自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Heiyanyau 發表於 18-8-24 19:12
我見有D人話香港人開戶口!只可星期一至五!其他日子就不處理!不知道是不是呢?
...

ICBC就係,其他唔知
因我朋友試過

別墅

yani8322 發表於 18-8-24 10:03
聽人講可以係網上搜尋大陸地址去填,話唔會寄信去,隨便填個地址,都唔知安唔安全

jm 你填個地址係問親友 ...

用親友地址

珍珠宮

百度地圖會教搭車

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jadechant 發表於 18-8-24 22:27
如出國內電話卡,應該出中移動或是中聯通???邊間方便???

大劇院的工商銀行,附近有無電話公司,可 ...

我出中移動,貴些,網絡好些,大劇院唔多覺有營業廳,因為我攪左就係附近食野就走 。但我係羅湖地鉄站內有見過中移動的舖仔。

珍珠宮

yani8322 發表於 18-8-24 23:25
jm 係咪指呢間近大劇院既工商銀行

應該係,地鉄D出口就見到標誌,但要行個圈轉入商埸裏面。

珍珠宮

ccdccl 發表於 18-8-24 23:06
我都想開戶口用來開微信大陸錢包,請問你之後用咩方法入錢去工商戶口?匯款係咪會有手續費的?
...

我搵找換店鋪,入錢包就10元一次,匯款就未試過。

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

sukkiu 發表於 18-8-25 06:42

你意思係找換店幫你增入微信錢包度?

你開戶口目的係咪都係想用國內微信錢包?

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

jkswoo 發表於 18-8-24 23:13
星期六開的

Thx!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

spikenard 發表於 18-8-24 10:58
驚執

全中國最有錢嘅銀行就係工商

珍珠宮

ccdccl 發表於 18-8-25 08:18
你意思係找換店幫你增入微信錢包度?

你開戶口目的係咪都係想用國內微信錢包?

珍珠宮

回覆樓主

有大陸銀行,點解仲要代充?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sukkiu 發表於 18-8-25 06:42

可以分享邊到收$10手續費?謝謝

珍珠宮

chiumama 發表於 18-8-25 10:58
可以分享邊到收$10手續費?謝謝

葵涌和宜合道。

寶石宮

2023年兔年勳章

spikenard 發表於 18-8-24 20:58
因為大陸的銀行好煩,就算同一間名都未必有關聯,佢地的政策時時改,以前公司試過,同銀行名都轉唔到數
...

明白 分行係有啲山頭主意

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

yani8322 發表於 18-8-24 22:07
落馬洲一出即福田口岸嗎?
搭44B 係落馬洲公共交通轉車站下車,即一出關就係福田口岸?
其實唔係好明

如果住屯門,可能去深圳灣比較方便,天水圍元朗有B1直去落馬洲(福田口岸),點解會建議你去福田呢?因為我自己覺得大陸辦事效率低,就算大機構間間政策都唔同,就算同一間唔同職員答覆都有出入,福田口岸話曬經常做香港人,應該程序會熟少少(一出完關有中銀,工商隔離有建設,建設再望過去有農業銀行)就算人多或有變故,即刻係口岸下面搭地鐵去第二度整,而深圳灣搭公交車,但因唔熟路,站站(emoji)到實一實,一陣整唔到,又要轉車去第二度,又唔知坐咩車,坐的士又唔敢(我有朋友真係話上去唔敢坐的士,但又講唔出原因,總之覺得唔安全),以上純粹個人感覺!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

spikenard 發表於 18-8-24 10:58
驚執
中國六大銀行都驚執, 咁, 無計, 你啲錢放在床下底啦。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yani8322 發表於 18-8-24 23:02
搵到了,附近都有中移動同中聯通
你如果開電話卡要去營業廳, 唔好去代理行, 呢啲要收手續費架, 但另一問題係我去中國移動國貿營業廳, 佢竟然話比我聽, 無日租卡賣, 要買月租卡, 58元一個月,用三個月先可以轉日租卡, 根本昆水, 咁唯有去代理比100元人地賺

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

小肥§澄 發表於 18-8-24 20:02
去得深圳灣,即去落馬洲都方便,落馬洲一出關,地下出去望對面馬路有工商。
...
點會呀, 深圳灣就算搭的士, 都要40分鐘先去到落馬州站的福田口岸。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

andyman 發表於 18-8-25 21:34
點會呀, 深圳灣就算搭的士, 都要40分鐘先去到落馬州站的福田口岸。

我唔係指由深圳灣再去福田口岸,我意思指一般考慮去深圳灣,大多數由屯元天出發,咁去落馬洲同去深圳灣都差別唔會太大。

翡翠宮

小肥§澄 發表於 18-8-25 21:59
我唔係指由深圳灣再去福田口岸,我意思指一般考慮去深圳灣,大多數由屯元天出發,咁去落馬洲同去深圳灣都 ...

咁去福田口岸一出閘就有工商, 就慳番搭車去南油.賺番15分鐘.

首頁

尾頁

跳至