自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

333s 發表於 17-6-24 09:15
全新有盒。未用過。

不過HK 物質豐富, 沒人想要。
你点知没人要?
我用BK。apps。 都無師自通学左放相啦
玩具萬歲!

公爵府

畀面勳章

333s 發表於 17-6-24 09:15
全新有盒。未用過。

不過HK 物質豐富, 沒人想要。

唔關物質豐富,相反香港寸金尺土,冇位放。

333s    發表於 17-6-24 11:23

象牙宮

janede1314 發表於 17-6-24 00:17
不如你諗下如果自己生BB,親戚送嚟d禮物,你自己有咩感覺先?

自己生BB,親戚送嚟d禮物,
太多了, 真的浪費掉。 好多全新益了別人。
寸金呎土。無法保留。

有些还在。

HK 好獨特地方, 是不想有人送禮。我也是。

每次比錢參加飯局, 都有禮物收。消費某金額又有禮物收。
物質豐富的不得了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 17-6-24 10:05
不岩bb用。成人用的。

樓主,唔係物質豐富同香港人的問題,係呢d家電唔岩做賀BB出世, 家電人地新屋入伙送還可以

象牙宮

devilray666 發表於 17-6-24 00:17
我有個長輩,經常攞啲垃圾嚟當禮物送俾我,以為我係白癡,我轉頭就攞落垃圾房,唔要嘅嘢就攞去救世軍或者上 ...

蔘茸海味, 家有几包。那我送給她好了。
要加利是? 給多少?

家電是以前買的置在那沒用。

你長者常攞啲垃圾嚟當禮物, 你不看即掉???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

ivycwl 發表於 17-6-24 04:35
原來樓主大陸人?佢次次d回覆都奇奇怪怪

幸福肥師奶

象牙宮

ivycwl 發表於 17-6-24 04:35
原來樓主大陸人?佢次次d回覆都奇奇怪怪

老实說我中文差, 學習中。
大陸人, 中文好過我千万倍的。

理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BB會否擺滿月, 如不, 俾封利是仔
金額其實由你, 我家BB都係收長輩幾百利是仔
或打條銀飾咁, 其實真係無所謂
有B萬事足

煲的話如果啱size煲粥仔,你可順便問佢要唔要

象牙宮

ck1666 發表於 17-6-24 04:22
老實講,咁做係好“黑人憎”!物品用唔著又阻地方,想環保啲就上網二手平賣或送出,希望遇到有緣人就win wi ...

你又沒見過... 認定全新產品是垃圾?

最低也值數百元。 數百元是垃圾? 好大的口氣。

本人是平民, 無負價, 住供完私樓。想過普通生活。簡易。

理性討論交流者。

象牙宮

blackberry 發表於 17-6-24 10:38
BB會否擺滿月, 如不, 俾封利是仔
金額其實由你, 我家BB都係收長輩幾百利是仔
或打條銀飾咁, 其實真係無所謂 ...

擺滿月…請陪月, 母親要打工, 樓也要供。 工人照顧BB。

我輩份有的大, 有了 侄孫女, 甥男+女,

想多了解 廿, 卅歲人心态。

煲 全新一套, 大, 中, 細。較重。我有肩周炎, 不合用。

理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

樓主,既然外甥生活所需不缺,利是只係小小心意。一千幾百隨意啦。
我女擺百日時,阿姨叔伯全部有黎,有做禮,BB得到好多祝福。但係禮同利是,我放左係櫃,好耐都無拆,直到要搬屋先一次拆。大家封幾多我都無理,仲要既唔係利是,係大家既關係,佢地好錫我女的

333s    發表於 17-6-24 11:05

象牙宮

魔怪媽媽 發表於 17-6-24 10:21
樓主,唔係物質豐富同香港人的問題,係呢d家電唔岩做賀BB出世, 家電人地新屋入伙送還可以
...

外甥女是 2017 入伙, 年中兼生BB囡。

我也是物質豐富之中, 不然怎會有那些東西?

我也不喜歡人家送野。我缺的是勞動力, 非物質。

理性討論交流者。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

將自己唔要嘅比人,仲話人係物質主義香港人,樓主睇你D文字你應該係新香港人

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 17-6-24 09:41
咁你侄女係咪內地人先?大家用本地人睇法去答,文化可能真係唔同
在香港,自家人用唔著會問問對方需唔需要 ...

HK 土生土長。

土生土長, 性格, 作風, 各不同。

有的純樸, 有的揮霍。節約, 浪費, ..... 各有分別。 我懂了解。

理性討論交流者。

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 17-6-23 21:06
外甥女生 BB. 除了利事 利是, 送什么好?

(全新) 家電未開封。

睇你同姨甥女幾close

如果一般500/1000,再買尿片(但問佢bb用開邊隻,驚敏感唔岩用)

好close就1500/2000,問佢需唔需要按摩枕,因照顧bb好攰,唔要既都係尿片

333s    發表於 17-6-24 14:01

大宅

333s 發表於 17-6-24 10:51
你又沒見過... 認定全新產品是垃圾?

最低也值數百元。 數百元是垃圾? 好大的口氣。

物品賣時當然值錢,否則你不會用錢去買。但物品買回來後,它便開始拆舊,即使全新不拆盒,它的價值也會隨著時間下降的。買了回來的物品,要它用得著才顯得它有價值,現在連你也不再想擁有它,它的價值又怎會突然升值呢?

如你真心覺得這些物品好有用,一係自用,一係送給真正有需要的人。而不是當禮物咁送俾人。

大宅

回覆樓主:

問題係你攞屋企唔用嘅雜物嚟比人做賀禮你話平時醒起有啲物品電器用唔著比人就叫唔浪費,但人地瓦之喜送屋企唔要嘅野唔係咁適合吧,送禮係對外甥女同bb嘅心意,唔係清屋企雜物嘅好機會,你自己都唔要,又唔願送比有需要嘅陌生人,就唔好賴冇需要嘅人物質豐富吧

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

1000-1500??!! 加一封bb 見面利是 50-100

333s    發表於 17-6-24 19:28

子爵府

回覆樓主:

我上年姨甥女生bb我送咗隻金手鈪比佢,另加第一次見面利是,大約共$2500

333s    發表於 17-6-24 19:29

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 17-6-23 21:19
唔識... 放上網賣。

你可以係bk既二手市場賣
影相,幾錢,邊度交收(寫清楚)
岩既自然會有人留言或PM你

333s    發表於 17-6-24 18:59

首頁

尾頁

跳至