自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

每一區都有地區支援中心,有暑期托管,放佢地去中心,你可以做下屋企野抖抖氣,要善用政府資源!我都係做哩行,你住邊區?我幫你搵下附近有咩服務岩你丫!

伯爵府

回覆樓主

我都有個10歲星球人,初時真係好難捱,但佢已經越來越似地球人。需然佢唔叻,得認識車站勁,佢食藥可以calm down 到自己。加油加油!

男爵府

suetfunglui 發表於 18-8-22 23:22
每一區都有地區支援中心,有暑期托管,放佢地去中心,你可以做下屋企野抖抖氣,要善用政府資源!我都係做哩 ...

多謝你,但我地唔係香港住架
其實好想帶佢地回流,但一直都好卻步,因為好多人話香港呢方面支援唔好。但老實我呢邊亦唔見得好全面。可以問下你呢方面既專業意見嗎?

男爵府

SKB 發表於 18-8-22 23:23
我都有個10歲星球人,初時真係好難捱,但佢已經越來越似地球人。需然佢唔叻,得認識車站勁,佢食藥可以calm ...

佢係 ADHD ?
我大星而家都好似地球人,但二星愈黎愈差

用戶要求終止服務

回覆樓主

好明白
要加油

伯爵府

hk430 發表於 18-8-22 23:10
你啲小朋友幾歲?我地都等緊小星星年尾三歲見醫生,佢唔似有自閉。之前見醫生話佢言語遲左少少,無其他大 ...

我大A 10歲半,細A 8歲半,妹妹都快7歲了,由大仔一歲半開始發現問題到現在,湊左佢地咁多年我心態係:順其自然,船到橋頭自然直,無期望無失望,好好過日子!
真係好疲累好想放棄前要先搵人傾訴,講完喊出來就會舒服D,有機會放低小朋友一陣就自己行開下,搵機會比自己獨處下,做運動又好去食個tea又好,抽到半日哪怕係去做下兼職都好,總之搵D需要自己專注去做既事情,與子女無關係既事情,暫時放下照顧子女既心思,咩都唔諗只想當時專注既一刻,妳會慢慢調整好心態去面對家庭同子女,加油!

男爵府

hk430 發表於 18-8-22 23:13
多謝你,好有幫助
我大星可能需要見臨床心理家,佢情況控制唔係幾好。二星未得,因為佢仲未識講 ...

https://www.bookdepository.com/The-Spark-Kristine-Barnett/9780812983562?redirected=true&utm_medium=Google&utm_campaign=Base2&utm_source=HK&utm_content=The-Spark&selectCurrency=HKD&w=AFF1AU9SHD8MC2A80RZD&pdg=pla-311080623836:kwd-311080623836:cmp-802976855:adg-41114884466:crv-190691293175:pid-9780812983562:dev-m&gclid=Cj0KCQjwk_TbBRDsARIsAALJSOass55dSlz4F8UBO_KKBwr3Jn4e6-Tl5MXZxrOyMut31mfSn999R00aAtNfEALw_wcB
The Spark 呢本好勵志,由嚴重自閉到發現孩子係天才,媽媽既訓練過程可以參考下。

我仔仔都有做過”古怪行為“令我好辛苦,但佢亦反問過我咩為之”古怪“? why not? 點解一定要同其他人一樣?
有時反思,某程度上佢亦有佢道理,換個角度去睇,我個人無咁容易嬲,心情放鬆好多。

男爵府

Monstereasy 發表於 18-8-22 23:33

https://www.bookdepository.com/The-Spark-Kristine-B ...

多謝你,我今晚會睇睇。
我指古怪行為係例如佢好鍾意坐係我腳掌,手腳圈住,有時都會同佢玩一陣,但發現佢開始好沉迷,講左玩三次,佢玩完又唔肯停(唔知佢係唔明定唔想),而家佢一抱住我隻腳我就要抽起行開,佢會係咁追,追到我發火大聲喝佢先走開。
我唔想咁處理,但講又唔明(唔聽),點教都唔明

男爵府

hk430 發表於 18-8-22 21:20
家有兩個自閉症小朋友,
一直盡力用樂觀既態度去面對。
但真係好辛苦

加油!辛苦你了媽媽!你要撐住!

男爵府

Monstereasy 發表於 18-8-22 23:33

https://www.bookdepository.com/The-Spark-Kristine-B ...

我唔係怕佢做埋啲古怪行為影衰我,
而係佢啲古怪行為好影響到我,
除左捉腳,佢仲好鍾諗伸直對腳頂住我,坐沙發佢會打側用對腳踩住我,大力頂。真心好煩。我試過唔同方法去俾佢想要既感官刺激去代替呢個行為,但無用。

男爵府

回覆樓主

媽媽,加油

大宅

hk430 發表於 18-8-22 23:21
咁你係點面對呢?
打個比如,佢打人,咁點?
叫唔停,拉開佢又唔夠佢大力(頭幾分鐘夠力,但佢個種蠻力好勁 ...

