自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wuwucancan 發表於 18-10-26 07:54
好似唧牙膏咁每月唧幾千咁還⋯還左兩年先還曬$40000幾仲要我不 ...

佢肯還已經算好,因為佢可以玩失蹤,係咪經小額追佢?我諗我要學定野

珍珠宮

babyballball 發表於 18-10-26 10:58
佢肯還已經算好,因為佢可以玩失蹤,係咪經小額追佢?我諗我要學定野

沒有呀⋯⋯我自己追
(恐嚇佢)話自己屋企人做警察,係咪叫屋企人上佢門追吖?

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 18-10-26 11:29
係架,你追,個客肯比先得架,你去小額告佢呀?

我就係唔知如果經土審追租,佢肯交返租個行政費有冇寫明係租客要比返?我諗住如果佢要我入紙土審先肯交租,咁樣來回幾次筆數目係按金到扣佢咋,不過當然佢無賴上黎可能最後兩個月以按抵租

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyballball 發表於 18-10-25 22:53
但到30日先出警告信會唔會太遲? 因為入紙去土審都要搞兩三個月? 如果佢又即刻交咪吹佢唔脹
...

我公司租舖儘量都收3個月租加水電費按金. 所以同收兩個月租按金, 15日就告結果唔差太遠.

商業租客畀得2次提示都唔交租, 即係佢有自己既schedule 交租 或者想唔交租做完個按金走人. 第一種客一般見到警告信就會交, 第二種就點都唔會交.

如果個租客識玩, 你告佢, 佢又上庭答辯都可以玩好耐, 所以儘可能都係收唔到租都收左樓先.

我都係近幾年先開始30日出信話會追埋律師費, 拖多過一個月租既租客已經絕跡, 而亦好彩冇租客真係要告上庭至收到樓.

子爵府

babyballball 發表於 18-10-26 11:42
我就係唔知如果經土審追租,佢肯交返租個行政費有冇寫明係租客要比返?我諗住如果佢要我入紙土審先肯交租 ...

邊有呢支歌仔唱㗎,真係唔好諗多左, 咁樣更加令自己唔開心同激氣

男爵府

babyballball 發表於 18-10-26 11:42
我就係唔知如果經土審追租,佢肯交返租個行政費有冇寫明係租客要比返?我諗住如果佢要我入紙土審先肯交租 ...

你唔好咁緊張啦,遲幾日就土審,你自己行政費都蝕埋啦

子爵府

koalachan2002 發表於 18-10-26 13:04
你唔好咁緊張啦,遲幾日就土審,你自己行政費都蝕埋啦

但我覺得佢係搏我唔做野拖得就拖唔到出警告信佢都唔會交既人,有心交比人催2-3次都會交啦,佢一味次次話今晚一定入但又不了了之。聽人講第7日唔交租就要做野,因其實佢已經係違約,如果再等佢半個月或一個月先做野我咪只會蝕多d。不過我叫左地產幫我追我會睇多幾日點先

男爵府

babyballball 發表於 18-10-26 13:15

但我覺得佢係搏我唔做野拖得就拖唔到出警告信佢都唔 ...

佢第八日交,你就蝕行政費又做唔到d咩,keep好關係好過啦

子爵府

koalachan2002 發表於 18-10-26 13:20
佢第八日交,你就蝕行政費又做唔到d咩,keep好關係好過啦

我明呀所以會過埋聽日先比警告信叫佢3日內交既,我唔會即去土審咁蝕,比埋最後通諜都唔交就知佢特登唔交啦咁過第10日先再去土審做野

子爵府

clpapa 發表於 18-10-26 12:22
我公司租舖儘量都收3個月租加水電費按金. 所以同收兩個月租按金, 15日就告結果唔差太遠.

商業租客畀得2 ...

我都想收3個月按金,但普通細租客好多都唔肯,所以如果趕佢走都要蝕,只可以爭取時間做野唔好比佢拖我蝕咁多,我快快趣搵第二個租客仲好

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyballball 發表於 18-10-26 13:30
我都想收3個月按金,但普通細租客好多都唔肯,所以如果趕佢走都要蝕,只可以爭取時間做野唔好比佢拖我蝕咁 ...

咁傾得唔得?
試下減1% 租來交換, 同佢講畀多一個月按金, 一年就可以有成超過12% 回報, 你放銀行點都冇咁好息.

例如傾好月租10000, 減1%, 即係月租9900, 即每月畀少100, 一年就1200, 佢畀多果一個月按金就有12.121212% 回報.

首頁

尾頁

跳至