夫婦情感

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

jumug 發表於 19-3-20 07:35
終於有人明白我擔心乜嘢

咁你而家打算點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-20 07:40
雖然我無出過錢供樓
但係我對呢個家咁多年既付出就一文不值嗎?

你拎到咪拎,大把媽媽又工作做野供樓湊小朋友俾錢請工人
有工人你都可以唔返工
懶到咁而家先知咩都無就要左R右R

Chujaimama    發表於 19-3-21 02:07

翡翠宮

cinda72. 發表於 19-3-20 02:43
你唔係仲有本錢(你未老)既時候,去增值你自己,真係唔好覺得靚,愛你就係本錢,呢d野可以隨時間流失,就 ...

人係好難赤裸地面對自己,面對真相

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-20 07:35
終於有人明白我擔心乜嘢

唔係得佢一個人明; 係人都睇我出你驚咩,

而係99%既人都唔明點解你要將主動權雙手捧上
張cert唔見左咪申請過張囉你間學校唔係執左卦; 老公講野難聽你咪當聽唔到囉
完全唔會阻礙到你搵工
到底乜野原因令你咁拒抗返工?
仲要有工人喎; 真係無咩後顧之憂
你老公擺明當你無到, 錢唔過你手, 所有野唔比你知; 之前又出過軌
咁你都仲唔為自己打算下?
就算你保到半層樓, 真係同你離婚佢最多都只係養仔女 (有好多只係比一半; 分開之後EX都要負責一半)

你自己既生活費點算?
身上面一蚊都無喎

侯爵府

畀面勳章

jumug 發表於 19-3-20 07:58
佢唔鍾意人管佢洗錢,所以一直唔願意透露財政狀況比我知,亦都唔比現金我管。佢又同我講過佢除供車供樓無 ...

其實佢唔係唔鐘意人管佢D$,而係佢唔信任你,亦好似你依家唔信佢唔肯簽名一樣。你同佢一向各取所需,佢搵你生仔睇住屋企,你搵個人養,住靚屋坐靚車有工人用附屬卡;只係你突然發覺原來佢唔係你想像中咁有錢,怕自己之後冇依靠,所以擔心。同佢找個機會好好2個人傾下,現在就算你簽不簽名,感情已經有裂痕係事實,不如先解決左大家感情問題,你就自然搵到答案。而你最好也是找份工作,多錢好小錢好,否則只會令他越來越睇唔起。

大宅

樓主,你可能好留戀唔使返工有工人幫手既舒適生活,但呢個生活講白啲,係假既,基礎亦好唔穩固。你連幾百蚊都要問老公攞,聯名戶口無錢,你自己無錢,張卡係附屬卡隨時可被人cut,老公完全唔尊重你,嘈完離婚無耐就話要加按層樓但錢唔過你手……如果同你老公分開左,你真係乜都無。快啲搵工諗後路啦…

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

oayfeefee 發表於 19-3-20 10:42
樓主,你可能好留戀唔使返工有工人幫手既舒適生活,但呢個生活講白啲,係假既,基礎亦好唔穩固。你連幾百蚊 ...

其實點解要尊重呢
樓主甘心將自己貶為花瓶
直接講真係只係各取所需
個男人要充大男人
個女人要過少奶奶生活
依家佢驚既都只係再過唔到呢種生活
所以左R右R,好醜陋

真係講搵工既話亦唔係咁多僱主會睇張大學cert
要搵工唔可能會搵唔到

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

jumug 發表於 19-3-19 00:13
個人背景:細b出世後做全職主婦,0收入,結婚咁多年屋企開支全部老公負責,除附屬卡外基本無現金過手。如要 ...

唔好加按層樓,咁只會令筆價滾到越黎越大。 到時連樓都俾銀行收埋, 有心有承擔既男人,自己筆債應身自己去解決,佢應該去搵part time 攪掂條債, 你就cut 左工人,起碼慳唔少。

翡翠宮

chelsea_jbb 發表於 19-3-20 12:56
唔好加按層樓,咁只會令筆價滾到越黎越大。 到時連樓都俾銀行收埋, 有心有承擔既男人,自己筆債應身自己 ...

