婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

健健BB 發表於 19-1-29 18:14
比啲心機,賺吓$$,同埋99 搬出去!

因為,間屋呀爺留落,計親疏,都係老爺、你老公、姑媽,你個仔,99 ...

房署唔係咁計,一個單位,個個有名都好,到最後離婚,間屋係俾有小朋友果邊,唔係計親疏, 去到最尾,就算我地抽居屋又好,搬出去租樓都好,都唔係呢幾個月之內既事,我只係呻下 同姑媽大家明知唔會長久對落去,但有好多野都唔肯遷就,同住既辛酸啫

別墅

Cholechole1020 發表於 19-1-29 21:52
房署唔係咁計,一個單位,個個有名都好,到最後離婚,間屋係俾有小朋友果邊,唔係計親疏, 去到最尾, ...

正確, 因為房署係計「數」,唔係計「道理、道德、情義」

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-29 21:52
房署唔係咁計,一個單位,個個有名都好,到最後離婚,間屋係俾有小朋友果邊,唔係計親疏, 去到最尾, ...

但99小朋友即你c6都己經成年人結埋婚,當6299離婚後都仲要官判俾邊個撫養?

複式洋房

嘉德莉澳 發表於 19-1-29 22:29
但99小朋友即你c6都己經成年人結埋婚,當6299離婚後都仲要官判俾邊個撫養?
...

唔知房署係咩準則,但佢話係判俾有小朋友果邊,所以離左婚之後間屋個戶主而家係我老公而唔再係老爺

子爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-29 22:35
唔知房署係咩準則,但佢話係判俾有小朋友果邊,所以離左婚之後間屋個戶主而家係我老公而唔再係老爺
...

有冇加返自己個名呀?

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-29 18:08
回覆 望月童 的帖子

即係就算冇我同bb,間屋最尾都唔會係姑媽獨住,完

係呀!係您老公同您奶奶!!!

但唔係您同您果BB!但唔係您同您果BB!但唔係您同您果BB!

現在係您 因為bb 投訴緊!

您老公同您奶奶 係您老爺離婚後一直住緊, 一直都係咁樣住!
而家係您老公結左婚, 帶埋您同小朋友 入去住先有問題!

就算係您老公有份, 咁您同bb 入左 呢間公屋名未?!
一係您咪叫 老公/ 姑媽加返您地2個名, 仲好可以有大d 的單位

咁點解到現在仲未有您地2個名呀!!!?

大宅

sinohk33 發表於 19-1-30 14:47
有冇加返自己個名呀?

一睇就知無喇!

如果有, 佢開心都黎唔遲喇, 佢地的單位按人頭來計應該唔夠住!
加左佢同bb,名, 應該可以轉到大d 的單位!.

複式洋房

望月童 發表於 19-1-30 15:05
係呀!係您老公同您奶奶!!!

但唔係您同您果BB!但唔係您同您果BB!但唔係您同您果BB!

阿b係導火線,姑媽同奶奶一直相處唔到,咁都要多謝bb既,冇bb出現,佢哋就一直唔解決件事,你既觀點好明確,就係覺得如果你同先生離左婚,繼續同姑仔住係一件正常事, 我奶奶係不嬲唔滿意姑媽係到住,
另外我自己屋企人有樓 ,有名,呢到唔會加

複式洋房

望月童 發表於 19-1-30 15:13
一睇就知無喇!

如果有, 佢開心都黎唔遲喇, 佢地的單位按人頭來計應該唔夠住!

點解公屋有名就開心都黎唔切呢?
我只係想屋企人開心咁住埋一齊,有冇名其實有幾重要? 相處到既 冇名大家一齊住都得

複式洋房

回覆 sinohk33 的帖子

會加bb名,但唔會加我自己

別墅

Cholechole1020 發表於 19-1-30 19:09
阿b係導火線,姑媽同奶奶一直相處唔到,咁都要多謝bb既,冇bb出現,佢哋就一直唔解決件事,你既觀點好明 ...

