自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

lalang02 發表於 18-2-26 19:36
其實有時見到d post 問 做首期定送出國讀書/個仔成績差 怕浪費左錢 我覺得好可笑

做父母有能力提供晒兩樣 ...

你講得好好!
我有個auntie 個仔讀書麻麻,當年會考repeat都唔得,去左外國讀,a level 成績好好,可能外國適合佢,佢好叻仔,當年個個笑佢父母燒錢,佢真係俾心機讀。
笑人嗰d,仔女又唔係特別出色,但呢個auntie個仔宜家事業有成,三文兩語,運動又好,至少眼界唔同左。

別墅

其實去唔去外國讀書都好睇屋企負唔負擔到, 如果可以, 都應該再睇下小朋友想點, 不過, 能夠出外擴闊下視野係好事

侯爵府

pretty0 發表於 18-2-26 15:49
係BK成日見到話
係香港讀唔到就唔好係外國讀
無為哂錢

我初中已去英國讀boarding school ,
學校有好多field trip 及交流團、會去歐洲甚至西班牙交流、 亦有些香港學校無既課程及課外活動, 好開心可以學到好多野, 大開眼界。boarding 生活亦好開心, 識到不同國家既人, half term甚至假期會招呼我地去佢地國家住添, 有時weekend 亦去d 鬼妹仔屋企玩。
GCSE 及A level 個幾年亦好輕鬆。。
人生至開心係個幾年、可無壓力、輕輕鬆鬆咁去享受學習。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

回覆樓主

我一直在港升學,其實外國讀同本地讀其實各有各優勝之處,也好難一刀切講哪個方式升學一定好,畢竟每個人的資質及要求不一樣,環境也不同⋯⋯
我也會計畫譲兒子去外國升大學,當開拓視野也好,體驗生活也好,也總會有得著吧!
但現實而言,我和老公也覺得,論搵錢能力而言,反而在香港升學的同學係大部分叻好多,際遇也較理想

伯爵府

回覆樓主:

反而我聽得多係讀唔到先去外國讀

伯爵府

sasatt 發表於 18-2-26 20:04
今時不同往日

侯爵府

sasatt 發表於 18-2-26 20:04

有讀唔到先去外國讀既、亦有本身有$家庭點都會比仔女出國讀既、亦有父母本身讀書吾多但搵到下$都想比仔女放眼看世界、乜都有、睇下每年有幾多學生往外地升學就知
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

del.

公爵府

回覆樓主:

好多香港讀唔好去外國讀得到,好多時係因為教育模式問題。香港教育係以前人知識為依歸,考記性同耐性,對某啲學生係一個障礙,佢地去到外國可以拋開呢啲束縛,運用到自所長,讀到好成績。

我幾時都覺得有錢就比佢外國讀書,外國教育係有前瞻性,方式相對開放好多。

男爵府

回覆樓主

個人選擇,點解要話人井底?

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個問題係。。。 咁果父母啲錢只夠揀一樣,一係外國讀書一係首期買樓ge話,
我覺得係睇想知小朋友係外國讀6完書有咩得著返黎。
如果係為將來條路好行啲,咁我覺得寧願首期算,係香港有樓條路已經差好遠,基本上有樓揸手個小朋友將來點行都得。
下國讀完書返黎係想搵到份好工有能力搵錢買樓ge,點解唔可開始就做左啲樣野要兜咁大個圈?
有樓係手,就算讀唔到書做野上唔到位都好,未婚可以放租供樓,小朋友唔駛擔心自己買唔到樓結唔到婚先。如果際遇好上到位ge自然有錢俾自己去擴闊眼界。
如果塊左外國讀完書返黎搵ge工(唔講醫生律師依啲)都追唔到香港樓價升幅,首期都儲唔到,咁咪2頭唔到岸?到時生活都有問題,眼界闊左又點?

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實每個父母都想俾仔女最好,這是好正常,錢有限,只是想做出最適當的選擇

我睇完成個post我諗呢個post 的jm 絕大部分無窮過,例如學校假期、星期六日要幫父母做大廈清潔賺錢,例如幫手賣廢紙,在垃圾站執二手家具回家,這些是真是窮,同成日上電視節目話無錢學樂器去海洋公園的不同

其實好多人大個之後變窮中產,雖然月入十萬八萬但每月支出也好大,窮過,知道窮的可怕,在有限錢之下總想做個好的決定

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-2-26 16:35
我同意你最後果句:有多餘錢,去下可以見識下,係無妨~而大部份要考慮既,就係冇多餘錢既父母,所以才有所 ...

都係嘅,有d已經窄窄地,睇下父母駁唔駁咋

大宅

jacobkit 發表於 18-2-26 21:17
其實每個父母都想俾仔女最好,這是好正常,錢有限,只是想做出最適當的選擇

我睇完成個post我諗呢個post ...

回post的jm,清一色海歸回來,感覺真係未窮過,同埋大部份都講,外國讀的就會學有所成。只可以講有錢便可以任性。

大宅

pretty0 發表於 18-2-26 15:49
係BK成日見到話
係香港讀唔到就唔好係外國讀
無為哂錢

我去exchange,見識到一班去留學嘅二世祖。 佢哋根本冇心機讀書, 大家一齊租間屋喺度胡天胡地, 甚至有人成績太差比大學開除。佢哋根本吾係讀書,只係過日子,辛苦供佢哋既父母 群到呢班人,真是。。。。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

lokyan0901 發表於 18-2-26 21:08
個問題係。。。 咁果父母啲錢只夠揀一樣,一係外國讀書一係首期買樓ge話,
我覺得係睇想知小朋友係外國讀6 ...

正所謂人窮志短,未窮過,唔知呢句嘢的實際係點

大宅

Ashleycorina 發表於 18-2-26 19:46
你講得好好!
我有個auntie 個仔讀書麻麻,當年會考repeat都唔得,去左外國讀,a level 成績好好,可能外 ...

我見到好多人 去都未去過 就堅定地答 海外留學 同本地無分別 但如果你入到有d名的公司 ibank/出名銀行 就會明顯分得出 所謂無分別 係幾有分別

而且人工係事實上有分別

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

二世龜 發表於 18-2-26 11:16
真係睇你睇錢有幾重咋wor

如果比我03選用100萬買樓定讀書

我04年出國,當時樓價都好平,100萬買yoho town, 我又無後悔去讀書。再揀我都揀現況。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lokyan0901 發表於 18-2-26 13:08
我覺得係睇想知小朋友係外國讀6 ...

擴闊左自己圈子,分分鐘識個富2代,富3代,唔好話首期,full paid 豪宅都有呀

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都plan中3 比小朋友去外國讀,不過唔知佢到時制唔制,因為佢讀緊小學都仲勁痴我
我想問去過外國讀書嘅jm, 如果陪佢過去,我應該stay幾耐陪佢?

首頁
23456...8

尾頁

跳至