自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

大宅

回覆樓主:

祝福你們一家,好勇敢,能夠正面面對,加油

伯爵府

回覆 Aryung 的帖子

你個兒科醫生幾好喎! 唔係馬虎睇症, 至少有D正面建議俾你.

男爵府

回覆樓主

我有位朋友都係咁積極面對。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

係,正向面對問題,你地做得好好,加油!!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

Aryung 發表於 18-6-29 07:48
好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!(emoji)(emoji)

我個 b 就黎 9 個月大嘞,6 個月果時,俾醫生話佢中度 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Aryung 發表於 18-6-29 07:50
因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

我識2個小朋友讀緊小學,細個都係發展遲緩半年,要做training.仲加埋其他唔好既身心問題,到小學階段呢2個小朋友都名列前茅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

識三個小朋友bb 時都係發展遲緩,到依家10歲,個個都冇問題,一個普通,數學特別好,一個精英班,一個仲年年考第一

BB 或幼稚園時能力可能同人地有d 分別,之後會追得返。

另外,我見雙語bb 好多都有言語遲緩,之後都係冇問題。

初初出世bb 當然會check 得緊 d , 不能大意,因唔知有冇暗病,有d 確係好可怕。我朋友個b 就係,患罕見病,要把握黄金時間治療。

男爵府

男爵府

因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

大宅

祝福

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我都認同走出憂鬱既方法係分享, 好多謝你既分享
希望你地一家人都不斷一齊進步, 生活愉快

大宅

我一知阿 b 有事,就不停 search 有關發展遲緩嘅資料,瞓瞓下忍唔住又做 research, 一搵到有d症狀似 bb, 就 ...

我大女3歲先開口講野,未到3歲時好多人都話佢語言有問題,包括健康院,我有擔心,都盡力幫佢,到今日4歲日日口水多過茶!我2個小朋友都係開刀(唔覺有嚇親既問題)我係佢地6個月開始日日同佢地去公園放電1粒鐘,我咩都俾佢地試、俾佢地玩,去公園我好放手,跌到自己起返身,我唔會太保護小朋友,當然會小心睇住。每個小朋友都唔同,唔需要同人比較,自己有進步就可以!加油(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主

我小朋友讀k1時,老師話佢專注力不足,帶佢評估話佢沒問題,到k2遇到唔錯既老師,話比我知佢上堂周圍望,但問番佢上堂學既野,佢又識既,亦都好努力幫我點教佢,到現在小學,老師話佢既專注力係比其他小朋友好,我再問番我小朋友佢以前點解成日周圍望,佢話我知佢識得上堂既野,所以望下其他野,例如同學,格離既野。
樓主,加油!唔好覺得自己小朋友比人遲,就唔開心,唔好作比較,沒人比你地做父母既幫到佢,我一路都等我小朋友進步,而我現在亦放下心頭大石,大家加油!

大宅

回覆樓主:

細路仔的發展好難講,可能突然間叮一聲,進步神速,仲咁細唔洗太擔心,多些同佢講野同玩

男爵府

Aryung 發表於 18-6-29 09:08
嘩,短短一程車居然有咁留言!大家嘅祝福同打氣我已經收到,多謝大家

又分享多少少,尋日 bb 都開始咗物理 ...

bb仲細,有好大進步空間,我仔都有speech delay,有時見到人地正常小朋友咁叻,難免有比較,但我相信小朋友而家係比人慢,唔代表將來追唔番,我有親戚小朋友兩歲先識行,五歲先識講嘢,但佢一識就追得好快,一識行已經又跳又跑又爬來爬去,同同龄已無分别,雖然起步係遲咗,但一樣追得番

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

B B有你這個爸爸,真幸福

加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

其實七坐八爬呢類都係參考指標,唔好俾自己同小朋友太大壓力,初為父母緊張係正常,但小朋友既然已經出左世,第時會有自己既路,家長盡自己能力愛護子女已經好足夠。希望樓主小朋友健康開心成長,唔好太擔心,everything is gonna be alright.

子爵府

我小朋友都被評發展遲緩,但我冇甘負面,佢除左讀書包尾,其他其實正常到不能再正常,只是較慢并非智力有問題,真係唔使甘悲觀,如果父母都感覺個小朋友有問題,外人更會,小朋友仲細,唔好咁快下定論,我小朋友,我相信佢天生我材必有用

首頁
23456...16

尾頁

跳至