自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

終極熊貓 發表於 16-11-30 08:58
我唔信,唔洗睇function睇support睇compatibility ?

我唔係撐政府
唔到你唔信,政府買野就係咁
買貴野OR轉新野,要過五關斬六將。所以做野個班人,係唔會煩咁多,反正最後出事,都冇人要負責,都係屬於不幸
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

子爵府

醒目開學勳章

amazing 發表於 16-11-30 08:44
做IT才明白,AGREE
明白乜, 飛機師譚文豪要求繼續用舊系統 back up, 只係額外要多三個人手,
民航處長唔肯, 話新系統無問題, 仲出信警告知情者不準出聲, 有事誰負責?
唔信去飛機師 fb 自己睇!

伯爵府

Zenia 發表於 16-11-29 21:36
對於政府黎講,相信解決提出問題嘅人比較容易。

講得無錯
同呢個政府問理由 叫官員問責?
慳番啖氣啦

男爵府

http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/518448/

機場停升空15分鐘 九航班受阻 新空管「漏料」26秒

[img][/img]

Previous

Next

1/3■昨天新空管系統再度發生故障,導致航班起飛工作暫停十五分鐘,有九班航班受阻。

民航處耗資十五億元的新空管系統,啟用僅半個月,接連發生航班在雷達顯示屏上消失、重疊及「鬼機」事故後,昨日再發生嚴重偏差,未能顯示航班部份資料,包括航班呼號及飛行速度,為時二十六秒,機場罕有地暫停飛機離境十五分鐘,九班航班延誤。民航處強調,事件不影響航班運作及飛行安全,已責成承辦商跟進。不過,有民航機師指,系統未能顯示該兩項資料,會令前線空管人員難以判斷飛機之間的安全距離。

民航處處長李天柱昨天主動公佈,新空管系統昨午一時有二十六秒未能顯示航班部份資料,包括航班呼號及飛行速度,但雷達顯示屏仍能顯示航機位置及飛行高度,系統其後自動重新顯示所有資料,空管人員為保安全,其間暫停處理離境航班十五分鐘,有九班航班受延誤。

據承辦商工程師初步分析,是航班數據處理器(FDP)系統將航班資料存檔時出問題,將資料自動轉換至備用FDP內,當工程人員復修及重新啟動原有FDP,兩組FDP進行同步時,航班數據未能及時與雷達資料配對。

處長承認未如理想

李天柱承認系統表現未如理想,是啟用以來發生最嚴重事故,「FDP唔應該因為將資料存檔而出現今日嘅情況」,已責成承辦商高層來港跟進事件,並在四十八小時提交報告及提出解決方案,避免同類事故再發生。

他強調航空安全未受影響,毋須啟用備用系統,又指空管人員受過專業訓練,懂得處理,任何時候均能確定航機位置及飛行高度。但他表示,處方考慮成立專家小組,就新系統磨合期內出現的情況,向處方提供意見。

機師:欠呼號難管理航班

本身為民航機師的公民黨立法會議員譚文豪指,新系統未能顯示航班呼號及飛行速度,空管人員難以判斷飛機所屬航班,難以管理,而失去飛行速度資料,問題更大,「飛機同飛機之間要保持安全距離,唔知兩架飛機飛緊幾快,唯有限住佢哋速度,確保唔會有距離不足情況出現」,他贊同民航處暫時停飛做法,但憂慮聖誕及新年假期將至,民航處應將舊系統保持在「Warm Standby(活用備用)」模式,一旦新系統出錯,便應快速啟用舊系統,維持空管運作

前民航處處長樂鞏南則認為,民航處一向沿用國際做法,每架飛機起飛時均會向機師發出一連串飛行指示,包括高度、速度及方向等,「假設失去聯絡、無雷達都唔會有問題」,認為任何系統需時微調,要求承辦商糾正問題亦屬正常,不會影響飛行安全。

咁係咪表示舊系統已停用,無standby?

象牙宮

2024年龍年勳章

honeyhonry 發表於 16-11-29 18:52
隨時死人撞機, 點解咁求其? 明明記得香港係最繁忙機場, 有咩事死得人多

...

其實,icac 係咪要查下前局長?

