自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

milktealai 發表於 18-9-29 20:45
我試下

其實唔難,做咗第一次你會發現唔使處理大堆膠袋原來感覺好好

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 18-9-29 21:27
支持行出環保第一步!有時就算家中餸菜,如有食剩,我都喜歡用膠盒入住放冰箱。這樣可減少保鮮紙。平日都會 ...

我都會用樽裝水出街,所以會買個靚樽,獎勵下自己
邊個商場有得裝水?我未遇過

加油!地球減少塑膠靠我哋呀!

翡翠宮

echoo 發表於 18-9-29 20:58
好主意!我都要的起心肝試下

做咗第一次,你會發覺好正因爲唔使處理一大堆膠袋,好開心

翡翠宮

CathyChan1126 發表於 18-9-29 21:16
幾好,仲要唔洗漏水

係呀,可以放埋一袋,放得好整齊,好方便

水晶宮

Good!向你學習,等我試下先

翡翠宮

rello 發表於 18-9-29 21:44
我去街市一檔買菜、另一檔買薯仔、下一檔買瓜。都係由第一檔提供的膠袋裝曬。
...

你呢個都係好方法,下次試下自備一個膠袋,你會更有成功感,加油

大宅

之前係億x家買了大d盒,限定只用來買餸用!好方便,放菜、魚、蝦、肉,雞(成隻雞都放到)仲方便咗,唔會濕泣泣!

翡翠宮

QY08040408 發表於 18-9-29 21:46
好犀利。我靜係買菜買生果唔要袋,買肉類海鮮未得

平時有食外賣嗎?或者芝士嘅膠盒?留起佢要嚟買豆腐、豬肉,好使好用。

買海鮮除咗用膠盒,仲可以用米袋,米袋好實淨

加油!你已經行咗第一步

翡翠宮

Connie97 發表於 18-9-29 21:53
係喎! 膠盒very good

米袋都very good 物盡其用

翡翠宮

ccmoon 發表於 18-9-29 22:23
樓主我依家儘量一袋裝幾樣,用少一兩隻袋,不過jm講得岩,假期可以試下屋企拎膠盒出去買,但唔知應該 ...

試多幾次你就預到盒的尺寸,加油
我有細盒買豬肉、豆腐,大盒或米袋買魚、海鮮

當你計下每次用少兩個膠袋,一星期少10個,感覺會非常良好

珍珠宮

值得鼓勵

翡翠宮

三棵樹 發表於 18-9-29 22:33
我而家用呢啲可重用膠蓋,盡量唔用保鮮紙

我有諗過買,個尺寸大細會影響吸力嗎?

伯爵府

DHA勳章

Astra00 發表於 18-9-29 21:27
支持行出環保第一步!有時就算家中餸菜,如有食剩,我都喜歡用膠盒入住放冰箱。這樣可減少保鮮紙。平日都會 ...

用玻璃盒重好.更耐用.又唔怕融

翡翠宮

manmanpetpet 發表於 18-9-29 22:47
我除帶膠盒外,另外會帶有密實封口嘅鋁膠袋(類似佳能密實袋),可以裝魚/蝦或其他海鮮!同埋索袋形嘅洗衣袋 ...

用少咗膠袋真係very good個心好舒服。

我會重用米袋買海鮮或魚,都好好用

翡翠宮

tutik 發表於 18-9-29 23:32
海鮮少買,買魚多,好似難預咁大個盒,又唔定到魚大细,通常去到見新鮮先落手。
...

米袋裝魚,唔會咁易穿和漏水,可以一試

翡翠宮

櫻花bb 發表於 18-9-30 10:42
Good!向你學習,等我試下先

齊齊為地球加油

寶石宮

karenlyk 發表於 18-9-30 10:37
其實唔難,做咗第一次你會發現唔使處理大堆膠袋原來感覺好好

係,其實每次掉膠袋都有少少罪惡感

大宅

milktealai 發表於 18-9-30 11:04
係,其實每次掉膠袋都有少少罪惡感

尤其買一次海鮮可能會有6-7個膠袋,宜加一個都無,都叫為保護地球做點事!
B媽:Manman(蚊蚊) B囝:Chester(假髮B)

子爵府

回覆樓主:

支持

用戶要求終止服務

回覆 chichiho 的帖子

係ikea買嘅膠盒有大中細,我今日買小棠菜所以用中盒分兩盒。

首頁
23456...7

尾頁

跳至