自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

rose-mag 發表於 17-2-27 18:06
我都唔倒得眼同口,後來連鼻都唔得,有重量就會好驚,即時要透大氣,主要係開粉液態之後變硬成模果隻,後來 ...

可以講我知點解你會驚?
我本身是一個美容帥,幫客做 facial 時通常會播輕音樂,同留系房裡陪客,D客無話驚喎!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

霜霜 發表於 17-2-28 04:57
可以講我知點解你會驚?
我本身是一個美容帥,幫客做 facial 時通常會播輕音樂,同留系房裡陪客,D客無話 ...

最初第一次驚應該係冬天倒模,模粉好凍,一倒落去就打晒冷震,嚇到個美容師,佢話唔緊要,即時換個暖模俾我,但之後好似有陰影咁,唔倒眼唔倒嘴我又ok, 後來搬屋冇再去,因為一來一回成兩個鐘,未計做facial時間。好多年後去另一間做彩光,做完又係倒模,咁個陣已話唔倒得眼同嘴,個美容師好好,話咁舖個紙模先,慢慢少少倒細範圍,得至倒埋額頭下角,鼻後來應該係有次另一個美容師幫手,做開果個交帶咗但佢唔記得,個模又開得稀,一倒咗嚟入咗鼻,我嚇到彈起,佢都俾我嚇死,之後我就要求唔做倒模,咁我果陣個美容師話咁好蝕喎,幫我用紙模上精華素。我估工作壓力又有影響啩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

rose-mag 發表於 17-2-28 05:14
最初第一次驚應該係冬天倒模,模粉好凍,一倒落去就打晒冷震,嚇到個美容師,佢話唔緊要,即時換個暖模俾 ...

ic 其實每次開始做之前,都要同客做個 analysis,或者傾下偈先嘅!

用戶要求終止服務

rose-mag 發表於 17-2-28 05:14
最初第一次驚應該係冬天倒模,模粉好凍,一倒落去就打晒冷震,嚇到個美容師,佢話唔緊要,即時換個暖模俾 ...

做倒模,無先放沙布咩?點會入咗鼻嫁,屬於嚴重錯誤。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

霜霜 發表於 17-2-28 05:31

做倒模,無先放沙布咩?點會入咗鼻嫁,屬於嚴重錯誤。:thinkin ...

果次個個係替工,我都心知不妙,點知嚇到我彈起,我自己做開果個其實係啱啱有個urgent電話,所以交帶個同事幫手,點知搞個大頭佛,後尾佢係咁賠罪,以後一定親自幫我做晒全套。

用戶要求終止服務

rose-mag 發表於 17-2-28 05:35
果次個個係替工,我都心知不妙,點知嚇到我彈起,我自己做開果個其實係啱啱有個urgent電話,所以交帶個同 ...

我系自己私人做唔系公司,只做熟客,好輕鬆的
而加因為右隻眼失明,無再做了,唔想因一時出錯,累己累人。

王國長老

霜霜 發表於 17-2-28 05:40
我系自己私人做唔系公司,只做熟客,好輕鬆的 。
而加因為右隻眼失明,無再做了,唔想因一時出錯, ...

咁你負責任嘛,我第一個美容師都係自己舖,做得唔錯,但後來佢請果個女仔有咗唔做得,之後個個都係做唔長,手勢又唔好,搬屋太遠就索性唔再去。之後果個係連鎖店式,其實幾hardsell, 我都麻麻,移民就唔再理佢,不過都俾佢呃唔少分。

用戶要求終止服務

rose-mag 發表於 17-2-28 05:54
咁你負責任嘛,我第一個美容師都係自己舖,做得唔錯,但後來佢請果個女仔有咗唔做得,之後個個都係做唔長 ...

做得美容師,責任感同愛心一定要有,絶對不能敷衍了事,每一個關鍵都操控在你手。

公爵府

回覆樓主:

我就完全唔驚嘅,不過老實講就唔多鍾意,因為瞓低咁耐睇唔到又無得講嘢,超級悶。但如果我係樓主,係直頭有恐懼,就一定要求唔遮眼,你諗下,去做facial 係一種享受,如果搞到周身唔聚財咁,不如唔做。

另外我都有帶亞囝去做,一個月一次,佢第一次係遮晒眼及口,始終係小朋友無乜耐性,佢話最憎倒模,悶到發癲,於是第二次美容師姐姐唔遮佢眼,俾佢玩手機,佢就開心晒嘞。

公爵府

回覆樓主:

我都係㗎好唔自在好唔舒服好辛苦, 所以通常我會叫佢用紙嘅

大宅

Dragonmama2012 發表於 17-1-13 12:54
我都係,封眼,口,鼻都會好驚

眼口鼻都封,咁點抖氣,比我都驚(emoji)
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

我好驚做倒模架,試過有一次做左我諗大概5分鐘頂唔順,好驚好想大嗌,跟住自己就成個模撕開佢,跟手出去搵美容師同佢講我full唔到,自此以後就轉用paper mask喇

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我都好驚架,原來咁多人都驚

子爵府

虎到金來勳章

回覆:做facial時好驚敷mask(倒模那種), 我係咪有憂閉恐懼症

我又唔驚,我做個時網都無落,就咁塗係成塊需,只有眼唔塗,用cotton蓋住,我又覺得無咩野,不過起番mask時就舒服晒

大宅

小_魚 發表於 17-1-13 10:47
有無JM 同我一樣, 做facial時好驚敷mask (倒模)? 我以前去做facial一向無問題.
但有一次個美容師幫我敷mask ...

我都係好驚呀...
所以每次都叫佢唔駛幫我倒埋隻眼...

男爵府

PPKS 發表於 17-2-28 09:28
我都係好驚呀...
所以每次都叫佢唔駛幫我倒埋隻眼...
原來咁多jm 同我一樣, 其實我有開聲叫佢倒模唔好倒埋眼, 同佢哋講完, 佢咃就會問我係咪驚, 其實倒唔倒埋眼係我嘅自由, 唔洗問到咁清楚明白唧

男爵府

回覆樓主:

我都怕個凍模,如果唔凍就ok.

大宅

小_魚 發表於 17-3-1 10:48
原來咁多jm 同我一樣, 其實我有開聲叫佢倒模唔好倒埋眼, 同佢哋講完, 佢咃就會問我係咪驚, 其實倒唔倒埋眼 ...

唔怕..
我同你一樣都驚,有人陪下你

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

我會瞓著咗唔知佢倒摸。

你唔倒眼口可能好些。

公爵府

小_魚 發表於 17-1-13 10:47
有無JM 同我一樣, 做facial時好驚敷mask (倒模)? 我以前去做facial一向無問題.
但有一次個美容師幫我敷mask ...

我都係㗎 所以我通常叫佢唔好做 倒模 叫佢做紙嘅mask

首頁

尾頁

跳至