跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

appleshop 發表於 19-8-4 13:08
我沒有留意地稅添,好在不算多。

雖然強國人少了,但仍有,還有其他東南亞國家的人都有申請。

你需要在 Charlottetown、Summerside 還是其他city 搵舖租? 唔知 Summerside 會否難租 office ?

大宅

wrymoep 發表於 19-8-4 14:02
你需要在 Charlottetown、Summerside 還是其他city 搵舖租? 唔知 Summerside 會否難租 office ?

Summerside

如果租Office spaces 會容易好多。

大宅

appleshop 發表於 19-8-4 14:25
Summerside

如果租Office spaces 會容易好多。

因為自2018,大量 PEI-PNP 攞 Summerside community endorsement 申請移民,唔知道會否真係可以將 Summerside 經濟帶起? 睇下 PEI 政府有幾認真處理今次移民潮。

複式洋房

回覆 appleshop 的帖子

等我月中考完IELTS, 便會申請PEI PNP 了.
個PEI Whatsapp Group 的Admin 是誰? 可以也加我嗎?

大宅

micwong2 發表於 19-8-4 15:36

等我月中考完IELTS, 便會申請PEI PNP 了.

我未知邊位是admin, 依家好忙。諗住過到去先叫佢地加我,你PM 我吧!到時加埋你入去。

複式洋房

回覆 wrymoep 的帖子

Summerside 的政府不斷有大量的Marketing, 而且不止吹吹水之流.
有數據, 有分析, 有目標, 亦有不少政府支助.

本來也預算把全部的投資全輸盡, 撐至拿到PR 便算的了(因為省細人少), 但現在看來並未至於太差.

另外, 由於"外國人"在買樓上有大量額外費用, 只好租住. 看到大家說的, 我也担心租不到住的地方...!

複式洋房

appleshop 發表於 19-8-4 11:29
我在18年四月正式同PEI的移民公司簽約

18年五月到PEI取endorsement及EOI

多謝詳細回覆,請問知否一家四口,在PEI 每月的生活開支大概多少?好作預算(emoji)
另可否加入已到PEI 的港人whatsapp group?

大宅

isaackyliebun 發表於 19-8-4 16:47
多謝詳細回覆,請問知否一家四口,在PEI 每月的生活開支大概多少?好作預算(emoji)
另可否加入已到PEI 的 ...

不客氣,

我沒有相關資料,不過餐廳用膳與香港無異,加埋稅還會貴過,我吃過一個香港賣五、六十元的全日早餐,在PEI就價值七十多元港幣。

我未知群組的admin是誰,等過到去再聯絡群組加入,雖然香港人不多,但係我睇到佢地好互助。

你幾時過去?

大宅

micwong2 發表於 19-8-4 15:50

Summerside 的政府不斷有大量的Marketing, 而且不止吹吹水之流.

視乎你做甚麼生意,如果做飲食,真係要好小心。一年前有一位內地人在Charlottetown投資大筆加元開火鍋店,本來在七月一行中我也想去看看,可惜 agent 話PEI 的文化是不喜歡試新野,呢間火鍋店已經倒閉了。
不過投資PEI最大的優點係唔需要請人,開支可以無咁大壓力。

複式洋房

I see. Thanks a lot.

複式洋房

由於我未正式和中介簽文件, 大家並未正式workout 做什麼生意.

最近入到這個group, 看到有好幾個港人也對PEI 有興趣.
到時可能可以夾一夾, 如合租office/店舖, 互相找對方做生意之類. 這樣子可能可以減少一些公司的開支, 亦可以更快建立合作伙伴和客源.

大宅

appleshop 發表於 19-8-4 17:40
視乎你做甚麼生意,如果做飲食,真係要好小心。一年前有一位內地人在Charlottetown投資大筆加元開火鍋店, ...

我都聽聞有華人過去Charlottetown 開火鍋店,專做牛肉火鍋,顧客主要係當地華人,不過傳聞話佢好好生意,每月 revenue 好高! 唔知係咪同你講果間係同一間? 不過我無幫襯過,只係道聽塗說。

我覺得去到做生意,就無乜 formula 可跟從,天時、地利、人和、運氣,每個 factor 都好重要! 反正指定最低開支一定要花,乜都可以試下!最緊要夠膽。 有信心未必會贏,但無信心一定會輸!

大宅

micwong2 發表於 19-8-5 00:15

由於我未正式和中介簽文件, 大家並未正式workout 做什麼生意.

