自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

choc_choc 發表於 18-3-24 10:50
個家長覺得以為呃得到人先好笑,呃個亞婆就得,佢呃緊嗰個係老師,老師日日要應付啲學生,點會唔知邊啲係 ...

要check就一定check到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wkyeungcuhk 發表於 18-3-24 10:07
真係好好的身教!! 咁細個就教佢講大話, 係咁的家庭長大, 真開心!!

d人用假地址報學校都大把,呢d小兒科

公爵府

choc_choc 發表於 18-3-24 10:50
個家長覺得以為呃得到人先好笑,呃個亞婆就得,佢呃緊嗰個係老師,老師日日要應付啲學生,點會唔知邊啲係 ...

老師當然知係大話。但大家好落台。

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

19841984 發表於 18-3-24 02:23
今日同一個家長傾開,復活節會否同小朋友去旅行,
佢話會學校假期最尾果二日才出發,去四日,同學校請兩日 ...

我大女小學講到明唔比請假去旅行
請假冇醫生紙當曠課
自己都唔會咁做好似做壞榜樣咁
係就俾貴少少放假先去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有唔少父母都會咁做,令現今新一代嘅細路責任感的確較差。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有朋友都係學校未放假就去旅行。成績單寫明嚝課

公爵府

good_pig 發表於 18-3-24 07:56
返學同返工係兩件事

直接請假就好過講大話

講大話是最差的,誠信是家教囉!大人冇誠信,不要望小朋友會有
我喜歡光明正大地說去旅行

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

佢話會學校假期最尾果二日才出發,去四日,同學校請兩日 ...

我幼稚園多假期唔洗請

子爵府

畀面勳章

我唔知道其他學校,但係我女自己間學校講到明叫啲家長唔好咁樣做, 佢講得好清楚就算家長真係打返嚟請假都冇辦法。。。。 但係亦都強烈地表明身教係非常重要嘅, 身為家長係唔應該咁樣請假同小朋友去旅行, 返學係小朋友嘅責任, 你唔應該因為去玩而請假唔返學校的, 我自己覺得學校講得好啱! 我自己小朋友除咗病咗冇其他原因可以唔返學㗎! 我唔想佢第時間大個話唔返工就唔返工。。。。

珍珠宮

我本身都堅持唔會請假去旅行, 但有次比學校搬龍門破功, 明明9月開學時派左校曆表, 話12月22日開始放聖誕, 咁我一早等緊呢張野, 梗係一見即BOOK機票啦!
點知佢11月底再派另一張校曆表, 仲要剩係叫小朋友撕左舊果張, 貼新的, 話但冇話比家長聽有改動!!! 係我見佢做咩撕左但未貼返, 問左小朋友同埋其他家長, 先知佢靜雞雞換左張新既!
我最後追左幾日先收到新既, 結果佢改成12月22日要返學, 但12月21日冬至放假(我第一次聽到學校會放冬至假, 零零舍舍放一日好奇怪), 但機票果D都買晒, 而且我唔係去玩, 係去做IVF初診, 已經約好晒D醫生, 冇得改, 所以就咁就比學校破左功........
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

回覆樓主

為左玩而請假好不負責任

水晶宮

回覆樓主:

我已經唔記得細個阿媽有冇教我不能講大話之類,但大個小小其實教唔教都一樣會識隱瞞同講大話,我以前讀ive覺得唔岩我我自己冇讀,阿媽唔知,唔想返工射波我都唔覺係咩一回事

水晶宮

good_pig 發表於 18-3-24 11:18
d人用假地址報學校都大把,呢d小兒科

有架,仲要教小朋友講自己住邊
不過,冇辦法啦

象牙宮

回覆樓主:

大有人在啦!以前我仔小學,有個同學考完試就成日請假三兩日,原來係旅行! 返黎手冊寫家有要事,要返鄉下,學校老公無辦法

象牙宮

回覆樓主:

大有人在啦!以前我仔小學,有個同學考完試就成日請假三兩日,原來係旅行! 返黎手冊寫家有要事,要返鄉下,學校老公無辦法

珍珠宮

回覆樓主:

其實如果果其考晒試, 會照直同老師講放假去旅行

男爵府

回覆樓主

我女而家K1,之前請過1日假去旅遊,我覺得幼稚園請假去旅遊都仲可以接受,但係到小學之後就唔會咁,復活節聖誕節假期短又貴,倒不如暑假去,都係貴少少遮可以接受。
我識人讀小四會請4日假去旅遊,我就做唔出了,無論功課跟唔跟得上,開個壞頭小朋友以為真係可以唔返學去玩

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

學校唔容許,我自己唔會,唔想小朋友覺得為咗去玩唔返學。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

heilok 發表於 18-3-24 10:32
唔係個個大人都可以攞假去旅行。學校老師就唔可以。我有親戚個女外國大學畢業,要攞no paid leave 兼速去 ...

我識一個HKU master 學生想返英國行 undergraduate 畢業典禮,Faculty 只批三日咋,真係速去速回!

公爵府

我一定唔會,錢買唔到小朋友正確價值觀

首頁
23456...7

尾頁

跳至