自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

別墅

imlcc 發表於 19-3-15 00:08
幾年前有一段時間我都經歷過人生低谷,好需要搵人傾訴,但係我朋友好婉轉咁話我唔應該向朋友放負,我嗰刻係 ...

有時屋企人都未必會肯接收負能量

別墅

MeBeHe 發表於 19-3-14 23:32
我只係覺得 喺我跌入谷底時 你唔幫我 仲踩多兩腳 我更唔開心
佢可以表達佢感受 但佢嘅態度 用字 令我有啲 ...

有啲人你會想同佢做朋友,但佢唔會肯聽你放負
有啲人肯聽你放負,但你又未必會想同佢做朋友

可能肯聽你放負嘅人,比你更負,所以聽你嘅負無影響佢情緒
但比你更負嘅人,你又唔會想同佢做朋友,因為咁你就要接收比你更負嘅能量

別墅

imlcc 發表於 19-3-15 00:08
幾年前有一段時間我都經歷過人生低谷,好需要搵人傾訴,但係我朋友好婉轉咁話我唔應該向朋友放負,我嗰刻係 ...

明白樓主心情,imlcc也明白,過去也經歷過人生谷低,因呻失去相識多年的朋友
現在已好返晒,變得好獨立,我冇後悔以前放負失去朋友,反而多謝d經歷令我明白呢個世界冇一定的對與錯,思想價值觀唔同法律有罪與否,喺呢度好多人表達對放負的人討厭,以前聽到朋友咁講會好hurt,心淡,但今晚睇到大家對放負的批評後,沒感覺,冇諗返d朋友唔開心,因已獨立成熟,朋友只是錦上添花,唔係雪中送碳,人冇義務聆聽你,有權疏遠你,而你都可以看清人,以後除了家人唔需要對其他人特別好,君子之交淡如水,唔會惹人討厭,自己又唔會被傷害,愛自己,賺錢帶幸福給父母,父母係永遠最愛自己,亦係最值得自己去愛的人!

FJmom    發表於 19-3-15 05:26

大宅

回覆樓主:

唔係針對你嚟講,因為我唔識你,唔知你生活上有咩煩惱
但我有個friend又係經常喺社交網上發負能量
佢發唔緊要,但你睇完唔搵佢問佢咩事,佢就嬲你唔關心佢
其實氹佢氹得多都好攰
所以我對朋友好少不停呻,不停呻
都會驚人哋覺得我煩
我就轉向男朋友呻
雖然知佢唔會嫌棄
但而家都會盡量同一個話題唔好呻太多次
佢唔出聲話我煩,我都驚佢辛苦

別墅

回覆樓主:

你朋友都應該有好多負能量但又唔想同人講.如果佢開開心心唔會介意開解下你支持你,除非你永遠搵親佢都只講唔開心既野,咁樣係人都唔鍾意,因有事先搵佢.

男爵府

回覆樓主:

我以前有個,幾個月貨仔男友,佢成日打電話來,唔係講日常生活平常事,或今天有乜特別事,成日都講番以前點慘點慘,依家點慘點慘,日日講,成日都講講吓,就唉~~不斷的唉~~講兩句又唉~~~我又唔好意思cut佢線,開頭三個月都應吓佢,安慰吓佢,但時間久了,好煩,好煩,頂唔順,分手算。

水晶宮

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:39
多謝你

可能我都要學識 收埋下自己

其實唔搵人傾訴唔代表要收埋自己,你咁樣轉牛角尖法,人地又點同你傾呢?你可能不自覺呻得太多,而你負面情緒直接影響到人,人地先會咁講!同埋你覺得同人close, 人地未必覺得係!

希望你搵到方法釋放自己,睇吓d正面思想既影片/書,吸取多啲正能量重新出發!