咁其實你同BB (呢一刻)係非法住客,房署會要求你兩個走,或者加名,或者收番間屋!

攪掂咗呢個問題先啦!

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-30 19:11
點解公屋有名就開心都黎唔切呢?
我只係想屋企人開心咁住埋一齊,有冇名其實有幾重要? 相處到既 冇名大 ...

您同您老公/奶奶同BB 有關係更係咁講! 因為您用自已身份去睇呀!

咁人地呀姑媽 老老實實同您同BB無關係。
您62 同您99 離左婚, 人地姑媽同您99 有咩關係? 同您老公有咩關係? 同阿B 有咩關係呢?

有無名係公屋不嬲都好緊要, 如果唔係就唔會 唔加您名, 加埋您名 一係爆收入爆資產, 如果唔係點解唔加名, 反而加BB名?

公屋加名重要數人頭, 可以分配幾大個單位, 您地4人人頭分的大單位 會好過您 姑媽自已出去配的地位!(點計您姑媽都係一人單位喇)

再者, 公屋無名, 人地強制性要您搬走就得。法律係咁就係咁。即使您俾晒所有費用,
人地一分仙無比過, 無名就係可以俾人強制性要您搬走就得。

政府唔會因為您老公係度住(有名), 您同BB 就可以留係度!

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-30 19:09
阿b係導火線,姑媽同奶奶一直相處唔到,咁都要多謝bb既,冇bb出現,佢哋就一直唔解決件事,你既觀點好明 ...

屋- 您62 (1/2 業權)-> 您99 (1/4 業權) + 您老公 (1/4 業權)
- 姑媽 (1/2 業權)

您姑媽有問題的話, 咁自已屋企人有樓/有名, 而 您同老公同BB 住係公屋 ,似您濫用緊政府資源。
私樓有名, 自已屈蛇住公屋!
仲要再加另外加配公屋?

唔好再講, 您愈講小心俾人公布您! 連您老公果公屋都被沒收!!!@@

您可以呻同姑媽問題, 但唔係呻佢點解唔自已走!

反問一句您有名係私樓, 唔去私樓住, 要人地搬走?!

複式洋房

望月童 發表於 19-1-31 10:41
屋- 您62 (1/2 業權)-> 您99 (1/4 業權) + 您老公 (1/4 業權)

不如你自己打去房署問,我對房署冇隱瞞照實同佢講個情況,佢俾我既答覆係咁,如果你有任何疑問,不如自己打去佢個熱線,

複式洋房

望月童 發表於 19-1-31 10:41

唔知你現實生活中係咩學歷同咩職業,但你憑一兩種情況就斷定一件事,我覺得我繼續同你解釋都係浪費時間,
如果你對房署政策有任何意見,其實可以去城市論壇到申訴

複式洋房

回覆 望月童 的帖子

我地有同區議員同社署姑娘申述我地既情況, 我只可以話,如果大家遇到任何問題,搵專業人士既意見,千萬唔好係呢到諗住有人會有同理心, 有好多人只係睇到一部分既事實,就先指責你,而呢d人,現實生活中可能只係小學畢業,每月拎幾千蚊,做緊清潔姐姐,就以為自己見識廣

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-31 13:17
回覆 望月童 的帖子

我地有同區議員同社署姑娘申述我地既情況, 我只可以話,如果大家遇到任何問題,搵專 ...

刪除/增加家庭成員
根據公屋租約規定,每個公屋單位只供戶主和名列在租約上的家庭成員居住。如因出生、死亡或其他情由引致家庭狀況有所改變時,戶主必須立即通知所屬屋邨辦事處/分區租約事務管理處,以便我們按現行政策處理其個案。

您後來先居上, 又無名係公屋, 都可以咁惡
...又問佢做乜唔搬走

自已有私樓名又覺得出面租貴, 先唔搬
又問下點解唔係自已搬走?!

果問題可以問!
細佬同老婆離婚, 現在佢地果仔結埋婚, 仲要帶埋老婆同bb 入黎住!..

首頁

尾頁

跳至