夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實你都識講c6唔係第1次被你發現有異心,你捉到既係2次,捉唔到嗰d唔知幾多次了
佢本質根本無變過,一直都係想喺出面搵刺激
佢唔係唔愛你既,但未至於為左你放棄成個樹林掛

大宅

kittytempo 發表於 17-7-18 23:54
老公一向包裝得好好. 自從囡囡上年出世后, 佢剛轉新工,因為成日出trip, 我又信佢, 要忙於照顧bb, 所以無che ...

點解一諗就要諗離婚? 可以好好地坐底,同你老公傾下嗎?要求佢離開個女人,要求佢改,要求佢交出財政資產由你管......

你有好多解決問題嘅方法,唔一定要離婚啫

伯爵府

畀面勳章

lhyv 發表於 17-7-19 23:13
Jm 作為局外人,我看到兩點:
1)他騙你即是還想維護這個家
2)你仍愛他
我好同意這JM的講法, 如果個男人個心已經變咗, 係唔會再去掩飾, 你們有同一信仰, 找機會詳談, 找出原因, 希望可以攜手一同去解決問題, 加上你的小朋友還細, 我以過來人講, 離婚路真係不易行. 加油並祝福你.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果第二次你都原諒到,咁佢之後一定有三丶四次,因為佢知道你一定會原諒佢。D人話佢掩飾得好證明佢仲愛個家,我就覺得如果佢愛個家點會一次又一次出軌,現在仲一星期同小三過一晚夜?其實佢掩飾只係唔想背付衰人同出軌個罪名姐,原本是有信仰既人更加接受唔到人地覺得佢衰,咪盡量做D野來掩飾自己的錯處,到你踢爆佢同佢離婚時佢咪變臉囉,幾多lee d case!

翡翠宮

男人'仲'願意厄你, 因為你易厄
唔好太美化呢D男人
如果自己決定留; 都要知道係一池屎水
好愛就唔會一次係咁兩次又係咁
根本就因為佢見你肯, 佢咪繼續
無蝕底, 亦無代價.

想走既; 你就要好好準備, 唔好話爆就爆.

男爵府

回覆樓主

視乎男人的取態,我也憎惡有小三的男人,但我見過一些有小三的男人自己也不好過,他們也很掙扎,不是如jm所想一面倒的風流快活!
換一個角度看,其實某些男人想走出三角關係,卻需要太太的幫助⋯⋯
樓主,最重要是和c6傾談,了解多些,盡量不要量度對錯,反而要理解自己及對方的感受和自己最終想怎麼樣,再慢慢走下一步。
過程會很長,也相當痛苦,但為了自己及bb,要沉着冷靜(是很因難但很重要),多和家人朋友傾訴,不要莽下決定。
這個世界有很多可能,每件事情都有解決方法,最重要是用正面的態度處理。加油!
Take care and good luck!

男爵府

kittytempo 發表於 17-7-19 05:47
我99係一個好保守既婦人, 如果我地離婚, 佢吾會比c6 咁快,咁易再婚。 况且我地仲有個囡, 佢好錫咁孫, ...

如果對方生咗仔,你99點會唔同意,不過點困難都要為自己將來著想,忍一時已難,點忍一世

大宅

樓主老公成日去邊出TRIP ?通常去幾耐?

子爵府

回覆樓主

呢d玩家級c6好難忍啫 個女先岩出世都玩成咁
係我日日發顛都似 有外家支持 我會簡離婚

大宅

睇你仲愛唔愛佢,包唔包容到佢,
不過信任無左,好難可以再建立番,
繼續一齊只會折磨你自己...
雖然係有個女, 但你家人都支持你就唔會好大問題,
離婚都可以活得好好,最重要係自己唔好後悔

