自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我仔同樓主嘅情況幾類似,有個老師成日鬧學生,仲要全班一齊鬧,真係鬧成堂,可能得10分鐘有講課,我幾肯定,因為其他家長都有講。有老師又係管唔到課堂秩序,學生傾偈,玩,所以話下呢個,又話下嗰個,最後又係拖慢教書,功課都未做就要小測,小測仲要係計入考試分。又有老師派漏工作紙/練習比學生考試溫習。
我個仔都有比某老師針對,唔好話老師唔會得閒做咁嘅事,做老師壓力大,有時真係會搵學生出氣。
我仔同樣升小五,小五已考插班轉校了。
小朋友去返學,是想在學校學到知識,社交,建立到正確價值觀。

續。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 18-8-26 10:42
你小朋友遇到呢D老師?真慘!

真係有老師罵學生罵成堂唔教書,當然不是經常,例如派卷,全班成績差左,考得唔好,罵足一堂,拍晒檯罵添!

希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

回覆樓主:

如果倒頭來覺得老師不是榜樣,返學是苦差,惶恐渡日,緊守規矩只因怕比人罰。
返到屋企還要家長輔導,跟功課搵補習
咁返學為乜??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kayen 發表於 18-8-26 01:13
5及6年級要呈分,同亞仔講老師緊張是正常,心態唔好就會覺得針對,我相信冇老師會晒一堂時間去鬧學生,不 ...

愛之深,責之切
佢唔緊張你個仔,可以睇佢唔到
只要有大半班考得好,問題都唔係老師度

水晶宮

畀面勳章

Fishqqma 發表於 18-8-26 10:42
你小朋友遇到呢D老師?真慘!

我地學校之前都有一個,出左名!閙人閙大半堂
佢教體育,閙完人就冇體育堂上!個個家長都話佢其實係偷懶唔想上體育堂
有家長因為呢件事向校長反映,之後好d,雖然仍有閙人,但都仲有體育堂上

侯爵府

馬爾太 發表於 18-8-26 10:40
因為主要check功課睇進度,有做嗰課嘅功課就以為教咗,就唔知佢上堂只係鬧人。有啲老pat pat直情鬧到上咗 ...

的確,唔係自己小朋友受過都唔信有呢啲老師,只係麻怨某某小朋友曳影響全班進度,事實小學生曳到點?要浪費上課時間?留小息/放學唔得?又係唔想用自己時間囉。
曾有社工跟我講明,如小朋友與某某老師有麻煩,她是幫不上忙,(同班己有幾位家長找過他)。就算開會時,某些老屎忽連校長也不比面,叫小朋友自己醒目啲!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己努力點,人夾人,呢D好難處理的。

子爵府

tammymommy 發表於 18-8-26 00:53
係呀,我一睇到心裡一寒,扮無野同阿仔講,阿仔好激動講了一句「我人生無啦亅,
我先上嚟問吓大家
...

其實都無得解決架啦,
都係同阿仔講既然呢個班主任係咁,你更加要專心上堂,做好本份老師唔鍾意都無辦法,但如果無做好本份就要改善。

侯爵府

wan_sosin 發表於 18-8-26 12:38
如果倒頭來覺得老師不是榜樣,返學是苦差,惶恐渡日,緊守規矩只因怕比人罰。
返到屋企還要家長輔導,跟功 ...

我唔知是否呀Q精神,同幾位家位(部份以前任職老師)傾過,此類老師間間學校也有,避不了,我同仔仔小三時也打算轉校,發覺同level學校收插班生也希望成绩超卓/有某他技能,是現實的,除非選擇低一線啲學校。事實小朋友日後也會面對社會上不同類型既人,日漸成長也總要學懂怎樣自處。即使轉校不成,也可勇敢面對。

水晶宮

tammymommy 發表於 18-8-26 00:53
係呀,我一睇到心裡一寒,扮無野同阿仔講,阿仔好激動講了一句「我人生無啦亅,
我先上嚟問吓大家
...

