自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

flowerlala 發表於 18-7-18 13:44
興趣,試咗,作用不大

車丶Lego 係佢興趣,我話如果你考第一,你可以自己楝禮物,佢話,我情願唔要 ...

亞媽你唔好咁高要求一來就考第一啦,佢一聽就知機會唔大,更加採取放棄態度。你可以set target分數,根據佢成績,例如80+就有車仔, 90+就有lego , 100分就有特別大獎。我會同我人仔傾佢想要既獎品,完成到佢又成功感,又可以同人講呢樣係佢靠努力換取返來的收獲。
興趣真係要不斷試,唔好放棄,今日佢冇興趣,可能隔多幾年自己又想玩。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

試下用個表去mark 低每日要做既野。做左一樣就剔一樣。

或者佢唔記得做並不是懶做。其實自閉或過度活躍都會成日唔記得野。久而久之大人只會覺得佢懶。

不過你要做得更狠就係。個表冇剔或未齊。絕不會獎勵絕不有走盞機會。佢扭計...你當佢透明。
佢做足了。就攬下佢錫下佢讚佢做得好好。誇張d都唔怕...等佢知道自動自覺做原來媽媽咁開心。自己都會開心架。
咩都試下...人地60歲都可以讀大學。9歲仲有大把機會改。

加油

大宅

candice0088 發表於 18-7-23 16:50
試下用個表去mark 低每日要做既野。做左一樣就剔一樣。

或者佢唔記得做並不是懶做。其實自閉或過度活躍都 ...

呢個方法試過啦,都唔太work ,佢根本唔care 奬勵

我已經非常狠心,例如,完成要做嘅嘢可以帶出街玩,到我放工返來,一樣都未做過,佢換哂衫著埋鞋,我都叫佢換返衫,我唔帶就唔帶,我只帶亞妹一個出去

大宅

2018復活節勳章

flowerlala 發表於 18-7-23 16:58
呢個方法試過啦,都唔太work ,佢根本唔care 奬勵

我已經非常狠心,例如,完成要做嘅嘢可以帶出街玩,到 ...

你呢個方法試左幾耐? 試下長d時間睇下得唔得?

又或者試下佢做岩一樣野就寫低。貼在乖孩子板上。等佢記得自己其實不是一無是處。原來自己曾經做過咁多令媽咪開心的事。培養番佢因成功而有既快樂感覺先。

水晶宮

Chole 發表於 18-7-23 16:43
放緊暑假又咁大個人,我都唔理佢夜唔夜瞓,啱啱四點幾至落咗床搵嘢食。
...

咁4點幾先起身,又係over咗d

子爵府

畀面勳章

要除懶根,係要狠心,既然平時都懶開,除咗日常飯菜,書簿費,生活必需品之外,乜都唔好買俾佢,佢想要既野,佢肯應承你同實質做到一樣野,先買俾佢。等佢夠十五嵗,掉佢出去做Part time,等佢知道將來賺錢有幾難。

屋企家務無理由你唔洗佢做,一早已經開壞個頭!!

洋房

flowerlala 發表於 18-7-18 12:54
我唔係後悔教得辛苦,我係後悔原來自己唔識教/教唔好丶唔識做人亞媽,生佢出來累咗佢

我仔係自閉小朋友
自閉症小朋友更加要比心機教
同埋成日睇新聞都話自閉症小朋友iq都高或者某方面好有才能
比心機阿

大宅

回覆 flowerlala 的帖子

係! 好失敗!
呢D行為明顯唔係一時三刻...你細時就要幫佢訂立規則

唔知你係自己湊定俾人湊, 如果係後者 我會睇諒你, 如果係前者...你自己造成!!

而家9歲未算好大...仲有得改
但9歲未必可以用強硬手段, 佢一副 i dont care 的表現, 會唔會你本身都好easy going? 無目標?

如果你唔想佢係屋企耐..日日都安排佢出去上咩咩班, 去參觀呢度個度..
如果可以最好帶佢做義工, 去最需要人幫助的社區...
殘障/老人家/弧兒院最好...