大宅

當年我老公又係係我生完個女一年幾之後俾我發現佢有其他女人,而且都唔係第一次,係一而再,再而三,所以到最後我堅決要離婚,一分錢贍養費都冇要(係我傻,千祈唔好學)。

當婚姻出現問題的時候,如果你仲愛你老公,唔想個家散,首先應該同老公好好溝通,開心見誠咁傾下,究竟你地之間出現左咩問題,點解佢會去搵其他女人?我唔係話你老公搵小三啱,但如果唔搵出問題的因由,就唔可能挽救到,如果你地雙方都唔想個家散,搵問題出來跟住共同解決佢。如果佢係因為性生活方面得唔到滿足而係外面搵其他女人,你地可以坦誠溝通下佢既需要係咩,而你又可唔以改變自己滿足到佢?兩公婆有咩唔可以講唔可以試?有好多女人因為未享受到性的滿足,或者因為生左BB之後掛住照顧BB而好少同老公行埋,但男人的生理需要係一直都存在的,佢得唔到滿足就好容易出軌。但有裂痕的婚姻可唔可以繼續落去,你自己仲會唔會信任佢,你要考慮清楚。婚姻如果冇左信任,你會成日疑神疑鬼,咁樣會好辛苦,不而離婚好過。

如果你唔想再俾機會佢,趁早做好離婚的準備,唔好拖,女人的青春好寶貴,離婚都唔係咁可怕,女人靠自己一樣可以活得好精彩,最緊要你要相信自己。

男爵府

回覆:發現老公大話連編, 外面有小三

冇錯呢位jm說得好中肯,夫婦性生活滿足否,對對吾同好難理解?我們只能在這裡吹吓水,比些微意見最後都是樓主自己㸃取捨?

大宅

...

別墅

kittytempo 發表於 17-7-21 21:49
我同左老公攤牌, 佢最初都吾認, 到罪證確作時先認。 細節吾詳講, 佢話選擇我同個囡。 但轉個頭我發現佢 ...

真係離婚?真的心死?

男爵府

大宅

我同左老公攤牌, 佢最初都吾認, 到罪證確作時先認。 細節吾詳講, 佢話選擇我同個囡。 但轉個頭我發現佢 ...

如果你已經有決定,就要盡量實行,越早回覆單身,遇到下一個的機會就越大,好好裝備自己,獨立唔靠男人的女人,其實係好有吸引力既

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

觀察下先啦,小三未必咁易放手,
個個男人都以為自己係情聖,
通常都拖拖拉拉咁啦,
你同C6話你同BB都好需要佢,

機會俾左,
如果一個月後佢仍未斷小三,
你就鋪排後路啦。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢當晚又見個小3, 其實會唔會係同小3講清楚斬纜咋? 可能佢覺得面對面咁講會好d?
定係你有證據佢係同小3繼續風流快活先?
佢當晚同小3過夜定係見左一陣就返黎?
睇定d先啦, 佢話要你同囡囡, 你就乘機要佢交出財政大權及守行為吧

大宅

suetfunglui 發表於 17-7-19 10:37
15K無可能啦!FTM仲要請工人個官唔會比你咁著數!我姐夫都係比$5000咋!仲要比左幾次無再比,都吹佢唔漲! ...

咁又唔好講到實牙實齒冇可能。depends on個男人嘅收入、未離婚前嘅生活水平架啫。我同C6未和好前都係Full time單親媽兼有工人,每個月判咗穩收四萬蚊。

個男人係有責任維持樓主同bb一直嘅生活質素,律師會幫你逐樣list出嚟計應有嘅生活費,FTM比work mom判多錢,因零收入唔需要負擔洗費,相反work mom有收入要按比例負責部分生活費。樓主囡得一歲大,可要求全職湊女,bb太細個要跟媽咪24小時照顧,在法官角度好合情合理,而且不嬲用開工人,唔需要cut。

至於驚個男人走數,我律師嗰陣都話,一係佢準備潛逃唔再返香港、一係佢申請破產,否則大把途徑追數。

珍珠宮

回覆樓主

其實你話你做主動,佢都搵藉口推你,我諗佢應該鍾意出面嗰個多啲喇。

首頁

尾頁

跳至