自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

講得好,好耐無見過高質帖

大宅

jeanne1120 發表於 18-9-28 09:53
話人係「二等公民」,都係因為年紀大個批,仲係成日記住唔知八九十年代許冠傑隻歌者...係已經非常out 的思 ...

其實佢可能只係喺兩邊讀過書 就話自己住過好多年 。我都識好多人喺嗰邊 讀完書然後就喺香港係咁講我喺外國呀點點點外國點點點 講嚟講去三幅被。

水晶宮

Heisenberg 發表於 18-9-28 10:21
其實你做乜啫jm我有追兩邊posts,見你發咗傻咁係咁踩移民生活再講自己香港生活點點點,不斷踩人 ...

好鍾意你第一句

HoneyBee30    發表於 18-9-29 00:09

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

LittleRoxie 發表於 18-9-28 10:29
此乃第一個覆我的JM
她罵人口臭在先
我只是講出客觀事實,就俾人圍

唔好意思,無打算去瞭解你同邊位jm嘅私怨,但你肯定無俾人圍,覆你嘅jm說話係有內容,不過你就好似傻咗咁拎把刀周圍拮人,jm... 唔知你有乜心結,導致你停唔到踩移民生活抬香港/自己生活,放下啦,其實拗成點都唔會影響到D乜,我無補充喇

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

LittleRoxie 發表於 18-9-28 08:33
無錯
移民外國的人,經常說外國福利好
但不要忘記,羊毛出在羊身上

長命冇咩錢但福利不足先最攞命
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

講真,留得在香港某程度都係鍾意/習慣呢度的生活,如果猛咁踩香港,仍住在香港人的唔會好受。

咁同道理者,大把人仲住緊在外國,安安樂樂。如果有人不停咁踩到移民外國的生活係一文不值,咁移了民的人都唔會高興啦!呢個forum 都有若干人係在外地生活架嘛。

讚美自己住的地方非常好,但何需踩對家講到好似地底泥?俾人感覺就似係踩低人以抬高自己囉!其實大家要求不同,但都係追求緊自己理想的生活,咪各自生活囉!講野唔使去到咁盡。

李斯特    發表於 18-9-29 07:12

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

珍珠宮

王國教室勳章

講得好,而且你自己經歷過講有point!
而唔係去過幾個星期旅行或者聽人講就妄下判斷

我嚟香港住左十幾年,老公係expat,老公話香港好得意,佢都睇得出有時香港人會歧視香港人,香港人好歧視大陸人同黑皮膚人。佢話好多香港人對白人同日本人就非常非常客氣。
都因為咁,老公的白皮膚為佢响工作上帶來好多方便,你話想深一層,呢個情況幾可悲

水晶宮

LittleRoxie 發表於 18-9-28 11:00
唔回啦!
其實我都係理性討論
講出事實....

你有幾與別不同?奈何剩係覺得你好淺,加拿大有幾多人四年冬天冇離開你知唔知?難怪有人說這是口臭

珍珠宮

王國教室勳章

其實我想講,一切都係心態,如果個人好固執,唔可以接受新事就真係去邊都好難生活。

我父母係移民,我們响外國出世長大,中間有返過香港住,又好快返外國住。大個左,我自己返香港,當時我係打算玩,去Asia 旅行,但就好快有工作,一直住到宜家。
我最初中文係零但我好肯學,同香港人玩,日日睇TVB追字,我投入左,生活好開心。我都有朋友其實無乜返外國住,香港住左3x年,仲係唔識中文,對香港唔了解,佢哋都越來越討厭香港,覺得無自己份,但佢地又唔想就快40歲去外國重新開始。佢哋自己都講無投入過香港生活,所以都好難enjoy

大宅

LittleRoxie 發表於 18-9-28 11:00

B

我又多言喇,你咁講,即係你有今天的成果,是你帶給自己的,不是這個地方帶給你的,你既然相信自己能力、眼光、毅力,去到外國生活一樣可以有美好成果

而如果你認為自己當初只係時勢夾雜著機會,那麼你今天又因何批評無你咁好彩無呢D機會嘅人? 即係你口中盲踩唔開心又唔走那批

其實喜歡呢個地方,都會批評呢個地方,你見子女有問題或你有懷疑,難道你唔出聲? 出聲你就是不愛他們了嗎? 不滿他們表現就要丟佢哋走離開佢哋?

jm 我相信你現正生活一定美好,但人哋選擇與你不同生活方式又覺得快樂 係唔會貶低你生活㗎,你有你富貴,佢有佢愉快,原來呢個就係你心結

伯爵府

LittleRoxie 發表於 18-9-28 08:33
無錯
移民外國的人,經常說外國福利好
但不要忘記,羊毛出在羊身上
講得岩。
如果有錢去邊都不成問題。
正如有親戚做政府高職位,97前提早退休(當年40歲)移民加國有錢省,搵唔到工,咁就去做義。

大宅

回覆樓主:

每個人生活喜好唔同,鍾意大自然鍾意簡單既可能就鍾意外國生活,反之鍾意五光十色鍾意方便既咪鍾意香港

至於取捨就睇你覺得邊樣重要d ,我小朋友係外國生活讀書開心過係香港,見住佢地開心,咁我無得出去做facial,做spa,shopping又有乜所謂
無得飛日本飛台灣飛泰國旅行咪同佢地road trip囉

伯爵府

LittleRoxie 發表於 18-9-28 09:24

H
識同

我懶打字解釋。

水晶宮

回覆樓主

最後講埋
稅收制度是羊毛出在羊身的道理,幾百年前的人都已經知並且在實行,會有人忘記?其實而且已經講緊 最重要D錢係比邊個打理 又運用得適唔適當而已。當你說交重稅是分你身家時,我想你交咗嘅稅 夠唔夠起一枝燈柱.....
又,當你交緊所謂重稅時,卻住緊三千大屋 私人車 年年大假行遠行近,失業唔太憂退休唔太憂,做人 有多咪幫下社會發展 唔知有咩咁慘?

HoneyBee30    發表於 18-9-29 00:17

子爵府

jeanne1120 發表於 18-9-28 10:56
講真,留得在香港某程度都係鍾意/習慣呢度的生活,如果猛咁踩香港,仍住在香港人的唔會好受。

咁同道理者 ...

你講得岩!

男爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

真係全對,我老公都係expat, D人係街通常都對佢好nice, 佢帶仔去clubhouse,個仔曵攪人都冇人投訴,仲要笑哂口,我帶就少少嘢都俾人閙,明年回流US, 佢就變番普通人乜優勢都冇哂啦!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

chill-out 發表於 18-9-28 08:07
未試過移民的人,大多對移民生活只是憑空想像,夏蟲語冰,不用太認真。
...

首頁
23456...14

尾頁

跳至