自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

仲有一樣……!大家都唔係一生完細路就識做對好父母!大家都應該互相繼續學習!

TRUBIMA    發表於 16-10-29 10:50

大宅

Onlok 發表於 16-10-29 10:07
我覺得同是獨生子女…… 工人湊等……同埋成個大氣候都有關…… 當然亦都唔可以以偏概全。
不過以我為例, ...

好同意,現在我發現不是不想給孩子做家務,其實返了一天學再做功課都好忙,無能力再攞時間出來做家務。

侯爵府

Onlok 發表於 16-10-29 10:07
我覺得同是獨生子女…… 工人湊等……同埋成個大氣候都有關…… 當然亦都唔可以以偏概全。
不過以我為例, ...

同教養關係大好多: 家母七兄弟姊妹,除咗六舅父有兩個仔,同大舅父無後外,其他全部生一個。表姐係公主病,三個表弟包括六舅父兩個仔全部係唔叫人嘅kidult(佢哋個個父母都好文明當子女朋友,而我表姐無工人,姨媽喺表姐十六歲嗰年過身)。反而我同另一個表妹,父母好傳統,我哋見到人一定叫,會注重長幼尊卑,唔敢對長輩大聲講嘢。

琥珀宮

Lenatsang 發表於 16-10-24 11:55
我上星期去了一個parenting 的講座,教父母怎樣教孩子那種,那個講師已是顧問大師級,每年她只在會10月有講 ...

依家啲人唔識教,吓吓話講道理。打父母?打工人都俾我趕佢地出門口企5分鐘,4歲咋,跟住到今時今日,都冇打人行為勒。

如果俾小朋友打,心中覺得好少事啫,佢咁細,咁係縱容,小朋友會覺得打人係正常,一路落去,成長後都未必會識得控制自己情緒,到時未必打人,可能用其他方法去宣洩情緒,如偷竊。所以教導小朋友拒絕暴力,即係教導佢地控制自己情緒,家長必須要視之為嚴重行為,不能縱容寛待。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我記得以前健康院有一個3p親子課程,俾D有2丶3歲既小朋友既父母上,
好值得去學,唔知而家仲有無呢?

子爵府

我朋友仔三歲已經開始發脾氣時候打父母鬧父母,而我留意到佢打既方法位置,鬧人既用詞語氣,全部同佢父母打佢鬧佢係一模一樣......

琥珀宮

teambuilder 發表於 16-10-29 07:40
小朋友打父母當然係唔啱,但父母要小朋友絕對服從亦唔見得好啱。小朋友有自己立場同觀點係好事,點解一定要 ...

日本人都係絕對服從上司、長輩嘅話㗎,可以話係奴性,亦可以講話忠誠,睇你以咩角度去睇。咁日本唔係一個難以獨當一面嘅國家吖,佢地好團結喎。吓吓挑機,好似香港咁又做到啲咩成績出嚟?見識今日立法會議員質素冇得頂啫。

首頁

尾頁

跳至