自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

奇奇媽媽 發表於 19-3-10 22:28
我記得神父講過,種子撒在孩子的心裡,當佢覺得係時候,佢自然會搵返天主
...
你講得對,當人覺得係時候,就會主動尋求,不用迫,順其自然

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

Salad316 發表於 19-3-10 16:57
本人是天主教徒,在我女兒小時候便安排她領洗。坦白說,當時候並沒有深思熟慮。 現在我女兒在天主教學校讀P ...

我小朋友都係p3, 一樣唔太熱衷返。但我解釋佢知,唔係人人都有機會嬰兒領洗;既然生在天主教家庭,便應多接觸;多了解;這是父母應該給予子女接觸信仰的機會。若果他日大個自主,可隨心而行,我們亦不會左右
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

我覺得最重要係把信仰和學位分開處理。
撫心自問,如果目的係宗教證明,真係唔好勉強小朋友返教會,咁只會令小朋友對信仰更反感。

珊瑚宮

回覆樓主:

或者暫不說女兒,信仰生活為你本人,有帶來平安的感覺嗎?

複式洋房

tester5 發表於 19-3-10 18:17
做父母,切忌三心兩意,人云亦云。
想一想當初你為女兒決定受洗,你的初心是什麼?你的原意是什麼?你不用 ...

謝謝你的寶貴意見!

這真的是我的錯,但影響的是我的女。

所以我今次除了想在此問問題之外,也想藉此同一些新手媽媽講,切勿為了多5分,人云亦云,替小孩領洗。這樣是很不負責的行為。

但我也想澄清,我並不是為了拿5分而為女兒領係,其實我女學校是私校,入了也是機緣巧合。當初只是沒有想太多,只是聽朋友說,傻下傻下而做的,我也承認我是很笨的。

複式洋房

heilok 發表於 19-3-10 22:42
我覺得最重要係把信仰和學位分開處理。
撫心自問,如果目的係宗教證明,真係唔好勉強小朋友返教會,咁只會 ...

謝謝你的支持!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

既然你咁後悔,又何必勉強?就順你女兒心意,親自回校交代,不參加初領聖體、修和及往後等聖事。不過,既然決定了不勉強,升中就選一間沒宗教背景嘅中學,到時選天主教中學,你又申報係天主教徒,到時修女神父又再纏繞你個女,正值青春期嘅少女仲難搞,無謂那六年有呢啲壓力俾佢呢!

侯爵府

JFNL 發表於 19-3-10 22:15
是不是你在女兒宗教方面的培養不夠?如果她自小每星期去望彌撒,幼稚園開始上主日學,自小就灌輸主日學是一 ...

係咪每個堂區都唔同架?我問過話小一先上主日學。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係基督教,我自己受左浸,我女好細個已經跟我一齊返教會,到佢再大d中學就可以上受浸預備班再決定要唔要受浸,宗教真係冇得勉強。作為母親梗係想小朋友同自己同一信仰,時候未到唯有祈禱耐心等待。
感激遇上你~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 19-3-10 17:30

我仔係讀傳統天主教男校,我記得係中二嗰年,同其餘幾間女校 ...

唔一定要在學校上堅振班。

如小朋友一直在自己堂區上主日學共7年, 跟住就好自然地跟隨自己堂區做法,我倆小朋友由k3開始返BB班,到小三學期尾領聖體聖事,小六讀堅振班,到大約暑假時(=堂區主保節)就一齊領堅振聖事,完全冇因為咁而影響各小朋友呈分考升中試。
我地堂區主日學每年都會在5月結業禮,6月就喺大部分學校考期終試,咁就不會影響大家!

上到中學,遞交証明,不用跟學校上堅振班!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

honeybibibibi 發表於 19-3-10 23:22
係咪每個堂區都唔同架?我問過話小一先上主日學。

是.
我哋K3開始上主日學,到小六共7年。 其他級別都有收插班生,不過如插入聖體班(p3),就不可以這年接受聖事,要最少讀兩年道理才可以。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pooh仔 發表於 19-3-10 23:32
唔一定要在學校上堅振班。

如小朋友一直在自己堂區上主日學共7年, 跟住就好自然地跟隨自己堂區做法,我 ...

