婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔明樓主做乜要叫99黎煮飯。一個工人照顧一個小家庭卓卓有餘,最多叫老人家留一小時看細路等工人去買餸。工人唔識煮飯唔係理由,做得工人有乜理由唔識煮飯?就算真係唔識教都教到佢識啦,唔通真係one woman, one task呀?你返工你老闆會唔會淨叫你做一樣野呀?

伯爵府

breadcheung 發表於 16-8-19 11:45
唔明樓主做乜要叫99黎煮飯。一個工人照顧一個小家庭卓卓有餘,最多叫老人家留一小時看細路等工人去買餸。工 ...

我就覺得工人唔係你想像中咁勁。樓主一家有2大2細。湊住個細既要分身煮飯做家務湊大個個返放學,唔野少,大部份工人都搞唔掂。搞得掂都唔願意長做。

何況我見樓主話有叫奶奶教距煮但最後奶奶嫌麻煩自己煮埋。我想話好多長輩都會咁。我奶奶最初都係自己煮,但我就覺得咁樣搞唔掂,我奶奶煮飯我工人就係旁邊幫距洗野做下手,咁咪即係2個人煮餐飯但我仔就一個人係廳度悶。我之後叫我奶奶唔好嫌麻煩教工人煮,現在都煮得Ok,當然我奶奶煮就會好味d,但我請工人就係想幫輕家務,乜鬼都費事講自己做我請距黎托?

男爵府

咁叫佢出去做洗碗賺一萬蚊個月啦
叫工人買餸,返到屋企自己煮啲簡單送
唔好求人,唔好比機會佢講到自己懶偉大
家用減到二千
已經幫佢供樓,仲想點

大宅

ikniw 發表於 16-8-15 23:27
我一家4口唔係同奶奶住,自從細仔出左世之後怕一個工人姐姐攪唔掂所以99每日會買餸過黎煮飯,一星期五日。 ...

我99 也是一樣。同外人說自己要倒貼我同我老公。我們一起住。99 又會同人說,我的生活不辛苦。其實,我是辛苦。只是不會對她說。

不是自己媽媽,99 是不會覺得個媳婦辛苦。

樓主,你俾多少,你99 也會有野說。我聽完,同朋友說。舒發吓

男爵府

回覆樓主:

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:大家每月俾幾多錢奶奶買餸?

叫c9收返6千唔洗佢買送
請返個鐘點算

大宅

真係要睇食咩,如普普通通, 6000蚊一日一餐好夠啦

男爵府

wheredinosaur 發表於 16-8-23 13:09
真係要睇食咩,如普普通通, 6000蚊一日一餐好夠啦
咁咪要食埋奶奶d零用錢?

大宅

畀面勳章

其實樓主99本身都要煮飯比佢個妲己大仔同自己食㗎啦(唔知62有冇份食),本身要買餸煮飯清潔一腳踢。而家樓主諗住煮多3個人飯,比多2000元99買餸,樓主出柴米油鹽,同有工人幫頭幫尾同洗碗,只係唔知兩家相距遠唔遠。近嘅話就一家便宜兩家着,大家多幾味餸食,一兩個人好難煮同煲湯。
個99咁唱人就好衰,唔諗自己要靠個細仔養,仲要養埋佢大仔,幫下個細仔手都計到咁清,佢出錢出力養個大仔又唔計,太偏心太唔識做人啦!唔怪得樓主唔開心。
比着我可能叫佢揾佢大仔養返佢,最憎人咁偏心。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

carbonegg 發表於 16-8-23 17:09
其實樓主99本身都要煮飯比佢個妲己大仔同自己食㗎啦(唔知62有冇份食),本身要買餸煮飯清潔一腳踢。而家樓主 ...
x 2,最鬼憎人咁偏心。

樓主叫佢地自己 (62 + 99 + 大伯) 供樓啦,佢要計數,咪同佢計清楚囉。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

我2大人加工人食,比錢工人揸主意負責買餸,清潔用品都係超市買,都係$3000以内一個月。夠唔夠,睇下99係有心幫手照顧,定表面幫你其實想賺份人工。前者唔會同你計,後者,我諗你比夠錢買餸再多小小作為佢既人工佢先滿足。

複式洋房

佢自願定你地叫佢黎煮??
如果你唔係真係咁需要佢幫你煮飯... 叫佢返屋企..唔洗過黎喇...
仲想比幾多佢??? $6500 我請多個工人都得啦....仲唔會比氣我受tim...

子爵府

其實會唔會99係呻,而唔係講事非? 唔識用電子功能,唯有用“把口講”,嘗試溝通下😉

男爵府

如果真係一家人,就算有咩都會閂埋門傾唔係周圍唱,仲要係果堆人都識你!我經歷過所以好明白有呢種99真係好慘!既然咁真係唔好辛苦99,照舊家用照比,叫佢唔好上嚟煮喇,無謂大家辛苦,不過我會講多句:你唔好咁辛苦喇99,我地自己會搞掂,費事你要煮埋比工人食啦!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實講來講去三幅被
俾得人湊, 真係冇得管咁多
隻眼開隻眼閉啦

首頁

尾頁

跳至