跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

Mis_ca 發表於 17-11-13 15:54
好開心呀,今日收到email做body同良民證了:mother::mother:

恭喜恭喜,三個個月,你好快喎!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

wingzero 發表於 17-11-13 16:27
恭喜恭喜,三個個月,你好快喎!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

要快啲去整個良民證先得

複式洋房

回覆樓主

我去年12月親手入表,之後通知我驗身做良民証。但因為我同老公無聯名資產,所以再叫我補文件證明我哋關係。終於6月批咗,但要出年3月前land

大宅

wingzero 發表於 17-11-1 14:41
唔駛額外填sp47,sponsor果份sp40,你可以填完upload上去immi,又或者可以用你account開個sponsor applica ...

如果用online account填sponsor application 既話,其中個Transaction reference number 應該係要填邊個呀? 定係填返stage1果個?

洋房

ladyhaha 發表於 17-11-14 16:54
如果用online account填sponsor application 既話,其中個Transaction reference number 應該係要填邊個呀 ...

首先你要submit左47SP同做埋payment,你就會有TRN number,之後就可以填埋Form 40

大宅

Mis_ca 發表於 17-11-13 19:20
要快啲去整個良民證先得

恭喜您呀,
我仲填緊啲表lol

別墅

ladyhaha 發表於 17-11-16 12:47
恭喜您呀,
我仲填緊啲表lol

thx,都要後補啲documents ,整理中,你都加油(emoji)(emoji)

大宅

Mis_ca 發表於 17-11-16 13:14
thx,都要後補啲documents ,整理中,你都加油(emoji)(emoji)

多謝你打氣我填表時有啲唔太明既野可唔可以請教你呀?

大宅

aprilyu 發表於 17-11-16 12:11
首先你要submit左47SP同做埋payment,你就會有TRN number,之後就可以填埋Form 40

原來係甘... 難怪我填唔到40sp la
定係填完40sp scan上去算呢?

洋房

ladyhaha 發表於 17-11-16 14:12
原來係甘... 難怪我填唔到40sp la
定係填完40sp scan上去算呢?
...

填左47先,submit做晒payment,先填40,你網上填表其實唔洗印份表出黎,同你online填47一樣

大宅

aprilyu 發表於 17-11-16 15:14
填左47先,submit做晒payment,先填40,你網上填表其實唔洗印份表出黎,同你online填47一樣
...

其實填完stage 1- partner or prospective marriage visa(300,309/100,820/801), 仲駛唔駛填埋stage 2- permanent partner visa assessment(100,801)?

100 應該係for PR? 定我申請TR先?我有小朋友入左籍

洋房

ladyhaha 發表於 17-11-17 10:57
其實填完stage 1- partner or prospective marriage visa(300,309/100,820/801), 仲駛唔駛填埋stage 2- pe ...

首先唔好理stage one stage two, 要填左47先,stage one stage two係指你visa0既階段,只要你一申請,就係TR同PR一齊申請,如果你有小朋友而你同老公關係已經超過兩年,正路係直接批PR俾你

我明白你0既心情,你0既階段我都經歷過,0岩0岩開始想入手申請,盲中中唔知點入手,我其實16年就諗住申請,但一路拖拖到今年6月尾先交左form(純粹因為知道7月1號要加價,係加價前交左佢),最近收到email叫我做body check同良民證,有咩問題可以PM我,希望幫到同我一樣曾經覺得對住呢堆資料仲慘過讀書0既人

大宅

aprilyu 發表於 17-11-17 12:04
首先唔好理stage one stage two, 要填左47先,stage one stage two係指你visa0既階段,只要你一申請,就係 ...

Wow! 你簡直講出我的心聲
嗚嗚 老公又唔點理,連佢啲資料都要我幫佢填!真係做屎人....
多謝你體諒,我唔明會pm你,你真係好好人

甘六月同七月加左幾多錢呀?我只係知2014年$3000澳幣
其實我年頭都想整,點知呢幾個月先開始填表...

洋房

ladyhaha 發表於 17-11-17 19:00
Wow! 你簡直講出我的心聲
嗚嗚 老公又唔點理,連佢啲資料都要我幫佢填!真係做屎人.. ...

6月個時收緊6865,7月1號開始已經加到7000澳紙,所以早d交都係好事,費用只會加唔會減。

我建議真係要花時間download佢份migration booklet睇一次,入面有好詳細講你要準備d咩,我自己會highlight我認為重要0既重點,自己亦寫好一張清單要準備咩證明,一有時間就好搵定要準備upload上去0既文件,因為搵起上黎其實都幾花時間,我老公本身全家已經係澳洲citizen,要集齊佢地0既護照彩色copy都要花一段時間,仲要花時間scan。

本人覺得交左form先搵文件都未遲,因為你交左係咪都係要排,我都交表一個月後先upload晒我認為要0既文件上去

P.S. 我老公個分form都係我填,你0既心情我明白

大宅

aprilyu 發表於 17-11-18 00:01
6月個時收緊6865,7月1號開始已經加到7000澳紙,所以早d交都係好事,費用只會加唔會減。

我建議真係要花 ...

我都睇份booklet ar haha, 仲要逐頁刨...
又要作文:relationship history, 真係有排寫
你幾時批架?宜家過左去未呀?

洋房

ladyhaha 發表於 17-12-1 16:10
我都睇份booklet ar haha, 仲要逐頁刨...
又要作文:relationship history, 真係有排寫
你幾時批架? ...

我未批呀,只係兩個星期前收到信做body check同police check,我都係今日先上去做body check

複式洋房

回覆樓主

想請問批左的媽咪,你們的offer 需要過去住2年嗎? 我現在是驗身階段

男爵府

熱血勳章

babymummyfc 發表於 17-12-8 19:40
想請問批左的媽咪,你們的offer 需要過去住2年嗎? 我現在是驗身階段

如果想入藉,而家要住四年喎!

複式洋房

回覆樓主

如果我不急於入藉,是否可以繼續留香港居住?

男爵府

熱血勳章

babymummyfc 發表於 17-12-8 20:10
如果我不急於入藉,是否可以繼續留香港居住?

批後5年內要過去!否則可能要重新申請,張grant letter有註明land及最後期限

首頁

尾頁

跳至