親子旅遊

跳至

首頁
23456...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ianolivia 發表於 19-1-6 23:51
師兄請教一下,Barcelona 有乜景點必去?你講到好正咁(emoji)(emoji)(emoji)

去巴塞5日都夠.

基本上d 網頁提及既景點都值得去, d 大景點好多都靚亦有特色, Gaudi 建築風格獨特, 大教堂亦非常宏偉.

官網有個4日遊推介.
https://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/page/2/day-itineraries.html

珍珠宮

ianolivia 發表於 19-1-6 23:51
師兄請教一下,Barcelona 有乜景點必去?你講到好正咁(emoji)(emoji)(emoji)

一般人必去係Gaudi 嘅建築,例如Güell Park , La Sagrada Familia
再者就係街市、哥德區。夏天去海灘。
但除此外仲有好多嘢睇

我自己每年必做係camp nou 同seafood platter 同發掘新美食

子爵府

holemone 發表於 19-1-7 01:13
睇你鍾意d咩。我個人鍾意西班牙南部,所以會集中seville and cordoba , 會留barcelona and madrid短些。
...

我訂了barelona 去程機票,未訂回程。仍在計劃行程中,好苦惱,原來西班牙好多值得去景點,冇意大利,法國,瑞士咁簡單

子爵府

Ononluk 發表於 19-1-7 16:28
一般人必去係Gaudi 嘅建築,例如Güell Park , La Sagrada Familia
再者就係街市、哥德區。夏天去海灘。
...

有冇酒莊推介?

珍珠宮

Helllokitty 發表於 19-1-7 22:23
有冇酒莊推介?

Sorry, I have never had wine tour. But I know you can look for from Trip Advisor, they are famous for Cava

大宅

maikita 發表於 18-12-19 06:36
你去過既地方仲多過我,你似本地人多啲,我係偽本地人。3月去北部你要非常咁唔怕凍、唔怕落雨落雪同唔怕大 ...

我都係準備今年大女七月畢業之後一家四口去西班牙,本來百萬無頭粹,路過呢個post, 多謝兩位無私解答。要開始睇機票同住宿了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有冇酒莊推介?

你而家plan 成點? 巴塞入邊度出?

子爵府

bosch 發表於 19-1-8 15:36
你而家plan 成點? 巴塞入邊度出?

計劃馬德里走,真係花多眼亂,我去過法國,意大利,瑞士都好幾次,未試過今次西班牙毫無頭緒

子爵府

Ononluk 發表於 19-1-8 11:36
Sorry, I have never had wine tour. But I know you can look for from Trip Advisor, they are famous f ...

Thanks , let me search

大宅

有冇酒莊推介?

好似Ononluk所講,响Catalonia 去酒莊,都多數係Cava既,我八卦搵左條link
https://www.freixenet.es/en/wine-tourism/freixenet-wineries/visit-the-wineries
我自己都未去過,你如果去左正既話,唔該返嚟報告下

珍珠宮

maikita 發表於 19-1-8 16:21
好似Ononluk所講,响Catalonia 去酒莊,都多數係Cava既,我八卦搵左條link
https://www.freixenet.es/en/ ...

我喺Barcelona feel 到啲餐廳會好高興你order cava, 我諗Catalonian 幾proud of cava

珍珠宮

Helllokitty 發表於 19-1-8 15:51
計劃馬德里走,真係花多眼亂,我去過法國,意大利,瑞士都好幾次,未試過今次西班牙毫無頭緒
...

你有無睇TVB 呢幾個星期做「西班呀潮什麼」?佢都有介紹啲冷門地方
另外巴塞係City of festival, 你不妨睇下四月有咩特別節目

子爵府

Ononluk 發表於 19-1-8 17:17
你有無睇TVB 呢幾個星期做「西班呀潮什麼」?佢都有介紹啲冷門地方
另外巴塞係City of festival, 你不妨睇 ...

冇呀!我上mytv 睇番先,謝謝你

大宅

Ononluk 發表於 19-1-8 17:11
我喺Barcelona feel 到啲餐廳會好高興你order cava, 我諗Catalonian 幾proud of cava

咁cava就真係幾扺飲既,freixenet 今年新出左Prosecco,10歐一支,幾ok, 你下次去Barcelona 可以試下。

子爵府

機票終於訂了,早機到巴塞,中午機在馬德里走。初步計劃:
5日巴塞隆拿—飛機—3日塞維利亞—火車—2日馬德里

男爵府

回覆樓主:

大家好!我6月尾會去西班牙+Lisbon兩星期,想問個行程和搭車一D問題

暫時安排如下:
CX直航去Madrid,然後坐火車去Valencia (開3日會) ,跟住去Seville (玩2日) ,搭火車返Madrid 坐飛機去Lisbon (玩3日),再返 Madrid去Barcelona (玩3日) 然後返香港

1) 上台灣飛達check火車時間表,Valencia 去Seville好似唔係日日有,仲好似得一班車。如果搭budget airline就一日得2班。邊樣穩陣D?
2) 張機票係HK - Madrid - Barcelona - HK,有無需要改做open jaw ,Lisbon回程直接去Barcelona慳返1日?
3) 2星期去埋Lisbon會唔會太chur呢?

多謝各位提供專業意見先,gracias

伯爵府

請問馬德里至巴塞隆納火車那兒買比較便宜?

大宅

分甘同味 發表於 19-2-22 08:29
大家好!我6月尾會去西班牙+Lisbon兩星期,想問個行程和搭車一D問題

暫時安排如下:

1) 你去返renfe 西班牙火車官網查,一日應該唔止一班火車。

2)我答唔到你,因為我本身巳住西班牙

3)見你提咁多地方,又Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Lisboa, 得兩星期太趕啦

大宅

EMILY03 發表於 19-2-23 18:27
請問馬德里至巴塞隆納火車那兒買比較便宜?

一般買火車票去返renfe官網,有時會有early bird特價

別墅

回覆樓主:

見到講開夜機到問題諗起,西班牙人食晚餐時間都幾夜,一般正餐餐廳晚市7點開,佢地8-9點先入座 (上次我喺巴塞一間餐廳7點開門去食,全場得我一個,直到8點幾先陸陸續續有人入座 9點幾坐滿)

消費方面我只去過巴塞,主要係博物館比較貴,例如聖家堂我只買觀光門票(學生票)都已經15歐,但聖家堂真係值得去
其他洗費,食方面tepas 算平,pizza 之類都唔貴,去超市補給日常用品比柏林貴少少(我暫居柏林)但比香港平,車費我買t10,夠用4日

首頁
23456...9

尾頁

跳至