自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我後生時,M來會腰骨好攰,搭陣搭地鐵都攰到想瞓低,我媽媽畀過白鳳丸、煲藍棗加紅棗水我飮,似乎2樣都有幫助,不過其實佢同我都唔係幾識,問下中醫會好些,我女都開始發育,我都要學習一下

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

桑寄生蓮子旦茶
杞子圓肉南棗水
枸杞豬肝水
呢d我媽以前喺我嚟m完都會煲俾我飲
我見有人整黑糖薑茶
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我個中醫教焗黨參南棗水,唔駛去核,勁方便,夜晚放炆燒壺焗,第朝帶返學飲

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

剛剛先初潮,經期可能亂啲,但俾時間佢身體自行調節,咪食白鳳丸

大宅

回覆 pat614 的帖子

多謝你,請問你三棗茶點樣煲?是焗的嗎?謝謝

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

咁後生通常唔使補,飲食正常同夠瞓已經可以。

14歲先嚟M算遲喇,好多女仔十一二歲已有,遲嚟嗰D通常都長得高D。

男爵府

tht125 發表於 18-5-24 13:26
見佢面色唔好,面青青的,經期量一般唔係血流成河個隻,係咪可以飲下紅早水,但又聽聞會熱氣,謝謝 ...

多謝你開這帖,我女都12歲快來經,可以參考下。提醒一下,以前有皮膚科醫生說不要吃白鳳丸,易有荷爾蒙斑。

男爵府

回覆樓主

14 來經,算遲了,我認為。

伯爵府

tht125 發表於 18-5-25 08:34
回覆 pat614 的帖子

多謝你,請問你三棗茶點樣煲?是焗的嗎?謝謝

人地教焗20分鐘,食材剪開,易出味d,紅棗要去核,人地用蜜棗,我用椰棗冇咁多糖, 另我鐘意煲20分鐘會出味d

tht125    發表於 18-5-25 11:24

男爵府

回覆樓主:

我係女人,都唔識呢啲嘢,我媽亦唔識,而我都冇理會照飲凍飲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

14歲先嚟,咁好。 我女 12歲就嚟,同佢講唔好飲凍野、 涼嘅如綠豆、 菜湯,避免。

我係相熟藥房執d湯料加鷄煲湯,試過煲鷄酒。 平時紅棗、 (emoji)子、 藍棗焗茶。 最主要唔好飲凍野,佢之前經痛好辛苦,戒咗好好多。

tht125    發表於 18-5-25 15:41

首頁

尾頁

跳至