自由講場

跳至

首頁
23456...23

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好多阿媽好似樓主咁諗,我堂嫂就係,明明個仔讀書唔成,讀完中五比錢個仔去澳洲讀D咩一年course(因為得十幾萬閒錢),個仔讀左半年就無讀返香港。返黎侷住做廢靑,堂姪仔話想做侍應,堂嫂話佢邊洗做侍應呀,堂姪仔話揸的士,堂嫂話佢邊洗揸的士呀⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

現在普遍教育水平高左,競爭糸大左,大學生四處糸,不要職業歧視,變成很多工作沒人肯做,人人想做寫字樓,其他無人肯做了。最緊要小朋友正正經經,開心,行行都要做好,為將來慢慢打算,條路怎麼走。

珍珠宮

winnietingting 發表於 19-2-21 20:27
今天到餐廳吃飯, 見到位waiter, 好似朋友的囝囝, 覺得很心痛, 因覺他揾錢不多。

突然想到如自己女兒將來做 ...

起碼認真工作,自己揾$俾自己,年青人試下不同工作經驗,又肯捱辛苦,仲有大把機會上。

伯爵府

唔係偷唔係行乞,有幾痛心呀?

李嘉誠都係由低做起啦

子爵府

sheenaho 發表於 19-2-21 20:34
正正經經一份工, 有咩問題? 點解你會咁諗! 加上之前個公屋帖, 真係越覺而家D人笑貧不笑娼. ...

子爵府

winnietingting 發表於 19-2-21 20:27
今天到餐廳吃飯, 見到位waiter, 好似朋友的囝囝, 覺得很心痛, 因覺他揾錢不多。

有有錢家庭故意安排兒子(英國名牌大學畢業)去賣鞋

珍珠宮

回覆樓主:

敬對樂業就好了!
他自己人生自己負責!

男爵府

回覆樓主:

肯返工,唔係屋企做宅男,已經好好了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

或者出嚟試下,第時開餐廳呢,你使咩替人担心揾得少,或睇低人,又諗到自己仔女

大宅

肯做唔係最差,媽寶和人隱蔽青年先最心痛!

子爵府

你去間餐廳好cheap 㗎心痛咩你覺得你個仔應該揾幾多錢先唔失禮你呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我老爺都係做waiter 起家,佢公司都有請part time waiter/ waitress, 其中有個u grad 後第一份工作去左London , starting point £50000/p.a

子爵府

就算是老麥都是一份工作吖,你做乜睇小人?
肯做肯捱已好過好多宅男女啦
你個思想好有問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

“突然想到如自己女兒將來做餐廳waitress, 覺得更心痛, 覺得她生活很艱難。”

你心目中例如做咩職業,先唔會心痛, 先唔覺得她生活很艱難?

水晶宮

上天安排,大晒!朋友孩子揾M記唔請,反而激起佢上進心,努力再讀書

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 19-2-21 21:04
好多阿媽好似樓主咁諗,我堂嫂就係,明明個仔讀書唔成,讀完中五比錢個仔去澳洲讀D咩一年course(因為得十 ...
最後後生仔點呀?

大宅

甘比以前都系跑新聞,又辛苦又好似無乜前途
現在甘比可能係全港女首富命運係好奇怪

伯爵府

行行出壯元,他今天是 waiter, 但可以得到工作經驗,只要他努力,它日有机會,他可以成功。

禁止訪問

男爵府

我會畀佢試下,同埋做咩都要敬業,由侍應做起,有機會做將來可以係翠華老闆,行行出狀元。今日做侍應,唔代表一世做侍應,香港人眼光放遠少少,睇野會多好多

首頁
23456...23

尾頁

跳至