真係好慘、我又係五六年級的老師好差、好方向想佢仲有其他科老師、其他科讀得好就唔會太受影響
如果佢諗住無硬、其他老師都認同班主任睇法先真正慘

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Jessy 發表於 18-8-26 12:38
真係有老師罵學生罵成堂唔教書,當然不是經常,例如派卷,全班成績差左,考得唔好,罵足一堂,拍晒檯罵添 ...

唔係經常可理解!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 18-8-26 12:54
我地學校之前都有一個,出左名!閙人閙大半堂
佢教體育,閙完人就冇體育堂上!個個家長都話佢其實係偷懶唔 ...

有必要嘅時候係需要同學校反應

子爵府

親子王國15週年勳章

我五六年級撞正個非常討厭我嘅班主任,佢唔會鬧我,但係會明裡暗裡針對,唔畀我做任何「大使」或者參加任何校內活動,操行畀 B-,Band 1 尾都叫我入 Band 3 校,即係要考直資的話,基本上冇可能考得入好學校。我雖然係唔多聽話,上堂發夢同埋亂跑(讀天主教女校,所以特別嚴格),但係都有唔少同學都唔聽話,佢地都有 A-操行。

唯有自己爭氣 d,去補慣你嘅補習社到多操卷,請多個有補過你學校嘅私補跟你班主任教果科。除非你果區係 Band 1 位唔夠,否則到時候都靠成績抽獎。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得我仔已經是一直勇敢面對,我問佢轉唔轉校,佢最初都話唔轉。
但面對呈分,而家個情況係會影響呈分升中的,人係可以自己去克服環境,但要知成績表唔到你揀,老師可以比差嘅操行分同評語,咁係無得可以預期同控制度嘅。
我慶幸我仔轉了間比之前高一線的學校,新學校校長明理,經過筆試,面試,校長認為愚子可教。當然大家都認同各方面都要比之前努力,咁嘅然有機會,點解唔比個機會大家,正如大人工作都會想轉過份工睇下環境有無改善。
同仔傾過,佢也應承會比之前努力,佢亦明白新校比緊機會佢,就係呢種心態,都已同之前好唔同。

伯爵府

我女女小學時都有極差嘅老師,記得小二時有個老師維護個偷野嘅同學,只因個女仔成績好,證明佢只著重成績,不問品德,你話比佢教會點昵?幸好高小時只教一年視藝,好彩好彩。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 14:55
我五六年級撞正個非常討厭我嘅班主任,佢唔會鬧我,但係會明裡暗裡針對,唔畀我做任何「大使」或者參加任何 ...

我個仔情況同你差不多,有同學講粗口偷屋企人錢,自己錯咗屈其他人,操行A- ,我仔係貪玩,但唔打人唔講粗口,會幫同學,但老師覺得佢多事麻煩,所以操行B-
操行嘅野,唔係真係以品格計算,係睇令唔令老師安樂同煩唔到佢,性格識討好人嘅大多有著數。

男爵府

2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 18-8-26 15:03
我覺得我仔已經是一直勇敢面對,我問佢轉唔校,佢最初都話唔轉。
但面對呈分,而家個情況係會影響呈分升中 ...

請問你幾時決定轉校?

珍珠宮

tammymommy 發表於 18-8-26 15:14
請問你幾時決定轉校?

今年學期尾收到成績表,見到從來未有咁低嘅操行分!原先都有考慮試考直資中學,之後覺得唔洗點諗。
咁啱得知某間區外小學仲有收插班生,因為同校都已有一個低一級同學轉到過去,於是去試下,所以是7月中才去考插班,見完即時話收。

伯爵府

回覆樓主:

想知學校編班一般係由邊個負責?
班主任可以揀邊個學生入自己果班?
咁遇着心理唔平衡老師,咪有排受?
正義或會遲來但不會缺席

大宅

此類情況很難搞,如果小朋友成績超好,老師會包容D,
否則轉校或當人生練歷。

首頁

尾頁

跳至