個人意見,幾個PNP 開既公司盡量避免互相有瓜葛, 尤其是做數! 因為2018年 PEI 被聯邦政府發現幾百個中國移民搞出黎既大騙案,虛報住址,搞到好大鍋! 我上年check過有過百個移民被踢返祖國! 當時單案仲未審完,我無再睇係咪所有人都被踢返去? 就係因為呢單案所以 PEI-PNP 被聯邦政府煞停 一步到位PR!

我唔知公司年尾 audit report 是否需要俾移民局查,無得攞返 deposit 事小,被取消PR 申請要執包袱返老家事大! 由於單案係發生係 PEI,我估PEI 都好緊張唔想再被聯邦政府 challenge 第二次! 不過呢個只屬個人猜測!

我agent 建議如果需要請人最好請返當地居民,請鬼佬更好! 可減低做數嫌疑! 同樣如果搵 vendor 最好搵已營運幾年既公司,除非你好有信心證明到幫襯其他PNP 開既公司有明顯必要性或優勢! 因為無人可以預告你知PNP 公司互相幫襯會一定有事定無事! 等fulfilled 左你個 PNP 要求,咁你間公司想點搞都無人理!

大宅

micwong2 發表於 19-8-5 00:15

我諗要同中介傾下,合資好似得英國先可以。澳洲、加拿大要獨資,或是投資當地現時的公司,而資金的要求會唔同。

大宅

wrymoep 發表於 19-8-5 02:26
我都聽聞有華人過去Charlottetown 開火鍋店,專做牛肉火鍋,顧客主要係當地華人,不過傳聞話佢好好生意, ...

認同,大家都要努力、加油。

大宅

我今次入申請紙都很小心,怕寫得不清楚而被他們懷疑是做假,壓力都好大。

我知道有些申請人,即使獲得invitation 入紙,期後因為資料有疑、文件不清楚(無稅單)而無得interview. 咁就玩完。

到面試時,也要小心應對問題,因為佢地會轉圈咁複問,睇你會否出現不同答案。不過真的假不了,只要真實回應,他們也很好的。

大宅

appleshop 發表於 19-8-5 08:21
我今次入申請紙都很小心,怕寫得不清楚而被他們懷疑是做假,壓力都好大。

我知道有些申請人,即使獲得invi ...

講得啱,真的假不了! 其實新申請人唔洗太擔心,聽 agent 講,PEI interview 比BC省投資用移民容易過好多,畢竟PEI 唔係富有省份,佢地好想吸引多D外資帶錢入去幫補政府稅收,佢地唔太介意你盤生意係咪一定要賺到錢,最緊要佢信你會認真開門做生意,會帶錢到當地投資,始終一家人移民過去,而又唔係難民,點都一定會對當地經濟有幫助。

給新申請人一D建議: agent 會幫手寫 biz proposal,當然最好同你本行有關係,interview時可以比較有信心表現俾個官睇你真係熟書,個官總會challenge 下你,睇下你會唔會答非所問。 如果proposal 係你本行,咁一定唔洗怕,interview 可能同你平時見客開會差不多吧! 如果個proposal 同你本行無關就麻煩D,咁你要定做多D 功課!

任何資料千其唔好老作,個 interviewer 見過無數申請人,有乜蠱惑嘢佢未見過? 假嘢好易俾人chok 爆!

複式洋房

唉, 俾班友仔玩死咗個PR program 都不止, 想快一點建立公司必要的網絡, 現在也要避東避西!

不過, 你都好有道理, 瓜田李下, 可能真的要避忌一吓.

複式洋房

我不是指合資開公司, 本意只是我們公司之間, 可以有生意上的往來.
這樣子可以更快有生意的雛型和減低開支.

大宅

micwong2 發表於 19-8-5 10:25

唉, 俾班友仔玩死咗個PR program 都不止, 想快一點建立公司必要的網絡, 現在也要避東 ...

其實單嘢我估令 PEI 好尷尬,因為移民門欄低,好多強國人借PEI 做跳板,以前要先付20萬 deposit,營運一年後可以攞返。 但果班強國人根本唔稀罕20萬加幣,一落地就即刻飛走去第二個大省,有D可能甚至即刻飛美國跟手返大6繼續搵錢。 所以20萬買到全家 PR 都唔知幾抵! 不過我就唔明點解佢地要虛報地址? 仲要係幾百個人全部虛報同一個地址,佢地應該覺得鬼佬真係好想要佢地D錢,唔會理佢地做乜! 覺得大家都只係表面做下 show,手續需要填下form 就算! 價值觀都係 “我唔帶錢來俾加拿大政府,你地一早餓死!” 果種!

首頁
23456...7

尾頁

跳至