自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

只好怪自己唔識諗!明知唔係咁鐘意小朋友仲要生,生唔係因為你愛而係因為年紀開始大?係咩 邏輯

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sasa0516 發表於 19-2-4 10:30
邊個話 事實係會嫁
但又好錫細佬妹既
係有時惡教d囉
大咁多都會呷醋都幾錫你呀!

男爵府

身體既辛苦都不及教導既辛苦, 共勉之

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

skyyyjun 發表於 19-2-4 10:02
我覺得一般如果性格響往自由,唔鍾意拘束,生後自己湊無人幫。就會覺得後悔,因為真係無甘多私人時間無自由 ...
生左B之後, 想去戲院睇場戲都難, 到佢幾歲大, 入場睇都係睇卡通片

瑪瑙宮

初時係會辛苦 d , 但 BB -->小朋友, 時間好短, 好好享受親子時間.

大宅

太辛苦就出去抖抖氣,哪怕只係得10分鐘時間

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

2,3歲時我都有後悔,但大大下佢識幫你按摩,識得叫你唔好咁辛苦時,你就會覺得值得了,加油呀,苦盡甘來

瑪瑙宮

florapang0426 發表於 19-2-4 10:50
2,3歲時我都有後悔,但大大下佢識幫你按摩,識得叫你唔好咁辛苦時,你就會覺得值得了,加油呀,苦盡甘來 :y ...

係呀, 我个囝講, 辛苦你喇媽子, 心甜到漏晒.

公爵府

回覆樓主:

你有邊啲後生時嘅興趣? 例如我勁鍾意英國bands, 我當年湊仔時會播住嚟湊(而家6歲,冇咁辛苦), 而家都會, 會分享埋比我仔睇youtube, 我返工放工車程中必聽。咁樣會令我有一刻回到後生時, 幫自己差差電。

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-2-4 07:52
仔仔今年6歲,我都打算生多一個
有幸成功就兩個差7年
請問相隔咁多年,真係會有代溝會好辛苦嗎?

又要又頭嚟過,好勇敢

上2個月,老公話想生多個玩,我細女15,大仔17, 我話我唔想讀第三次小學,再經歷呈分試!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

可能我得一個...仔仔又好乖...
真係從來冇後悔過生仔...

我覺得...辛苦既時間實有...在於你用乜角度去面對...
好似我懷孕時..嘔到爬係度..一日食乜飲乜都嘔...
一懷孕就勁累..又成日胃唔舒服...
2個月開始就勁嘔...嘔到8個月...先開始嘔少左...
但諗下...我嘔,即係BB係肚入面安全成長...
咁又習慣了,食完野去廁所standby....嘔完坐陣再食過...
我重笑自己係人肉窄汁機...

夜奶餵到一歲...真係戒人奶先戒夜奶...
初初晚晚起幾身係辛苦...習慣左又覺得冇乜野...
望住BB食得飽瞓得舒服..勁可愛既樣...
真係冇乜所謂啦...

大左係會曳D...但佢曳總好過病...
身體健康..咪幾好囉...

再大D..係頂心杉既...
但都高中囉...重會陪我幾多年?
佢重肯陪我行街...放學陪我去買餸拎野...
偶然頂下嘴算什麼..
都叫有交流...最怕佢連嘴都唔頂冇視你...

一切都係轉個角度...自己個心自然會舒服D

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

必經階段,日子貶眼便過,趁小朋友睡咗做些comfort自己的事作差電
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

回覆樓主:

搵著自己黎搞,我都好後悔

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

偶爾自己放鬆一下

男爵府

好明白!

尤其女女駁咀時,真係

大宅

回覆樓主:

今朝先見到小學女唔識do係咁煩住阿媽,之後個阿媽忍唔住當街咆哮,一句說話逐個字越黎越大聲咁爆出黎嗰隻,肯定全條街都聽到……差啲有回音
其實佢只係叫個女收聲,feel到佢真係好忟

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

完全明白你,真係好愛好鍚佢,不過都好勞氣,養兒一百歲,長憂九十九。有時候我會諗如果冇生佢依家除咗有自由外仲有唔使咁多擔心同激心,不過有時候佢又識氹吓你,好窩心嘅,凡事都有兩面,好與壞啦!

子爵府

bigbigbubu 發表於 19-2-4 02:25
本來一直都唔想要小朋友,但年紀成熟後想要就生左,但湊仔真係好辛苦,現在有後悔,但不代表我不愛小朋友, ...

我有時候都會有呢d充滿負能量既想法,自己要揾方法釋放

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

回覆 南丁媽咪 的帖子

我有2 位哥哥,一個大8 年,一個大6年. 可能相差遠. 佢2 個好錫我.完全冇代溝問題

首頁

尾頁

跳至