白蟻都起碼3k一次,每次一個鐘。個邊超大需要,基本人人都會用。移 ...

咁我明白佢地咁大決心la.

侯爵府

畀面勳章

candy8888 發表於 16-8-15 21:59
咁我明白佢地咁大決心la.

移得好。
Nice to meet you!

翡翠宮

回覆樓主:

50 歲,我當佢仔攞完pr 再比高價d 個種去搞埋阿媽過去,都起碼5,6年。仲有個阿媽過咗去頭十年唔可以攞福利,唔會就會係之前比嘅5萬deposit 度扣。

下下想過去人地度攞福利?而家邊有咁易

大宅

回覆:我有朋友想去澳洲囉居留權,請指教?

如果45嵗男有二十年西式甜品師移民機會大嗎?

http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

大宅

Dwmn 發表於 16-8-15 22:03
50 歲,我當佢仔攞完pr 再比高價d 個種去搞埋阿媽過去,都起碼5,6年。仲有個阿媽過咗去頭十年唔可以攞福 ...

佢地可能都係嫌香港生活節奏快,工時長,住屋細又貴,想改變吓生活環境,唔係想拎人著數嗰啲人嚟!

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:我有一對母子朋友同我講話呢兩年內要去澳洲

我有一對母子朋友同我講話呢兩年內要去澳洲居住囉居留權,佢地話香港生活同工作都好辛苦,我知佢地冇咩錢, ...
好多年前有個同事係內地人,嚟HK做咗幾年會計,後來佢妹申請佢一家(老公,一仔一女)過去澳洲。聽聞佢打好多份工,有超市、餐廳等,佢個仔入到大學讀醫。
我係知咁多。

首頁
23456...7

尾頁

跳至