俾佢自己知道做正常人有幾好, 有家有父母幾多...中間滲透少少道理俾佢...事後亦可以同佢傾下..覺得幫人有咩感覺
當佢大人一樣同佢討論

佢只係懶, 唔係壞...我覺得要睇家長點做多..

大宅

chingyeewong 發表於 18-7-18 12:35
請不要介意:
你的小朋友智力正常、只是懶、你就話後悔生小朋友!
我仔17歲、中度智障、要照顧一世、大小二 ...

加油(emoji)(emoji)

大宅

lalang02 發表於 18-7-23 17:35
回覆 flowerlala 的帖子

係! 好失敗!

或者你唔明白,自閉小朋友真係冇感覺嘅,佢哋係冇同理心㗎

義工,做過啦,佢冇特別感覺

規矩,有定,佢會守,但我重點係,大個咗呢?仲要我定規矩?唔係應該會自動自覺咩?所有嘢都要規矩,一板一眼,冇規矩佢就大件事㗎啦

珍珠宮

回覆樓主

妳不如定一啲achievable 嘅target 俾小朋友,做到有少少佢覺得吸引嘅獎勵(唔一定係物質)。課外活動唔一定求名次求級數,能夠專心上晒堂,已經係一個achievement

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

唔好咁灰,小朋友要教
第一,限制睇電視時間,唔可以一套接一套,俾佢揀每日睇一套最喜歡既

要教佢執書包,每日檢查完可以做鍾意既野(例如睇電視),有d野係習慣,慢慢教,自己都要堅持

大宅

flowerlala 發表於 18-7-23 19:00
或者你唔明白,自閉小朋友真係冇感覺嘅,佢哋係冇同理心㗎

義工,做過啦,佢冇特別感覺

我好明白,我個仔係懷疑,我老公係亞氏保加症。但佢地都唔係你個仔咁。
只係脾氣比較難控制,無同理心,但唔會無規矩。好自覺去完成訂落的事情

男爵府

chingyeewong 發表於 18-7-18 12:35
請不要介意:
你的小朋友智力正常、只是懶、你就話後悔生小朋友!
我仔17歲、中度智障、要照顧一世、大小二 ...

祝福你

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hoining 發表於 18-7-23 21:06
呢個只係開始,到青春期仲反叛到嘔呀!後悔已太遲,不如諗吓點拆掂佢好過啦

利申:家有3個SEN ...

就係驚緊,而家都拆唔掂,青春期唔知點拆

真心唔知自己教導出咗咩問題,點解會咁

但佢有時又乖到嚇死人,我完全捉唔到佢路

大宅

lalang02 發表於 18-7-23 21:01
我好明白,我個仔係懷疑,我老公係亞氏保加症。但佢地都唔係你個仔咁。
只係脾氣比較難控制,無同理心,但 ...

佢冇唔跟規矩,我係話,佢對自己冇要求

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

flowerlala 發表於 18-7-18 12:51
有限制過,收起個遙控器都試過,冇電視,佢會係梳化攤係度,係床碌嚟碌去

有要佢每曰執書包,佢話執完, ...

你唔夠惡只可以講

俾我見到個書包咁多垃圾,會全部倒曬d垃圾落地下要佢一件一件咁執返黎執得唔乾淨、亂、再黎過,電視沒收

日日執執到ok為止

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我經驗要同小朋友鬥智,要試不同方法,他們總一些死穴~

小時候試過罰阿仔,問佢你想罰企定打手板 ,他諗了一陣話打手板 ,所以我知道他怕罰企,因怕時間長,所以我就以後就罰他企~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

littlefunpig 發表於 18-7-23 22:21
你唔夠惡只可以講

俾我見到個書包咁多垃圾,會全部倒曬d垃圾落地下要佢一件一件咁執返黎執得唔乾淨、亂、 ...

發惡可以,但唔發惡又故態復萌,我唔想佢係因為我發惡先做,佢應該要自動自覺做

首頁

尾頁

跳至