自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

iamzoezoe 發表於 19-1-29 12:30

浄係睇呢度嘅留言,都見到好多人真係好冇同理心,有啲仲 ...
唔係讚少陣自己
而係所有野都係選擇題
你拎得bb車,就預咗要用多啲時間
唔想用多時間就唔好拎bb車
魚與熊掌要兼得
只係證明你有幾貪心
仲要自我貶抑到一個弱者既位置來道德勒索其他人
你同影人坐批鬥座放上網既老人家有咩分別?
只係咁岩你無法從此得到利益而已

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

我一家幾口,有時老人家唔想行咁多路,就想坐(emoji),但又唔想丟低佢一個自己坐,怕人多,走失左佢,就要派個人跟佢坐,我次次陪親佢坐都勁唔舒服,就係怕人覺得我有手有腳都去霸住個(emoji)位。

水晶宮

回覆樓主:

我想講, 我仔bb年代, 推bb 車上落扶手電梯係 not uncommon, 好多媽媽一個都攪得掂, 果陣時亦冇乜聽过 BB車在扶手電梯出事。

冇信心推BB車上扶手電梯的自然會去找 lift. 果陣時唔會有途人指指點點家長推BB車上落扶手電梯。什至去到外國旅行, 亦唔會未见过此情景。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

fish5417 發表於 19-1-29 09:40
唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫 ...

仲有,冇推過bb車既係唔知,好多舊式車站係冇升降機

公爵府

2018復活節勳章

ussimickl 發表於 19-1-29 09:52
我自己都係人阿媽但有d唔認同
點解人地有手有腳就一定覺得人地爭lift?
我前排運動拉傷筋膝頭哥又痛
我都試過,跑完步肌肉痛,行得慢,一屈隻腳又痛,會去搭lift.
我99 做個換關節手術,佢外表睇平常人一樣,但膝頭唔太屈得,行得慢,地鐵條扶手太快會跌親。
而且大家都係排隊,點解又一定係推BB 車優先,又無理指摘其他人用lift 的權利?
只怪香港太多太多人,架lift 又細,有人乜都要急要快,爭輸行頭慘過敗家,無耐性排隊,一大堆藉口賴人掩飾自己錯誤行為

男爵府

我好明白,我仔一歲前我無用bb車,一歲後揹唔到佢,一個人帶都唔去搭(emoji)唔方便既地方.. 真係好無奈,但無辦法,我都明大家都有駛用既權利,要排隊係正常,最唔明係搭地鐵手腳健全跑得快既人,一落車就一支箭標去衝入(emoji),無錯,佢理得有無人推車有無輪椅,只要佢打尖快過你入到(emoji)就得。

水晶宮

iamzoezoe 發表於 19-1-29 12:30

浄係睇呢度嘅留言,都見到好多人真係好冇同理心,有啲仲 ...

呢度d 人 咪就係同排隊用家庭更衣室一樣 lor. 父母一起帶仔女去游水 排隊用家庭更衣室覺得天公地道, 但佢地唔諗下個設施原意係為家長帶着異性子女不方便使用自己性别更衣室。
佢地唔應該用的肯花時候排隊, 不代表應該用的人 因為前者而增加無謂的排隊的時間係啱囉。

香港人只講自己有權利而冇公德心!!

大宅

輪椅人仕更慘
我會推BB車,有試過推車搭扶手電梯 死都一手扶車一手扶電梯扶手
如果有親友同行, 會前後扶住架車仔

有得揀當然搭LIFT, 同埋宜家少左見人推B車搭扶手電梯
希望D人比D同理心,讓比有需要既人用LIFT先

男爵府

開心吸收勳章

littlecar 發表於 19-1-29 09:43
我好明,所以我唔用BB車

Me too! 初生用揹帶,可平放嗰款,大d 用hipseat, 之後直接抱住,要搭車的話一定唔用bb車

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

四支健全唔等知唔需要用車立, 我做緊化療,行得走得表面冇事, 但行唔到樓梯

公爵府

不如以後港鐵內所有升降機都寫明:「禁止健全人仕使用」。好未?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

咁咪唔好推BB車,或摺起BB車先上囉,凡事都有解決方法,TOUCH WOOD有咩事,佢整親其他人咁點呢?

琴晚就係發生咗一件事,我都係親身經歷,先知道有好多人好自私,為一己方便差D害死其他人,老實有咩意外佢自己受好啦,唔該唔好整到其他人,其他人無辜架

同埋依度D人成日話係扶手梯拖住細路人哋幾趕都唔讓條路出嚟俾人,叫D人趕咪早D出門口囉,哦,咁如果等LIFT覺耐咁咪又早D出門口囉,早D去排隊囉,若有需要搭LIFT,人人都係咁排架啦,完.

利申,我無咩事都唔搭LIFT,慢過隻龜咁,所以唔好話我自己想搭先咁講,我唔搭的.

子爵府

Bbpig2014 發表於 19-1-29 11:02
Exactly, 果啲成日持住有仔女就鬼咁自私兼野蠻嘅人,真係非常討厭

同意
仲映衰晒其他媽媽

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

絕對明白,我從來都唔用bb車太麻煩又重,香港又勁多樓梯,一條咩帶走天涯,好在我個女唔係勁重磅果d,我推車只會係揀屋企附近行到過去既唔洗搭任何交通工具

女大啦,我都成日搭lift你見我四肢健全,但你唔知我一上落樓梯d關節痛到顛,行平路都痛,我會讓左輪椅同bb車入先,好多行得快過我既一開門就衝入lift

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MKma 發表於 19-1-29 09:56
真唔明白啲行得又冇拎行喼或重物嘅人,點解仲要走去撘呢?

拎大喼搭扶梯真係好危險,我朋友就係因為個大媽拎唔實個大喼一甩手成個喼跌落去我朋友度,我朋友跟住跌左落扶梯整親尾龍骨,醫左幾個月都未好得晒,以後我見到有喼一定等佢行到老遠我先行
感激遇上你~

公爵府

回覆樓主:

無辦法,D有權人士又會衝出黎話無法例規定健全人士唔准搭!又會有D沸青話又唔係我攪大你個肚!

男爵府

其實揹帶最好,方便又可以保護阿B

男爵府

回覆樓主

其實大家回想以前,唔多人用BB車推入MTR同巴士,而今的人,只求自己方便,用大大架BB 車,只看別人不讓坐,不讓位,只說自己要帶很多東西,不能不用,還說別人有手有腳,仲要搭升降機,連排隊搭都要影人相,仲唔霸道!

珍珠宮

fish5417 發表於 19-1-29 09:40
唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫 ...

一睇香港環境,我冇用過B B車出街。一直用揹帶,累就休息完再行。
經常自己一人帶仔去街,有時更拖埋姪仔姪女。
用B車只係選擇,冇得用自然更勤力想法少帶一大堆無謂,fit to go 就是了。

公爵府

見到呢啲情況真係會好嬲,但初生幾個月咪出少啲遠門/ 搵人陪囉,個b大啲就可以一手收車一手抱b撘扶梯。要出街有好多方法既,打篇千字文不如諗下辦法啦。
坐輪椅嗰啲真係冇得揀,佢地先最須要控訴。

首頁
23456...14

尾頁

跳至