婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

其實奶奶會唔會只係怕佢啲親友嘈住你哋休息咋?佢拍幾次問話你哋知親友嚟,係咪想俾個心理準備你,費事到時啲親友嚟到後,你會覺得唔方便

侯爵府

回覆樓主

第一半夜3點去人地屋企訓,話就話係c6個阿媽,但再親呀點都會介意啦

第二親戚黎到知道你地係度,冇理由又唔出黎招呼吓人啫,你99又要同人解釋點解你地會係度訓
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

子爵府

藍尾巴 發表於 17-10-30 14:54
可能99覺得有人上黎,你地訓到咁晏唔好睇,你做新抱既又唔出黎幫手招呼人,佢無面
...

我都覺,起碼都要打個招呼啦!

公爵府

happy314 發表於 17-10-30 13:45
做咩唔搭的士番自己屋企

x2
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

回覆樓主:

其實如果調轉角色,
6299半夜突然上你家瞓一晚,
而你第二日晨早有親友上你家,
你會點?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我反而覺得奶奶好正常wo,有親戚朋友黎到,而訓緊覺個果又唔係工人,又唔係朋友或外人,甘當然想個仔起身打聲招呼啦。
我認為有客人黎到,如果係到訓覺,好似有d唔禮貌。

所以會唔會係你奶奶想通知聲你地,有人黎探訪啊,你地去完旅行甘累,一係返屋企訓就無人噪你地,一係就要一早起身應酬應酬

侯爵府

Music_sister 發表於 17-11-12 14:53
我反而覺得奶奶好正常wo,有親戚朋友黎到,而訓緊覺個果又唔係工人,又唔係朋友或外人,甘當然想 ...

其實佢唔介意個仔忽然過去留宿一宵~
一口答應了。

但見到新抱先發現我都一齊跟埋黎,佢先開始介意(我99係唔鐘意見新抱同個仔有太多親密行為)。

而且佢應該覺得個仔辛苦訓晏d冇問題,但新抱點都要一早陪她起床飲早茶+見親戚侍候左右。

今次我真係蠢左,完全忘記新抱親疏有別呢點。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我覺得你99未必介意你們來訓,而是有朋友來,一係就想你們同人打招呼,一係就怕你們衣衫不整出房啫。
我試過過年返娘家,我亞妹都訓到晏一晏,有親友來亞爸都想佢同人打招呼,覺得唔打招呼好無禮貌。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Huuu 發表於 17-10-31 11:51
唔想搬來搬去係c6最大原因

機場係1號點,2號點就係99屋,3號是轉車位,就4號點我屋企

我都會先坐的士返自己屋企先 , 瞓過天昏地暗然後先再送貨去 99 屋企 。

子爵府

Huuu 發表於 17-10-30 12:24

事情係我同c6回港班機行李延遲,

搭的士又好call Uber又好,香港地有幾大,要返屋企有幾難去99到借宿咁蠢嘅事你地都諗得出....
幾時先上到車.....

首頁

尾頁

跳至