翡翠宮

畀面勳章

佢話你「成日發放負能量」,成日即係有幾密?如果太密集地呻,別人可能真係頂唔順,何況你都話識佢只係好短時間,可能佢誤會左你天生性格係咁,所以對你「當頭棒喝」。
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

呀朋友當面講好過背後唱你啦 佢講自己感受啫 無錯架
我覺得好過背後玩野 幾個圍內又要玩爭寵果d 生安白做事非屈你等等

男爵府

看完這個post, 我好驚訝原來好多人都唔鍾意聽負能量野! 唔...其實我都幾樂天的人,我的朋友都會講下唔開心野,人生不如意十常八九,我覺得朋友呻ok的,遠離只會遠離行為上錯的人,希望多D人會幫下大家的朋友,傾到幾多就幾多

子爵府

MeBeHe 發表於 19-3-14 23:39
平時唔開心 我都會做運動行山食野等宣洩
唔係成日都放負
係今次有傷在身 再病埋

會唔會有情緒病不自知呀

伯爵府

樓主,你有沒有留意一下你傾訴時的timing?

我身邊都有個充滿負能量的朋友,成日發千字文Whatsapp 給我,都會應下佢。
果日,地鐵4線全故障,下細雨,我全心全意煩緊去計劃點返工,迫緊巴士果時,佢來Whatsapp ,抒情,感觸咁話絲絲細兩令佢倍添哀愁。。。

果下我真我要返工,你唔洗,我而家仲愁過你呀。

大宅

asa2012 發表於 19-3-15 06:50
樓主,你有沒有留意一下你傾訴時的timing?

我身邊都有個充滿負能量的朋友,成日發千字文Whatsapp 給我,都 ...

咁我都係等人得閒先傾兩句嘅
有問左佢做緊咩
佢話喺屋企無聊緊
咁傾下東傾下西 咁岩講到又或者佢問起先講下呻下
唔係特登搵佢不停呻果種
我都唔係一輪咀不停轟炸人嘅人
知人唔得閒都唔會阻人
有時甚至係我啲朋友會主動搵我 問下我近況先講嘅
我唔會wsp人一大堆咁呻
人地唔覆即係唔得閒 或者知人忙緊
我就會叫人去忙先 第日再傾嘅
咁佢地得閒都會覆返我架

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-14 22:31
咁有幾密先?識有d人真係睇咩都灰色,全世界欠佢咁。做朋友係聽佢呻,但長期做垃圾桶都好辛苦
有d野過左就 ...

公爵府

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

我明白你感受,但除非朋友有同一經歷,先會有耐性聽其他人呻,或者你搵錯對象。

還有,好多人都係不喜歡共其他朋友患難只喜共朋友之富貴,你好時就接近你,你唔好時就疏遠你。

大宅

OKC 發表於 19-3-15 07:17
我明白你感受,但除非朋友有同一經歷,先會有耐性聽其他人呻,或者你搵錯對象。

還有,好多人都係不喜歡 ...

依啲朋友 我都遇過
只可以嘻嘻哈哈吃喝玩樂
或者表現得好關心你 其實只係八卦下你近況 再同其他人交換情報咁
我無興趣知 佢都將人地屋企啲家事係咁爆晒俾我知
包括人地幾錢人工呀 等緊公屋呀咁
依啲我都會慢慢疏遠
人愈大 朋友係真係會愈少的

子爵府

樓主,這世界滿是酒肉朋友,只想在你身上攞快樂,和你分享可以,別相信她們願意分憂。

大宅

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

咁證明佢唔係一個交到心既朋友囉,有時都要分吓邊啲真係交到心先講太多,我記得我有年好唔開心,你就會認清到邊個可以交心邊個係普通朋友
真心既朋友見你失聯一排已經忍唔住要勁搵你然後迫你講發生咩事
普通朋友係你同佢講完佢都好似無咩反應咁

不過我覺得實在太多既負能量唔係靠不斷講出黎就可以宣洩,係要自己調整心態,好朋友陪伴你做好多正能量既活動:行山去旅行咩都好
咁先係一個解決既方法呢!

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
23456...11

尾頁

跳至