呢套系统,日日出事,好驚呀…

象牙宮

2024年龍年勳章

cool2000hk 發表於 16-11-29 21:21
正正就係外行人管內行野,買果陣聽sales吹到天花龍鳳,唔理全世界得三個機場用緊都照用(你買電腦都買最多人 ...

真R頭,點解當初唔買多機場用的系統?

子爵府

JoanC 發表於 16-11-30 08:27
政府樣樣都錯,根本大家係鬧慣咗……但真係無諗過有人攞 google 比,根本係兩樣嘢……
...
If 民航處 is not at fault this time, I would really hope it can be as transparent as it can in telling the public what went wrong - how did they make the decision to buy this system that is barely used in other airports, why did they shelf it for a few years before implementing it finally this November (what stopped them from doing it earlier, was there something wrong?). I would think when it comes to Governments implementing new systems, they would do it meticulously due to the bureaucratic nature of governments.

政府樣樣都錯,根本大家係鬧慣咗 -- I seriously doubt that the public enjoy criticizing the Government had it not have a disappointing track record.
Display Picture from Rita et Machin

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahpoo 發表於 16-11-30 08:34
甘d fix 唔到既問題有無機會導致嚴重意外架
琴日睇過篇報導好似話印度機場都係用呢套野, 早排先俾呢套野攪到成個機場運作唔到

大宅

回覆樓主:

越黎越大陸化,有事發生淨係識收收埋理

子爵府

回覆樓主:

11年買入價值15億既廢物,邊個係罪魁禍首

珍珠宮

nintendo 發表於 16-11-30 02:34
BK 呢度唔可以批評政府。

重點。

正如樓上jm 話齋,如果驚既,咪去第二個機場囉。

公爵府

2018復活節勳章

ahpoo 發表於 16-11-30 08:32
如果釀成意外咪仲大隻穫?

宜家咪等爆大大隻鑊。
政府不嬲係咁,等爆左鑊先做野,提出問題嗰個係厚多士,搞事分子。

唯有坐飛機出發前祈多幾次禱,祝自己好運(emoji)。

珍惜今日仲可以知道真相,第二日好難講lu.

maylmm    發表於 16-11-30 14:36

男爵府

honeyhonry 發表於 16-11-29 18:52
隨時死人撞機, 點解咁求其? 明明記得香港係最繁忙機場, 有咩事死得人多

...

因為新系統原本可以減人手,但未測試好就用,錯誤不停但死口唔認

子爵府

MiuMiuLi 發表於 16-11-29 19:41
死人有乜所謂 , 正苦一貫作風 , 錯左都要一撐再撐 , 就算爆左出黎有證有據都唔會認錯 ...
有無錯我就唔清楚啦, 聖人都有錯啦, 唔錯得架咩?
但問責官員只要集體承擔, 就唔需要認錯或下台架啦

複式洋房

回覆樓主:

親人在控制塔做,佢一早叫左我哋呢幾個月唔好飛,佢哋內部知道套野唔掂,但上頭夾硬黎........

侯爵府

fanny4 發表於 16-11-30 09:52
明白乜, 飛機師譚文豪要求繼續用舊系統 back up, 只係額外要多三個人手,
民航處長唔肯, 話新系統無問題, 仲 ...

剛開始用,爆出試過差1分鐘就2架機撞,新系統都發現唔到,好在舊系統backup即時alert

男爵府

醒目開學勳章

套系統有問題政府死唔認錯,我哋一眾蟻民唯有等睇聖誕旺季炒機或滯留機場新聞吧啦

子爵府

BABY520 發表於 16-11-30 13:23
套系統有問題政府死唔認錯,我哋一眾蟻民唯有等睇聖誕旺季炒機或滯留機場新聞吧啦
...

十二月飛,好驚!
Sweetheartb

伯爵府

因為無「官」 願意承認入錯貨

公爵府

gigi1227 發表於 16-11-30 11:38
有無錯我就唔清楚啦, 聖人都有錯啦, 唔錯得架咩?
但問責官員只要集體承擔, 就唔需要認錯或下台架啦
...
"聖人都有錯啦 , 唔錯得架咩 ?" , 呢句說話係咪真係咁好洗好用 ?? 如果下次係醫生咁同你講你會覺得如何 ??

首頁

尾頁

跳至