自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

adorable_boy 發表於 18-8-29 18:01
如果唔想再受工人氣,你會辛苦啲放工後返屋企做家務,還是繼續請佢但忍、忍、忍

p.s 家有兩個10及13小朋友 ...

可以選擇唔受氣,但有時氣是自己攞嚟受。

伯爵府

回覆樓主

我現在的工人算非常好的。我講左如可以的話一直用佢十幾廿年都可以

寶石宮

2024年龍年勳章

JD930 發表於 18-8-29 19:40
都係

幸福可以好簡單

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

BBJOJO 發表於 18-8-29 22:05

男爵府

adorable_boy 發表於 18-8-29 18:01
如果唔想再受工人氣,你會辛苦啲放工後返屋企做家務,還是繼續請佢但忍、忍、忍

10歲小五要考呈分試喎,13歲就嚟選科,如果完全唔需要跟功課,當然自己做家務,唔受氣又慳錢。不過,如果又跟功課又家務就太辛苦了。仲有有冇長老幫手?始終有時仔女會病唔可以獨留在家,公司請假又未必可以隨時請,鐘點亦唔係隨傳隨到。

別墅

回覆樓主

其實請咗工人10幾年,係第一個算可以但做咗7年後要返家鄉嫁人,其後兩個都唔得,現在個工人清潔唔得,屋企以前沒有曱甴,現在每處都總有強強出現,平時我返工囝囝同我講佢係唔理佢地,全時間匿在房和廚房,我向佢講過許多許多次時時望佢哋,阿姐都冇做。你地講得啱,如我唔請工人我已同三位少爺講,要幫手做家務,佢哋都話OK, 大仔中二可以放心,細仔安排放學去功課班,都唔知可唔可行,煩惱中。

水晶宮

回覆樓主

兩個小朋友都咁大啦!一定唔忍佢,自己做埋冇咁嬲

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

adorable_boy 發表於 18-8-29 22:39
其實請咗工人10幾年,係第一個算可以但做咗7年後要返家鄉嫁人,其後兩個都唔得,現在個工人清潔唔得,屋企 ...

個工人都唔理你兩個仔,同冇工人冇乜分別。佢份人工+雜費夠你日日請3個鐘鐘點啦。

公爵府

家中五個大人,不過冇人想做,已經慣左返屋企做大爺,早前工人放假回鄉,大家做到想死。
返工已經夠辛苦,唔想返屋企仲要繼續做。

琥珀宮

bebeyi 發表於 18-8-29 18:16
10同13
可以分擔吓家務

子爵府

辛苦d,唔要工人!
我頂唔順呢d人種,已冇用差唔多2年了
我有3個小朋友,9,5,4歲
係辛苦但心理上比以前舒服同開心~
唔洗再為d工人冇腦行為激餐死,屋企d野又耐用左好多,水電煤同日用品又慳左好多。

小朋友,c6各自分工,屋企係大家的。
樓主小朋友比較大,其實可試試唔請

男爵府

回覆樓主:

一定唔會忍, 自己辛苦d, 我而家就係咁 唔會貼錢買難受

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

兩個小朋友咁大個,佢地可以做你工人啦,佢地應該要做家務。

大宅

回覆樓主:

唔請最好,
香港人多擠迫星期日周街迫滿人好煩

男爵府

回覆樓主

自己辛苦小小唔請

大宅

carly.c 發表於 18-8-30 00:11
辛苦d,唔要工人!
我頂唔順呢d人種,已冇用差唔多2年了
我有3個小朋友,9,5,4歲

三個小朋友9歲、5歲、4歲而且唔使用工人,請問有冇長老幫手接送?小朋友病咗有冇人support?
我想講我都三個小朋友,八歲半、五歲半、三歲半,全部返緊全日學校,(之前請開兩個工人,後來一個約滿搵到筍工,再請新工人又同剩下來的舊姐姐夾唔到,現時加左人工俾舊姐姐,每個月$6000人工,已經減輕哂家務清潔量&幾乎完全唔使佢接送興趣班,工人都話要再請返多一個,終於宜家又再請多一個我想請教如果兩公婆都返工,三個咁細嘅小朋友,如何做得到?

伯爵府

+3金熱血

一早無工人了

大宅

回覆樓主:

炒左工人,改請家務助理

男爵府

回覆樓主

我好 sure 冇工人,全家秩序大亂。

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我第一次請就請左惡工人,小朋友2&4歲,選擇忍

長假期偷走不回家,黑面,自把自為,試過爆我,趁我不在家狂鬧小朋友,我都是忍,客氣反映她的行為不正確

可惜我的忍讓只換來佢既氣勢慢慢升級,之後有一次我忍唔住爆佢

佢竟然鬧我係衰僱主,話之前所有僱主都讚佢好,得我一個話佢衰

跟住我話你咪叫前僱主俾reference你,我一定不會俾,最後貼錢請走佢

首頁
23456...7

尾頁

跳至