想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

carman0223 發表於 19-2-28 14:39
我今月第二次睇陳醫生,照卵巢,驗卵子,因為卵子成熟比較慢,要打4枝針,明天返去再照,睇下卵子成熟未
想 ...

陳醫生話大約8-10萬

複式洋房

yingbaby0329 發表於 19-2-28 15:22
佢答我係8萬至11萬左右~現時我殖入左一次都洗左9萬尾到10萬~我本身身體冇事卵巢健康~抽卵好似打左三枝針 ...

想問下大家有冇打促卵針呀? 如有 打過幾多個月呀?

男爵府

回覆樓主

我去年在陳醫生做了一次 ivf, 放胎兩次一次成功但小產了 (胚胎發育不良)

其實我不太明白大家說他態度差,看他的時候我有問題佢都會解答,就算在走廊見到他也會打招呼。他不是很 caring 嗰種醫生但他很 firm 同埋同於小產多次的病人會提出多d方案,用藥。

別墅

siugutsis 發表於 19-3-1 16:49
我去年在陳醫生做了一次 ivf, 放胎兩次一次成功但小產了 (胚胎發育不良)

其實我不太明白大家說他態度差 ...

我2018年 11 月去做 iui, 佢係直頭開門,拍抬, close file, 叫我同先生出去!
可能陳依家好多客,唔擾做啦
我依d iui 既客, 係浪費佢時間啦
我完全接受唔到做iui
佢由頭到尾都冇答我
子宮有幾厚,卵子有幾大,有幾多粒
剩係一味話夠厚,夠大,做得

別墅

KoeyChau 發表於 19-2-26 20:27
上個星期book左陳醫生睇生育抽血,但剛睇完post話陳醫生唔係咁好 想大家比比意見 定係養和?
...

我自然懷孕,但因凝血問題由孕初期至中期睇開佢,要打針同吊針。諗住去到後期同開刀繼續搵佢。結果佢要收我$30k 醫生開刀按金(即全數開刀費,醫院訂金另計)。

34周後bb早左出世無得退。同姑娘反應過,只話係policy, 個個都要比,唔比按金醫生唔會再follow.

結果我最後喺26周決定轉醫生,只比醫院訂金。

複式洋房

我今日見完陳醫生,明天打破卵針,如果打左兩三個月,促卵針同破卵針,都未能懷孕,之後你地會點做?做 IVF ?

洋房

yen0422 發表於 19-2-27 08:30
請問佢收費?

8~10萬左右,視乎用藥

複式洋房

其實我也更加不明白點解會有人話佢係好~什至覺得佢好nice~佢絕對唔係果種caring醫生會識關懷人~佢亦都係好firm因為佢自己決定左既事就唔會向你解釋~可能你問既問題係好表面佢唔需要咁深入解釋比你知既~咁佢未解答你囉~如果問得長盡d佢未唔耐煩囉~人人感覺唔同~佢比我感覺覺得佢冇咩心幫人~對人冇咩信心可言~同埋絕對唔會好似佢上電視咁多野講先~

大宅

yingbaby0329 發表於 19-3-4 12:59
其實我也更加不明白點解會有人話佢係好~什至覺得佢好nice~佢絕對唔係果種caring醫生會識關懷人~佢亦都係 ...

陳億仕醫生 今晚10:30pm上電視
大家可以認識吓佢!

老實講,醫生公關嚟講,
孫錫鴻在公在私,都做得好好,
nice識講嘢,會體諒病人情況!

如果講邊個醫生叻,邊個醫生勁,
我冇意見!因為要夾醫緣!

複式洋房

chubama 發表於 19-3-4 13:19
大家可以認識吓佢!
佢依家資名度係幾高~關於婦科既野佢都會上電視~但因為咁收費就愈來愈貴~醫生人夾人既~我覺得佢本人並唔係電視上或講座上咁親切健談同專業啦~

大宅

ting0114 發表於 19-3-1 20:04
我自然懷孕,但因凝血問題由孕初期至中期睇開佢,要打針同吊針。諗住去到後期同開刀繼續搵佢。結果佢要收 ...

佢幾多週問你拎按金?

大宅

噤請問他提出咩方案吖?

大宅

chubama 發表於 19-3-4 13:19
大家可以認識吓佢!

孫醫生都做ivf嗎?

別墅

jm141026 發表於 19-3-4 16:28
佢幾多週問你拎按金?

22 周,過左結構後。

其實你見好少中後期孕婦喺佢診所。

男爵府

ilkachan 發表於 19-3-4 18:01
噤請問他提出咩方案吖?

我初診後做佢建議既檢查,老公食佢開既 supplement 身體情況有改善。

用藥有抗凝血及 intrapolipids...其實我想講醫生俾我的感覺係有用心幫我,這次出聲係覺得有d jm 又點 prejudiced....

有 jm 質疑我問既問題或者太簡單,我係d會做 research 問問題的人,like I did ask Dr Chan the success rate and difference between intrapolipid vs. 肝素。

同意人夾人,我也是表達自己的經歷和感受而已。不相信的不用 challenge 我。明白大家都做媽媽心切,祝大家都搵到最適合自己的醫生

大宅

ilkachan 發表於 19-3-4 18:02
孫醫生都做ivf嗎?

孫醫生唔做ivf,做產檢,接生,開刀....

洋房

這位陳醫生我個人感覺不太好,太商業,不理事實怎樣先叫你做很多無謂的檢查(因為後來覺得他說的有點不合理,所以再看多2位醫生)。一點資料都不給給,一入房就說 “做IVF啦”,多問2句都不太想答,後來我提醒他我的問題,他又說,哦咁可能再做這個檢查。。。

首頁

尾頁

跳至