自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Moti 發表於 18-3-25 00:17
現實中,我好怕焦慮症嘅人。識得兩個,真係好惡頂。

當他們憂慮時會失理智又誇張地放負,不論已經點樣配合、請多d人手、調時間、他都超級負能量。

我們不想被他消磿時間又影響心情,也諗過不如先請多個人平衡佢工作量

複式洋房

回覆 ope 的帖子

有工作狂上司簡直老咗幾年

侯爵府

1minutelikedu 發表於 18-4-14 20:46
回覆 ope 的帖子

有工作狂上司簡直老咗幾年

他不是我上司呀⋯⋯算同級但人工低過我

琥珀宮

ope 發表於 18-4-14 20:27
木土土 Jm, 呢個同事係少少 underpaid , 但好投入工作,也因為佢單身,每日百分之八十的時間也在花心思理 ...

若你地假期唔應佢,佢會因此辭職嗎?

仲有,呢個世界,無話無咗邊個唔得!

若你認為有需要please 佢,有必要犧牲自己工餘時間去應酬佢,咁就唔好怨啦,呢個係你自己選擇,返正都要做,不如欣然去做,去欣賞那位同事,大家一齊假期努力工作吧

珍珠宮

減齡達人勳章

ope 發表於 18-4-14 20:45
當他們憂慮時會失理智又誇張地放負,不論已經點樣配合、請多d人手、調時間、他都超級負能量。

我們不想被 ...

佢明顯工作壓力爆登,太多嘢做令佢日夜都無停,你地應該減佢工作量!既然係underpaid, 減工作量至同薪水level.

伯爵府

回覆樓主:

幾歲,搵幾錢,外形似咩明星架
問下蚊姐o唔ok

侯爵府

木土土 發表於 18-4-14 20:51
若你地假期唔應佢,佢會因此辭職嗎?

仲有,呢個世界,無話無咗邊個唔得!

你有道理的,我心入面也知道個天秤是在平衡緊,到底成 group 人忍到負能量定是他的功績多d呢?

過了平衡點,大家都痛苦

子爵府

sasatt 發表於 18-4-14 20:56
幾歲,搵幾錢,外形似咩明星架
問下蚊姐o唔ok

蚊姐

侯爵府

野原美冴 發表於 18-4-14 20:55
佢明顯工作壓力爆登,太多嘢做令佢日夜都無停,你地應該減佢工作量!既然係underpaid, 減工作量至同薪水le ...

我同我頭尋日先傾過,正正就是這個方向。先揾人平均負責他的工作,等如攤薄佢影響力,再看看情況。他繼續咁樣放負,「正能量」也頂唔住

我認同佢為了想增加影響力而「大納」工作,增加籌碼,但他只有一對手,不見得佢納住咁大工作量對我們有好處

男爵府

回覆樓主

我問左我老公你個case
首先,你唔係under 佢,已經可以say no,同埋可以no show,甚至唔洗理佢

就算係under佢,都可以通知佢星期一早上9am開會

同埋我老公覺得佢辦事不力,點解唔可以office hour 開會?佢自己office hour 做唔完佢自己d野,係佢time management 既問題

另外,返工係求財,冇需要理佢個人感受

(我老公係management grade,要成日開會,同開conferences call)

侯爵府

water_ma 發表於 18-4-14 21:03
蚊姐

49,似梁朝偉

侯爵府

Gomme 發表於 18-4-14 21:06
我問左我老公你個case
首先,你唔係under 佢,已經可以say no,同埋可以no show,甚至唔洗理佢

宅男自願地納了大量工作,我舉例,每個機電師負責 mon 住 3 個 sites, 但好多時根本好難搵夠經驗的人,他就自願負責 mon 住 9 個 sites. 我阿頭見 overhead 細咗佢有 credits , 並且呢行好難搵人,於是當佢寶,但就叫我們team 人招呼佢、放假湊住佢

你老公說得對他平日工作量奇大,只能電郵簡單講下進度,但放工後又想刷存在感,於是要求group meeting

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ope 發表於 18-3-24 23:54
我有個同事,男,已離婚,把全幅心思精神寄托在工作所以工作好上心,有少少神經質,佢多疑敏感,容易失望、 ...

個個星期六仲要11点,我是工作狂,也接受唔到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

ope 發表於 18-4-14 21:07
49,似梁朝偉

嘩,咁又唔同講法wow

花少少時間陪下寂寞的梁朝偉吧!

伯爵府

ope 發表於 18-4-14 21:14
宅男自願地納了大量工作,我舉例,每個機電師負責 mon 住 3 個 sites, 但好多時根本好難搵夠經驗的人,他 ...

講到尾都係你阿頭自私,消費你地其他人去迎合佢,你阿頭放假要唔要參與開會先? 如果都要當攬炒,根本你阿頭咁既管理方式不知所謂

伯爵府

木土土 發表於 18-4-14 21:20

嘩,咁又唔同講法wow

我都係咁話 比我直情個個星期六單獨同佢“開會“開通宵又點話

侯爵府

fivebeanrice 發表於 18-4-14 21:20
講到尾都係你阿頭自私,消費你地其他人去迎合佢,你阿頭放假要唔要參與開會先? 如果都要當攬炒,根本你阿 ...

係,其實我心中也覺得我頭擺了我上枱,消費我和一group 人時間(長假期都係咁)去招呼他眼中的要員。呢個要員一個頂三個,阿頭升職快到顛

我都係上來叫下,還是會欣然笑哂咁招呼佢

侯爵府

木土土 發表於 18-4-14 21:20

嘩,咁又唔同講法wow

他真的外型正常,但離婚後情緒困擾,浪費了他!

男爵府

ope 發表於 18-4-14 21:14
宅男自願地納了大量工作,我舉例,每個機電師負責 mon 住 3 個 sites, 但好多時根本好難搵夠經驗的人,他 ...

一句話講晒,你唔係under 佢,decline佢個meeting 就得

至於難唔難搵人,根本唔關你事。佢自己R多野做係佢既事。

侯爵府

fivebeanrice 發表於 18-4-14 21:23
我都係咁話 比我直情個個星期六單獨同佢“開會“開通宵又點話
...

你想不想加入我哋個group

佢的長假期留返俾你點話

首頁

尾頁

跳至