自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

aaa_m 發表於 18-10-9 11:10
可唔可以分享多少少? 即係會成日發抖好驚好無安全感好痴主人?

好細膽,出到街一定痴到實一實,成日擰轉頭搵你,行耐左一定要你抱
見你做家務一定會上sofa等你,到你做完嘢又衝落嚟搵你玩

男爵府

回覆 豬仔嘜 的帖子

咁好乖乖噃!多謝分享想問多一句JM你領養的時侯佢係咪已經受訓識得去廁所同愛協幫佢絕左育?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

aaa_m 發表於 18-10-9 10:38
計我話唔大肚都應該要男人去做,除非佢返工時間唔係屋企姐

水晶宮

aaa_m 發表於 18-10-9 11:20
回覆 豬仔嘜 的帖子

咁好乖乖噃!多謝分享想問多一句JM你領養的時侯佢係咪已經受訓識得去廁所同 ...

係呀,前手主人已教識佢入籠大小二便
我拎佢時喺愛協做埋絕育

大宅

回覆 aaa_m 的帖子

有名你叫「腦細」喇, 如果唔好彩撞正一個仇視狗隻的老闆你再因為動物有事請假走,翻黎真係有排你受以前有個媽媽同事因為讀小學個仔發燒早都比同事單單打打話「又唔係BB仔咁都乘機早走」,如果係因為寵物而早走我相信係同事上司眼中唔會係一個佢地會接受同合理的解釋
不過我都祝福樓主咁有愛心,亦睇得出佢有考慮過狗狗的感受先開鋪問,只可以留一句good luck!

男爵府

sweetyhome 發表於 18-10-9 11:37
回覆 aaa_m 的帖子

有名你叫「腦細」喇, 如果唔好彩撞正一個仇視狗隻的老闆你再因為動物有事請假走,翻黎真 ...

多謝祝福我會了解多些或者做下義工先去決定領養

禁止訪問

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持領養代替購買
充滿正能量的一個post!

男爵府

養過隻多次被棄養打回頭至原主人嘅鬆獅,最後知道原主人想掉佢出街,逼於無奈唯有攞番嚟養 ( 因以前養過隻北京十幾年走咗後好傷心,唔想再養),聽講鬆獅惡同難教,尤其係當時佢已經八歲多,亦有咬人記錄,點知嚟到後出奇地乖,好聽話、膽小、聰明、有性,試過我肚痛入廁所耐咗,佢竟然喺門口嗚同抓門。可能因佢過去嘅經歷,直至嚟到我哋一家都好錫佢,所以佢好珍惜,特別乖。不過,領養前一定要考慮清楚。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

養狗前加入各名種狗Facebook group, 例如柴犬,husky,corgi group,睇下佢地的破壞力有幾驚人 有心理準備先好養

伯爵府

aaa_m 發表於 18-10-8 16:26
我個朋友領養左隻2歲唐狗,發覺毛孩都幾頑皮成日咬爛佢屋企既衣物同巢亂曬屋企, 有無JM可以分享下領養狗狗既 ...
唔關事,狗狗去到新環境要時間適應,一定要日日放狗,這樣才能釋放佢嘅能量,會少d破壞力,只要注意衛生,狗狗同bb絕對可以共存,如果你有懷疑狗狗會影響小朋友健康嘅諗法,就請你不要養狗。養狗係煩事,你更忙更攰都要照顧佢,請有心理準備。狗狗一生中只有主人一家,養得佢就係一世嘅承諾,真的要好好考慮才決定養毛孩。

大宅

回覆 kw_kung 的帖子

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

xpxp2013 發表於 18-10-9 10:48
唔好介意我潑冷水講多句: 如果好彩的話狗狗領養時仲年輕無病無痛就平平安安,你都要預定佢除左糧食玩具開支 ...

養前要考慮得好清楚,每年有過千隻寵物被棄養,就係好多人當寵物係玩具,冇考慮清楚就買,後來又因千萬個excuse唔要佢地,好惨!

大宅

多謝樓主支持領養
而且睇得出係深思熟慮唔係一時衝動
如果多啲人好似你咁有責任心呢個世界會美好好多

言歸正傳,聽唔少人講話響動物機構領養易過獨立義工,樓主第時真係決定領養不妨考慮下

大宅

ivyko 發表於 18-10-9 14:05
唔關事,狗狗去到新環境要時間適應,一定要日日放狗,這樣才能釋放佢嘅能量,會少d破壞力,只要注意衛生, ...

無錯 一定要放狗 唔可以俾藉口自己
a tired dog is a good dog

我覺得有狗狗陪伴小朋友小朋友會幸福
不過你就要預咗你要先花時間教隻狗 唔可以因為有小朋友就唔花時間落隻狗身上 如果唔係會出現好多行為問題

我覺得隻隻狗就性格唔一樣 有啲純粹係因為主人移民俾人遺棄 有啲係因為主人話佢好拽 我識人試過唔要corgi 佢話隻狗咬小朋友 我就覺得呢個世界係冇教唔聽嘅狗 只係有好多唔負責任嘅主人

別墅

香港地真係唔少流浪狗.....新界元朗同葵涌貨倉係重災區,仲要係以唐狗為主
因為D主管養狗看門口到執左笠就走人,又無幫佢地絕育搞到佢地係咁生又無野食好慘

難得有人會唔計較係咪名種先領養, 幫推支持

男爵府

回覆 Angelmme 的帖子

未計地盤果堆起完樓之後就變流浪狗兼且無覓食能力

男爵府

vet 發表於 18-10-9 14:13
養前要考慮得好清楚,每年有過千隻寵物被棄養,就係好多人當寵物係玩具,冇考慮清 ...

太多啦!剩係第一頁講男女情到濃時當狗係禮物分手當廢物我都有見證過絕非誇大!

大宅

愛協個名係唔多好成日人道毀滅,但個源頭咪係太多人棄養,其實愛協無地方養,仲可以點呢。
支持領養!

別墅

香港人一向對小動物都唔友善啦! 網上先瘋傳緊單新聞有隻花貓走上巴士警察拿盾牌上車

首頁

尾頁

跳至