自由講場

跳至

首頁
23456...66

尾頁

男爵府

癬伯同大伯娘本身係咩生活狀態?窮?有錢唔肯洗?月光?大伯娘懶唔返工?如果個仔只欠生活費,好多媽咪都願出黎打工,大學都收個仔都大個喇。大伯娘在家hea都唔積極一下?令仔仔錯失機會係超級可惜

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 18-10-22 15:04
係啊,我都係咁話
仲要有獎學金啊
真係好叻仔了

但係讀到都大學,起碼18歲了。雖然係好好好可惜,但最後都係自己既決定唔讀,可以去怨父母嗎?

不過我覺得媽媽應該體諒兒子、如果佢現在有計劃,唔應該加家用,可以既減小小。
始終一家人,不可只錢字行前。

複式洋房

tszchungmama 發表於 18-10-22 15:09
你應該寫
侄仔投訴大伯娘

侄仔冇係我地面前投訴,係大伯娘係家族聚餐哭訴。

子爵府

唔同住俾$15000家用阿媽真係算多喎!
嗰D話唔吃力的有冇試過一個月俾$15000家用阿媽先!?
如果自己C6搵4萬俾$15000家用唔同住的99你地係咪都好呀冇壓力咁先!?

加上佢之前原來因為經濟唔許可冇左出國讀書的機會,
咁的背景我會明白點解佢會怨,
係難聽, 但不無道理

家用多真係會影響後生一輩的人生計劃,
唔使俾家用,
同父母靠家用先生活到真係好大分別架

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

yurijm 發表於 18-10-22 15:04
係啊,我都係咁話
仲要有獎學金啊
真係好叻仔了

睇表面供詞,大伯娘唔同積極。其實,佢有無後悔無幫個仔?收銀都怕辛苦,可匯到錢比仔仔生活,佢畢業條路何止四萬?我都心痛樓住侄仔

珍珠宮

tester5 發表於 18-10-22 15:12
但係讀到都大學,起碼18歲了。雖然係好好好可惜,但最後都係自己既決定唔讀,可以去怨父母嗎?

不過我覺 ...

睇樓主講既情況
似乎係因家境問題被逼放棄

當年18歲
如果失去一個讀心儀大學既機會
事後又冇去處理呢種沮喪既情緒
其實只會留心中不斷發酵
英國留學同香港讀大學始終不同
如果冇處理過呢啲負面情緒
一直都耿耿於懷
真係會記一世

尤其個仔而家似乎都未做到一番事業
覺得自己買唔到樓,失意中
遇上媽媽以家境問題要求加家用
好難唔爆發
我懷疑個仔本來都可能有少少情緒病

大宅

我會覺得做FTM,付出咁多都教左舊叉燒出黎好心痛...我自問冇咁既心機日日對住小朋友,所以我返工幾累都冇諗過做FTM

男爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

首先大伯娘要係高學歷唔做FTM先搵到好多錢供個衰仔去外國讀書,至於首期買樓係個人既事!
個仔應該覺得父母無點供養過佢讀書,因為個仔話因爲你做FTM我要交大學學費。
聽落個仔講野好冷血,不過大家都唔知佢地生活有咩磨擦所以咁講野,或者你大伯娘都好有問題係親戚唔會體會到⋯
你大伯娘可能係個種養大仔女等收家用既心態⋯

珍珠宮

yurijm 發表於 18-10-22 15:09
我估個仔心入面仲有多一句
就係媽媽一直做ftm
見識太少

個仔幾早熟亦好上進
十七八歲已識報帝國策劃人生
如果有中產父母
條路暢順好多
現在進修讀個JD
三四十萬架
同呢D阿媽溝通簡直嘥氣

男爵府

回覆樓主:

唔好講個伯娘性格鍾唔鍾意曬命或歌頌自己偉大呢樣野,只看佢做ftm 呢樣野 ,已經看得出呢對父母為個仔真係付出左好多!
我唔知佢阿爸搵得多唔多啦,如果係普通家庭夠應付到老婆做ftm 的話佢地已有一定付出!

阿媽阿爸都被綁手綁腳左好多年喎
家庭旅行 /二人世界旅行無錢去
阿媽私人時間&空間用盡在屋企
阿媽有無得放假 ?
阿爸阿媽私人娛樂無閒錢去消費,有都留黎比個仔有需要用

唔好講一句呢 d 係佢地自己揀 , 有邊個唔想賺多個錢 ,有人會嫌錢多嗎 ?? 佢地想一手一腳培育好自己子女,不假手於人 ,如果唔係佢地用心去培養 , 個仔何來搵五萬元人工 ??? 培育兒女既"愛" 是無價, 付出其他野都係次要

複式洋房

teaspoon 發表於 18-10-22 15:11
癬伯同大伯娘本身係咩生活狀態?窮?有錢唔肯洗?月光?大伯娘懶唔返工?如果個仔只欠生活費,好多媽咪都願 ...

唉,大伯兩公婆租緊元朗d3佰零尺村屋住,剛退休准備輪公屋,希望佢早日上到樓啦。

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 15:03
佢地實際收入我唔清楚,得一個仔所以將所有野寄託佢身上。

難怪。大伯娘呢件事上無盡力。佢仔想結婚同上車,佢收少5千當幫手,心意,可能好少少

大宅

mylittleson 發表於 18-10-22 15:12
侄仔冇係我地面前投訴,係大伯娘係家族聚餐哭訴。

其實呢個阿媽都幾變態,周圍唱個仔,但大前提係個仔唔係對佢差

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

teaspoon 發表於 18-10-22 15:11
癬伯同大伯娘本身係咩生活狀態?窮?有錢唔肯洗?月光?大伯娘懶唔返工?如果個仔只欠生活費,好多媽咪都願 ...

AGREE
平時一人搵食, 都夠養一家。咁大伯娘肯去做, 都應該夠個仔個邊生活費吧?
我個仔有咁叻既話, 我打幾份工﹑ 加按/ 賣樓都會俾佢去。

APIGMA    發表於 18-10-23 09:10
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 18-10-22 15:17
睇樓主講既情況
似乎係因家境問題被逼放棄

如果可以,畢業再申請奬學金去碩士又是否可行呢?
又有冇唸過申請其他獎學金做埋生活費呢?

我都覺得係情緒問題影響,如果一開始只會埋怨別人,自己就唔識唸方法去解決問題,心底永遠話:係你攪成我咁。(仲要去自我實現呢種慘況,去處罰父母,實際是傷害了自己)要自己走出胡同才可以。

複式洋房

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:18
唔好講個伯娘性格鍾唔鍾意曬命或歌頌自己偉大呢樣野,只看佢做ftm 呢樣野 ,已經看得出呢對父母為個仔真係付 ...

同意

當時情況,媽媽唔做FTM, 係咪有人可以妥妥當當湊掂個仔?令佢健健康康成長,供書教學,除左錢其實仲有好多心血

睇完侄仔投訴,好似如果幫唔到個仔俾首期,供唔到佢外國讀書,就唔好生仔喇,最後會俾仔女覺得累人累己,悲哀

珍珠宮

環保接龍勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

個侄仔睇錢大過天, 不如直接鬧阿媽點解你唔係李十X新抱/徐子皮

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用 ...

如果呢個係事實
咁個阿媽當初一心栽培個仔成才
而最後因為咁而唔成事
就係有點意難平了
當然去到英國並不擔保一定會成材
但起碼機會唔會就咁喺手中溜走

首頁
23456...66

尾頁

跳至