自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

天真B 發表於 18-6-6 14:39
突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到” ...

好奇想問下,行埋去通常第一句說話講咩架?
可以令邊青信任,都真係好叻

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我細個都係邊青,最憎就係社工!個個都係甘,話守秘密唔講最後呀豬呀狗都知

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-6-6 15:23
你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試 ...

係,我明白你講咩,因為我有個家人都有個真係無佢符既小朋友,攪到警都報埋都係攪唔掂,唔係不負責任,係束手無策

男爵府

米米子 發表於 18-6-6 22:39
我細個都係邊青,最憎就係社工!個個都係甘,話守秘密唔講最後呀豬呀狗都知
...

咁每個唔同,守秘密其實就係埋佢地身既最重要承諾

男爵府

virginbaby 發表於 18-6-6 22:19
...

好老土的
咁夜唔番屋企呀,我係邊度邊度社工,想了解下你地點解咁夜仲系度,放心,我地唔係警察,我唔會要你番屋企,你地做咩我地都唔會報警,但我想同你地傾下計 然後靜靜地坐埋去聽下佢地講乜

男爵府

...

我地既職責唔同警察,我地唔係要找佢地既錯,然後拉佢,我地係相反,我地係要保護佢地,令佢地唔好比人拉,例如公司會有唔少既資金係比我地為佢地請一啲人番黎,開個興趣班比佢地學下,例如整餅,整蛋糕,美甲,美容,化妝,仲要夜晚租用啲球場,約佢地一齊玩下,好過佢地系公園無聊,通常佢地一無聊幾個圍埋就會有壞諗頭,例如去偷野,縱火,走上啲樓擲物,吸毒,咩都有機會

男爵府

...

也會引導佢地正當搵錢,唔鍾意番學既,父母迫佢地番學,我會同佢地傾好,引導佢地可以嘗試去工作,然後幫手同父母傾,我唔會勸佢地番學,只會勸父母由得佢退學。因為我地知道這些細路,你迫佢番學,比錢佢用,到佢放學就搵野玩,佢地唔會獨立,相反你由得佢出去工作,等佢地試下自己搵到錢既滿足感,好快佢地會發現學歷既重要,佢地自自然就會去讀番書

伯爵府

BK Milk勳章

幸福花 發表於 18-6-6 19:45
唔知點解好多人只懂責備人不肯教!道德上身!人地可能用盡方法心力交碎都無感動孩子!有時细路反判只聽外人 ...

真是句公道話。我最怕小朋友有什麼問題,人就說阿媽不識教。有沒人知道阿媽何其苦。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 18-6-6 17:48
一見唔对路,三歲開始我同佢都有上堂。佢有少少自閉症,好自我中心,復仇心好重,一唔順佢意就發脾氣,因 ...
突然諗起一套電影[size=15.008px]《我兒子是惡魔[size=15.008px]》([size=15.008px]英語:We Need To Talk About Kevin[size=15.008px]),唔好誤會我發放負能量~呢套我專登買碟返屋企慢慢睇,我深信真係有一種人係好難教,或者係你點教都無用.....不過都請你唔好放棄~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

天真B 發表於 18-6-7 00:03
也會引導佢地正當搵錢,唔鍾意番學既,父母迫佢地番學,我會同佢地傾好,引導佢地可以嘗試去工作,然後幫 ...

用戶要求終止服務

天真B 發表於 18-6-6 14:49

我既工作會系晚上,系公園,球場等地方接觸啲夜晚唔回家既年少 ...

侯爵府

回覆樓主

睇到呢個post真係百感交集

我細個就係呢d邊青

依家努力拿捏緊點同自己小朋友保持良好關係

怕佢行返自己舊路

複式洋房

20020116 發表於 18-6-6 17:34
我唔係挑機,我只係想知,你小朋友好細個時,你地有冇好好訓練佢紀律?定係家中有人已將佢縱壞咗?然後才 ...

有啲小朋友真係天生反叛,
例如有啲兩兄弟 / 兩姊姐,
同對父母生,同一家庭成長背景,
都可以製造兩個好極端嘅性格。

侯爵府

kcpak 發表於 18-6-7 00:28
突然諗起一套電影《我兒子是惡魔》(英語:We Need To Talk About Kevin),唔好誤會我發放負能量~呢套我專 ...

我睇過

感受幾深,但我覺得如果媽媽處理得好或願意學習結果可能不一樣
一開始,其實個媽媽都唔享受,感覺唔到佢喜歡小
朋友
到相處到又懷孕,其實兒子好愛媽媽,只是方法錯
了,再加思想偏激
我覺得好可惜

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-6-6 20:59
不負責任嘅說話!

男爵府

天真B 發表於 18-6-6 22:08
Ftm

點解放棄做社工咁可惜

子爵府

回覆樓主:

事實嚟,唔少父母未諗清楚就做父母,做咗父母後又逃避責任
唔係邊有咁多邊青

見得多發現,好多人為咗唔同理由生小朋友,例如話咁先完滿個家庭,為咗cool住個老公,為咗有後代,無做防風措施,為咗人生佢又生,為咗生仔有得分。。。反而會諗清楚自己係咪想要小朋友係咪適合照顧係咪做到人父母嘅,我見係小數

男爵府

bleeblee 發表於 18-6-7 06:02
點解放棄做社工咁可惜

有左自己小朋友,不能做咁困身工作 因為真係好忙好忙,間中仲要搞啲宿營比佢地玩下

男爵府

sfuhsg 發表於 18-6-7 01:09
睇到呢個post真係百感交集

我細個就係呢d邊青

加油,你有過去,更易明白這些小朋友需要的是什麼

首頁

尾頁

跳至