呢個當然,我細妹個女都唔係讀天主教學校,佢喺聖德肋撒堂上主日學,出年係第六年就會領堅振,而我個仔讀天主教學校亦有返堂區主日學,當時堂區話我仔可以選擇跟學校一齊做啫。樓主個情況都唔一樣,問題不在於上主日學或是跟學校領堅振,佢女係選擇唔想做天主教徒。

子爵府

Salad316 發表於 19-3-10 16:57
本人是天主教徒,在我女兒小時候便安排她領洗。坦白說,當時候並沒有深思熟慮。 現在我女兒在天主教學校讀P ...

你記唔記得當初你申請女兒領洗時,承諾日後會繼續帶女兒返主日學同彌撒?
你問教友邊個夠膽叫你唔洗返?你自己都係教友你會唔會叫人唔好返聖堂?
學校,修女,神父最多勸你鼓勵你返,天主教都唔迫人,壓力都來自你自己,你最清楚應唔應該返。
不如你自己試下再慕道先。
我地堂區有規定P6唔返主日學就無得返堅振班,你要問清楚了。

伯爵府

畀面勳章

天主教徒又讀天主教學校,一直未有上主日學及參與堂區活動,小朋友有主見同抗拒,家長又唔想迫,根本唔應該讀有宗教背景學校。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

係囉!點解要佢 一出世就信,佢冇選擇!但大個左,佢有自己主導田,宗教真係唔信就唔信

子爵府

畀面勳章

gec 發表於 19-3-10 17:34
P5應該是初領聖體,上到中學才上堅振班。

我仔p4初領聖體,p6領堅振

公爵府

gec 發表於 19-3-11 00:35
天主教徒又讀天主教學校,一直未有上主日學及參與堂區活動,小朋友有主見同抗拒,家長又唔想迫,根本唔應該 ...

根本係 掛名教徒,從小都沒有這方面培養(從小上主日學),身教亦很重要

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主,如果你仍想有一絲希望亞女可以接受天主教,有冇諗過身體力行去引導佢呢?比如同佢一齊去教堂?又或者bedtime story 講一啲宗教故事,我仔細個嘅時候都有好多好靚有宗教背景嘅故仔書㗎。正如你想個女多睇書,細個都要陪佢睇,到佢習慣睇書嘅時候,你唔會開電視或者開遊戲機來distract 佢架?小朋友細個唔識嘅時候,就係靠大人引導佢啦,其他公教家庭嘅小朋友,都唔會一開始就知道天主教係乜,識得去祈禱架?撒下種子都要有人灌溉,他日先可以成長結果實,係唔係?

水晶宮

littlehoneymum 發表於 19-3-10 18:06
有好多家長為咗子女入名校,幫孩子領洗,領洗咗即是教徒,返主日學是對的,讀得天主教學校,係教徒,返主日 ...

係呀,其實好多人都係為多5分宗教分,搞掂咗就覺得任務完成,大把偽教徒過橋抽板!

有宗教既學校在最初階段收生就係想收返一啲相同宗教既學生,其一目的都係希望佢地會履行教徒既責任! 學校固然要鼓勵信教既學生繼續參與宗教活動繼而培育信仰!呢個做法好合情理,而家又唔係迫非教徒去參加!
如果一個教徒連做基本既份內事都覺得有壓力甚至抗拒,咁點解唔轉去一間無宗教既學校呢!我身邊有朋友係佛教徒也寧選擇為孩子選一間冇宗教既學校,唔會因爲學校名氣而背叛自己意願!

我係born catholic 讀過天主教學校,外地讀書的學校係屬Church of England, 但我一樣被安排參加佢地既service!

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

當初家中有長輩就意圖游說我們把兒子從小入天主教,不過我就堅持不肯,我認為選宗教應該由佢懂事後自由選擇,但樓主你現已恨錯難返,好好跟女兒傾吓吧!

首頁

尾頁

跳至