心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

nancy0116 發表於 17-9-14 11:01
又去返原位, 道德觀念是甚麼? 當一提及同性戀的時候, 又會有人說"唔影响別人, 自己開心就可以啦!" 噢! 那 ...

欣賞你的角度。。。。
幸福肥師奶

珍珠宮

glitter 發表於 17-9-28 19:08
多謝分享,睇完你嘅case 令我個心好過些,宜家真係做唔到乜嘢可改變個女,只望有朝一日佢能遇到合適嘅異性 ...

樓主。。 加油呀!祝福你
幸福肥師奶

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 glitter 的帖子

睇你點想 我有個朋友之前同緊個女仔一齊 跟住分手後同個男仔拍拖 本來係好事但個新男朋友係死MK樣 走粉 (當然佢都有食 ) 冇上進 群腳仔 ,比你你會點簡呢
PS:家下仲比個MK 仔搞大個肚 話要結婚,我地個個都祝福佢快點離分

大宅

glitter 發表於 17-9-14 11:54
講得好好唔影響人⋯自己認為啱⋯開心⋯便可以了,這正是現今社會好多人嘅觀念,還將這理念套在任 ...

又唔可以咁比較喎
你個女都唔想係les
呢樣嘢唔係佢選擇
有得揀係人都想揀條易行嘅路
俾佢知道你咁講一定好傷心

男爵府

glitter 發表於 17-9-9 13:40
宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...
都明白你既心情,雖然我小朋友仲好細得幾歲,但我都偶爾會諗一下佢地將來如果係同性戀我會點。我得出既結論係,無論點佢都係我既仔女,只要佢開心,佢既對象亦係真心對佢好,我便心足了。因為,將來我走左,陪伴佢既,就係佢既伴侶........所以,我只求佢遇到係真心愛佢既人,不論是否異性。但... 當然,我本身都唔係太接受到同性戀..... 你話... 係幾咁矛盾呢。

大宅

宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...

不是發生在自己身上,可以說得很瀟灑!雖未至於心同感受,但也明白作為媽媽的心痛!

之前看過這短片,靠著神,是可以改變的!

https://youtu.be/qrF8Vhevz5g

加油!

別墅

回覆樓主

我都有同一個煩惱,但不是女兒,是親姊妹,她之前一直都是男女校,交男朋友,單身多年,一直都沒好姻緣,有一天突然説自己喜歡女生,覺得女生比較明白自己的感受,我更知道為此她和伴侶想移民台灣等等。我和她認真談論過,她自己對未來沒多想法,但此刻的確想找同性伴侶,她不介意別人看法,同事問到也大膽承認。

我想講,好朋友們也有同性戀的,我真的接受到不同性傾向,但原來發生在至親的家人身上,係好難唔"心up"的,同"未婚生子" "被男人騙" 都一樣 :( 也想她不要那麼高調,怕她被人指指點點等,出發點也是想她好,想她行一條較容易的路。

看到大家的分享,也得到點點安慰

複式洋房

Biggie 發表於 17-10-4 15:56
不是發生在自己身上,可以說得很瀟灑!雖未至於心同感受,但也明白作為媽媽的心痛!

之前看過這短片,靠 ...

睇完條片個心安慰很多,片中主角做了15 年TB都可以改變,還結婚生小孩,很多謝你嘅分享呢!

願主有耹聽我的禱告,帶領我女兒重回正軌。

複式洋房

回覆樓主

今日睇見吳綺莉個女自認出櫃,還要綴學、在冇經濟條件下離家同居,很明白吳綺莉的心痛,記者又窮追猛打,媽媽的壓力很大

大宅

媽媽加油

琥珀宮

首先要知係天生定後天影響?後天未好似吳卓林,有可能變返直,唔知你個case係咩,有d讀女校又以為自己係tb,好多原因

複式洋房

nancy0116 發表於 17-9-14 11:01
又去返原位, 道德觀念是甚麼? 當一提及同性戀的時候, 又會有人說"唔影响別人, 自己開心就可以啦!" 噢! 那 ...
亂倫影响到別人嗎? 有二奶影响到別人嗎?

這的確是道德問題,但同性戀除了性別其實有其他問題嗎?
如果我的兒子是同性戀,我想我第一件事只會要求他不要亂搞而已,
當然每個人的衡量是不同的,
我曾然有個比較年長的同事問我和另一位同事"如果你的小朋友是同性戀怎麼辦"
我和另一位差不多年紀的男同事都是說"是的話也沒辦法啊",年長同事不太認同。

但同時回應一下其他人的問題,其實人類有8成是bisexual (我覺得特別是女生,有女性朋友失戀後都曾經想和女性交住), 所以女兒之後也有可能會和男人在一起,但不要期望太多了,說得多可能有逆反心理。

大宅

回覆樓主

其實女女開心比起其他野更加重要!雖然自己有宗教信仰,但唔可以用依樣野黎做理由去困住囡囡!做仔女既會明白父母會擔心但更加希望得到父母既支持!其他親戚朋友目光係點唔重要!重要係佢開心幸福就好足夠!

珍珠宮

回覆樓主

明白你的心痛

但我地沒辦法沒權利去改變

珍珠宮

Biggie 發表於 17-10-4 15:56

之前看過這短片,靠 ...

在fb 看到一則 同性戀婚姻合法化,個個網民舉腳贊成!

這邊箱卻有人煩惱

反差極大

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Laambstella 發表於 17-10-13 13:46
其實女女開心比起其他野更加重要!雖然自己有宗教信仰,但唔可以用依樣野黎做理由去困住囡囡!做仔女既會明 ...

民房

回覆樓主:

講真同性戀係天生,就算係後天都係女兒自己選擇。 個囡又無犯法,作為家長好應該支持子女! 2017年啦,世界唔同以前啦
每天多點好生活!   

伯爵府

回覆樓主

我姑仔個仔,好靚仔的,但從來未帶過女朋友回家,現在4x歲,依然有型靚仔,姑仔是極保守的,佢都估到係乜事,呢D野真是無計,但都要接受

複式洋房

回覆樓主

只要個女開心,覺得幸福就夠,你要做既係接納佢既傾向,因為你冇得代佢選,同埋解釋佢知,選咗哩條路,要預到身邊既人有奇異目光,最重要自己唔會介意人地點睇自己,因為始終同性戀唔係普遍,但口生喺人地度,阻唔到,決定咗自己唔好後悔,媽媽會支持你

首頁

尾頁

跳至