打人情況我兩個冇。所以答唔到。

在公眾場所大叫同激烈情緒的確會有。我細女會有哩d。長遠計,主要是要找出原因。針對個原因做野。例如,我女大發皮氣通常係因為我唔比佢撲向街上陌生人d狗。我發覺我越阻止佢 佢就越大叫。所以喺哩方面要平日在家用圖咭畫畫加寫指示比佢睇 希望佢會慢慢明。加埋,現實見到狗時,佢想撲過去時,我俾佢去接觸,但就捉佢手輕摸狗隻,instead of衝動地大力去捽人隻狗。

明白揾出打人或有情緒嘅原因都唔容易,不是一時間能完全制止到。一旦有激烈情緒,我即時通常都系拖佢去搵個角落人少地方,由得佢喊一陣。如佢郁手郁腳嘅,我就從後面箍住佢。一直同佢講安靜…。自己當然要冷靜,自己唔好有情緒或大聲喝佢。直至佢停一陣回氣的話 我會贊佢安靜翻真系好乖喎,然後就行。

唔好理別人眼光 你自己情緒會穩定些。

翡翠宮

回覆樓主:

加油

堅持

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

1998Ruby1998 發表於 18-8-22 21:39
加油,我果個已經面對了 20+ 年,成日將所有廁紙塞馬桶,將人地鋪頭貨品「重新排列」,用口水抹野,食飯食 ...

我都係同路人,水浸火燭都試過。牆、地、門有爛的裂的燒焦的。我已有心理準備,一切装修報廢,但不再装修。捱到佢18歲搬走後,我才大装修一次,地同門都要换。牆,當然千瘡百孔,我這几年係不會補及油牆的,油左佢又破坯過,等於倒錢落海咩。

樓主加油,有冇睇心理学家,了解佢爆發的原因?

男爵府

hk430 發表於 18-8-22 23:42
多謝你,我今晚會睇睇。
我指古怪行為係例如佢好鍾意坐係我腳掌,手腳圈住,有時都會同佢玩一陣,但發現佢 ...

我嗰個好鍾意扮貓用塊面捽我手臂,我好憎呢個動作,試過發火鬧,佢唔明。之後有次同佢傾開偈,佢話我脾氣大,成日唔知做乜發脾氣,好改下
原來佢一直relate唔到成件事,直到我講因為我好憎人捽手臂,我覺得感覺好核突,所以每次做我都會鬧。。。佢話我應該話清楚比佢知我覺得感覺核突,佢知佢就唔會做。 基本上我發火過程中鬧既每一句,佢話太大聲唔知我鬧乜。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

完全明白
加油

男爵府

Ksiu66666 發表於 18-8-22 23:51
打人情況我兩個冇。所以答唔到。

在公眾場所大叫同激烈情緒的確會有。我細女會有哩d。長遠計,主要是要找 ...

就係搵唔出原因先慘
問過晒老師,醫生,因為佢未識講野,
用圖用相佢都好似接收唔到咁
我又無可能每一秒睇住佢,去個厠所都抓到個細佬一面血
我地由大星開始時刻保持警覺,好留意有咩細微野刺激到佢地,一直都控制情況得幾好,點知呢幾個月二星好似跳制一樣,無人睇到到咩刺激到佢

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-8-22 23:51
我都係同路人,水浸火燭都試過。牆、地、門有爛的裂的燒焦的。我已有心理準備,一切装修報廢,但不再装修 ...

睇完都戥你辛苦,我個個唔識講野,
所以睇心理醫生都無用,我睇就差唔多
我都已經痴得好嚴重

男爵府

hk430 發表於 18-8-22 23:45
我唔係怕佢做埋啲古怪行為影衰我,
而係佢啲古怪行為好影響到我,
除左捉腳,佢仲好鍾諗伸直對腳頂住我, ...

我明白,同佢去街,我已經樣衰到無感覺
不過大左,今年十歲,佢行為改善左好多,我而家係驚遲啲青春期又煩過。

男爵府

Monstereasy 發表於 18-8-22 23:57
我嗰個好鍾意扮貓用塊面捽我手臂,我好憎呢個動作,試過發火鬧,佢唔明。之後有次同佢傾開偈,佢話我脾氣 ...

可惜我個個唔明,你個個識講,易好多
因為只要佢講得到,我能力上做到,
我乜都做。。無底線可言

首頁
23456...13

尾頁

跳至