自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

chrisdina 發表於 18-10-1 22:31
一個好難話岩定錯既問題,亦好討厭人地問我
我自己同屋企先後養過over 20隻貓狗,有買有執有領養

我諗每個人做佢個決定都有自己原因,
如果我冇老狗,冇小朋友,今次都應該會領養,個個人情況不同,不需要批評

子爵府

chrisdina 發表於 18-10-1 22:38
如果我冇老狗,冇小朋友,今次都應該會領養,個個人情況不同,不需要 ...

每個人嘅決定都有自己原因← 贊成

可能其他買貓狗嘅姊妹暗地裡都話緊樓主厚多士

領養當然係一件好事 但係 有時合眼緣係好難講

子爵府

oni2 發表於 18-10-1 19:17
支持!
題外話,食素都冇想像中咁難!我都食緊 :)

食素唔難仲好健康添但係要將素食煮得好食係唔容易

大宅

義工呢個圈子太多害群之馬,我朋友係facebook睇到想領養隻狗bb,義工帶過幾次出黎比佢見,我朋友好鐘意隻bb狗決定領養,之後個義工要我朋友比4千蚊,如果吾比就攞隻狗bb去人道毀滅,我朋友比完4千帶左隻狗仔返屋企吾夠一個月就病死左,隻狗仔根本有病但個義工仲攞黎呃人,根本個義工就係繁殖場D人,我朋友照顧左個bb一個月已經建立左感情,所以喊到死死下,話以後吾會再養竉物。
如果想領養除左愛協,阿棍屋或者毛孩守護者都比較正式,希望多D人可以領養代替購買,吾好比果D無良繁殖場有機會做落去。

大宅

koalachan2002 發表於 18-10-1 22:02
我除左唐狗,所有小型狗隻都會考慮,但一隻都無遇等左兩年就購買了
其實名種bb根本唔洗等啦點會可能有呢?
如果你再買,希望你會搵自家繁殖,有良心的賣家啦:)

子爵府

chrisdina 發表於 18-10-1 22:38
如果我冇老狗,冇小朋友,今次都應該會領養,個個人情況不同,不需要 ...

贊成,每個人每個時段,都有個別原因的決定。我家老大猫,21歲仙遊了。在一間寵物店見到,已經好大隻,超過半歲以上,老闆話隻白猫好叻,食和痾都用呢個兜 。老闆再講,猫猫咩都食,剩低有狗糧都食 ,隻白猫用嚟陪唐猫bb,(老闆抱住隻猫b)唐猫養大嚟捉老鼠……我和我老公都O咀,二話不說就買下來,要救佢出生天 !

大宅

~緣~ 發表於 18-10-1 22:41
每個人嘅決定都有自己原因← 贊成

可能其他買貓狗嘅姊妹暗地裡都話緊樓主厚多士

個個人做咩決定都係有原因㗎啦,我開post都有原因格。
其實開post ge原因就係想大家考慮清楚溝買其實帶出緊乜嘢問題,
如果買,其實都可以選擇良心賣家買,而非根本唔知點進口隻動物ge寵物店。

老實講,如果幫無良繁殖場買,我真係寧願佢地唔好養,
因為養寵物唔係必需ge, 但就會助長左d黑心商人去虐待動物。
當然,我無權去阻止人買,只係,玩寵物重要,定隻動物ge媽媽比較重要呢?
如果話人類快樂大曬咁我無嘢好講,價值觀唔同。

大宅

laukiki 發表於 18-10-1 22:45
義工呢個圈子太多害群之馬,我朋友係facebook睇到想領養隻狗bb,義工帶過幾次出黎比佢見,我朋友好鐘意隻bb ...
領養都夠膽開4000佢係咪傻左,但你朋友又肯ge

子爵府

吉蒂0603 發表於 18-10-1 22:51
贊成,每個人每個時段,都有個別原因的決定。我家老大猫,21歲仙遊了。在一間寵物店見到,已經好大隻,超 ...

男爵府

回覆 laukiki 的帖子

oh my god, 勁無良!!!

大宅

bemybride 發表於 18-10-1 22:46
其實名種bb根本唔洗等啦點會可能有呢?
如果你再買,希望你會搵自家繁殖,有良心的賣家啦:)
...

完全講緣份...

我無心插柳之下領養左隻純種狗BB,當時佢健康係有少少問題,所以被breeder 掟比義工比人領養... 咁啱個義工又係我朋友嘅朋友

我一直都諗住領養狗狗,等左三年先至咁啱遇到...

其實一直遇唔到即係緣份未到,唔好因為咁而俾藉口自己話要去買

子爵府

bemybride 發表於 18-10-1 22:56

我試過領養,人哋開三千 仲要問曬私人資料都冇畀我領養

大宅

chrisdina 發表於 18-10-1 22:31
一個好難話岩定錯既問題,亦好討厭人地問我
我自己同屋企先後養過over 20隻貓狗,有買有執有領養
睇倒其實你都好有愛心,其實我明白買係可能有原因,但我身邊多數朋友係因為品種靚,所以我想講下無良繁殖場幾衰,要買都搵良心breeder買咋

大宅

pigmom123 發表於 18-10-1 22:57
完全講緣份...

我無心插柳之下領養左隻純種狗BB,當時佢健康係有少少問題,所以被breeder 掟比義工比人領 ...

唔係人人都咁重視一隻貓/狗ge出現背後係點,
我剩係希望買純種ge人可以做多一步搵個好d ge breeder,趕絕繁殖場

子爵府

bebeyi 發表於 18-10-1 22:27
從來唔明啲人點解鐘意「名種」貓狗
其實呢啲所謂「名種」,本身基因係有缺陷,好多病
本來大自然有系統去 ...

我都同意,我一定不會考慮「名種」,合眼緣的話,唐唐都可以很懂人性,接觸過相處過就知道,純種定雜種,夾倒一家上下的生活就得

大宅

~緣~ 發表於 18-10-1 22:57
我試過領養,人哋開三千 仲要問曬私人資料都冇畀我領養
...

我覺得咁貴如果解釋唔倒乜原因咁應該係呃人啦!
領養都係搵返大機構

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持領養,也支持家訪,因為好多人唔適合養,將動物交比呢D人,可能比死更難受。

大宅

bemybride 發表於 18-10-1 22:56

因為真係鐘意左隻狗仔,而且佢知道佢吾比錢隻狗仔死路一條,佢之後同隻bb睇醫生都睇左幾千蚊,仲做埋法事希望佢一路好走,養左一個月已經放左好多感情落去,隻bb真係好可愛架

大宅

支持,我依家養緊嘅唐貓都係獨立義工領養返黎。5年來只係上黎我屋企2次,我幫隻貓開左facebook定期upload相上去,咁佢就唔洗成日搵我。
義工都係搵朋友介紹,我聽聞有啲假義工收$6000領養費。

子爵府

bemybride 發表於 18-10-1 23:04
我覺得咁貴如果解釋唔倒乜原因咁應該係呃人啦!
領養都係搵返大機構

但係其他人都話佢係真義工啲貓狗係響繁殖場度救出嚟所以要畀番咁多錢

首頁
23456...8

尾頁

跳至