自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

回覆樓主

其實以前我係幾百幾百咁比零用錢佢洗,無計過佢用幾多,我以為大約每月$2000吧!直到兩個月前,我同佢喺銀行開左個户口,每月月頭直接過$2000給他,才發現原來佢要月洗$4000。

珍珠宮

環保接龍勳章

算死草 發表於 18-3-19 13:14
一千分20日用,每日50。有冇了解過佢學校附近午餐咩價錢,佢午餐食d咩可以咁慳?
...

九龍區, 有學生餐, 茶記2xㄧ30元就可以, 有時去吉野家或撒莉亞, 都係3x多元, 佢話已經好豪。 一星期有一日午飯時段要練choir, 趕唔切出外食佢就帶飯, 所以絶對夠營養。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happy+ 發表於 18-3-19 11:04
男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

睇屋企環境

水晶宮

happy+ 發表於 18-3-19 13:29
其實以前我係幾百幾百咁比零用錢佢洗,無計過佢用幾多,我以為大約每月$2000吧!直到兩個月前,我同佢喺銀 ...

建議你現在每星期比一次錢, 講明包咩 (日常費用)。
聯宜活動費, 佢要另外向你 “申請”。
咁做係令年青人分辨 “需要” 及 “想要”。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 18-3-19 12:32
所以我認為初中生最好每星期 “出糧”。
呢點我又唔多認同喎,每月比可以教佢量入為出,先儲起少部分,再睇住可用金額來洗,亦要教佢養成儲蓄習慣,多除少補及控制自己使費,因為日後出來社會工作,都冇可能每星期/半個月出一次糧啦,所以教孩子學懂自控好重要。
我兩個仔都係每月比一次,佢哋都唔會亂洗錢,而且大部分餘款都懂得儲起。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...

我女中四,紅磡返何文田,可車可步行,早餐係家食,午餐間午中帶飯,我每逢10,20,30號比500蚊,即每月1500,但佢都有錢剩,成日請細佬買零食,我諗你比太多,之後曰子只能越比越多,咁樣唔係幾好,洗慣左,未找錢就豪洗開。

大宅

jojoplanet 發表於 18-3-19 11:54
其實比幾多都要睇佢生活圈子係咩人.....如果大家都係富裕你比太少真係唔夠晒, 好似有次我去又一城食飯埋單 ...
講得冇錯, 生活圈子吾同, 洗費都吾同.

琥珀宮

按星期比

琥珀宮

彤彤希希 發表於 18-3-19 13:53
我女中四,紅磡返何文田,可車可步行,早餐係家食,午餐間午中帶飯,我每逢10,20,30號比500蚊,即每月15 ...

仔食多好多,仔2000應該夠

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$4000 太多喇, 佢洗慣左停唔到點算?
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

水晶宮

回覆樓主:

係多,睇時出來拎零用好過返工

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女中一,唔包車費,250一星期(即lunch),佢仲有錢儲起

男爵府

oiyau2005 發表於 18-3-19 13:28
$1000咁又少D,食埋飯就已經冇零用可言

我女學校附近lunch好平,佢眾有錢剩......佢好勁!
我見佢有錢剩,所以冇加
另外如果同同学去街梗係另外比佢.

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我中學一個星期100咋

子爵府

回覆樓主

可能你仔要食好多野
前幾日同老公食米線,我地兩人先食八十幾
搭枱個男中學生自己一個都叫了一百三十野食

子爵府

Daisywong313 發表於 18-3-19 14:06
可能你仔要食好多野
前幾日同老公食米線,我地兩人先食八十幾
搭枱個男中學生自己一個都叫了一百三十野食

有咁既可能,因為同佢出街食,成日都叫好多嘢食,有時食埋我嗰個餐都好似唔夠咁

男爵府

happy+ 發表於 18-3-19 13:29
其實以前我係幾百幾百咁比零用錢佢洗,無計過佢用幾多,我以為大約每月$2000吧!直到兩個月前,我同佢喺銀 ...

你要改下俾錢方式, 唔好佢無錢就入錢俾佢. 佢而家駛慣左, 你就每星期俾一次佢, 講明包乜野駛費, 用晒就要等下星期.
改變左個駛錢方式之後, 先變返做每月一次.

男爵府

回覆樓主:

每個月入兩次數, 每次1500, 先減番一千。 對佢黎講無咁辛苦。 無錢又大食,咪食方包。
怕佢第時做野唔知點算。

睇番其他jm, 原來我最cheap, 每星期俾200佢出街食兩餐加零用。

子爵府

gracelam 發表於 18-3-19 13:29
九龍區, 有學生餐, 茶記2xㄧ30元就可以, 有時去吉野家或撒莉亞, 都係3x多元, 佢話已經好豪。 一星期有一日 ...

又平又多選擇真係好

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囡一個月得$200, 另外每個月八達通一般只要自動增一次$250, 最多都係兩次.

早餐,下午茶同晚餐 屋企食, 午餐食學校飯商, (即係全部唔使用佢錢), 間中同同學出街食, 都係$20-30 一餐. 車費每日大慨$6左右. 所有學校有通告要畀錢既我會畀佢, 班會費/ 聖誕聯歡會買禮物交換果D就要自費.

以一向紀錄佢一個月計埋八達通增值$1000 應該有剩. 如果要包埋食晏$2000 應該夠.

首頁
23456...7

尾頁

跳至