"自己筆債應身自己去解決"

睇怕D錢係位男士拎出黎整個家庭用架喎; 樓主有份洗有份用但係叫佢一個人去解決, 不是吧
要個男人有承擔都要睇埋隻鑊到底點樣整出黎

tansyneko    發表於 19-3-21 14:28
Chujaimama    發表於 19-3-21 01:58

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lingfu 發表於 19-3-20 10:52
其實點解要尊重呢
樓主甘心將自己貶為花瓶
直接講真係只係各取所需

好同意,講咁多都係唔想改變現狀
講真樓主係有心拎返啲尊嚴既
唔好話揾工啦,先cut工人
叫老公將工人人工轉做家用
起碼每月都叫有現金揸手先

子爵府

回覆 mini1204 的帖子

問題佢老公咩都收埋唔講,又從冇錢過佢手,仲私下走去借貸, 到爆時仲諗住加按而唔係去搵多份part time 去還債。咁大個人咁唔理後果去做事,樓主要做的是保住層樓先,唔好令個穫再滾大。 樓主一路冇做野,相信搵份人工高的不是件容易的事情,但有大學學曆應該唔難搵工的, 如果自己完全冇私己,樓主就最好出番黎搵工,工人就唔好cut 啦, 自己計掂keep 工人所搵的人工夠唔夠cover 支出,怒直言, 樓主老公理財觀念薄弱,自己睇路

子爵府

回覆 jumug 的帖子

樓主,唔係想潑你冷水,如果你老公係珍惜你為佢所做,佢就唔會話"層樓係佢",覺得你咁多年嚟所付出一文不值唔係呢度啲JM,係你老公。雖然話嘈交好多時會衝口而出,但亦都係最反映心底裏最真的想法

你睇清楚就諗吓點改變你自己現況

伯爵府

搵唔到錢 無論係男係女 真係無咩bargaining power

既然你都係全職媽 點解仲請工人呢 係咁既情況

翡翠宮

chelsea_jbb 發表於 19-3-20 15:00
回覆 mini1204 的帖子

問題佢老公咩都收埋唔講,又從冇錢過佢手,仲私下走去借貸, 到爆時仲諗住加按而唔 ...

佢老公固然有問題,阿樓主扮鴕鳥多年亦係直接令件事去到呢個地步既因素。如果叫老公去揾 part time,樓主更加要身體力行炒工人自己出野。開源同節流要同時進行。

別墅

回覆 Nancy20090615 的帖子

別墅

我又覺得樓主自己都有問題,一味賴老公大男人,你有冇諗過可能佢維持頭家已負債,你唔加按係為自己離婚時有渣拿,既然係咁不如你而加就離婚,如果唔係又點會忍心老公為左頭家辛苦又咩債。你有工人又唔做野又講到咁慘冇現金到手,點解知連幾百蚊都彈票時,唔做下兼職埔補下或者儲下私己錢?難得你老公肯咩起成頭家當初你一定覺得好幸福,而加佢想加按你就話佢大男人臭皮氣。唔講佢出軌有冇證據,事實你冇供樓你老公都寫你名,證明當初佢幾咁無私,我唔清楚件事,但睇你個帖似而加你為左日係有渣拿而唔想幫佢渡過難關。

別墅

回覆 wing514 的帖子

擺明樓主唔想面對現實 想繼續只意老公做ftm.

別墅

回覆 littlefunpig 的帖子

你講得岩

大宅

Chujaimama 發表於 19-3-21 01:54
我又覺得樓主自己都有問題,一味賴老公大男人,你有冇諗過可能佢維持頭家已負債,你唔加按係為自己離婚時有 ...

好認同你所講的;睇咗咁耐,樓主都係不斷數算老公的不是及為自己爭取金錢,坦白講,屋企有工人,有車,有樓,咁你到底日常在家付出什麼?你可以鬧交就離家一星期,走後發現自己將離婚後未能過闊太生活而回來;走時有冇帶埋小朋友走?如果冇的話,你根本不是日常的照顧者;如果對老公有愛,會擔心他辛苦維持唔到開支多過怕自己離婚後冇錢;你跟本不愛你老公

別墅

回覆 kiss 的帖子

對!如果發皮氣走時可以因爲就咁擺低小朋友,都好自我下。要靠爸爸媽媽比錢,又驚老公CUT卡,咩事咁嚴重要離家一星期,又咩事咁易比老公氹番,從文字完全因爲樓主冇自理能力。先數老公想得到別人支持唔加按,好等自己安心渣半層樓起手,其實講到咁為老公諗咁想保住間屋,樓主有冇盡過努力去支持或減輕老公負擔?咩你話搵工,老公叫你咪Side氣,咁其實由始至終你有冇搵過工?唔好講到你老公好大男人拉住你唔比你搵工,如果咁大男人你又咁驚你老公又點敢諗到唔聽老公話唔簽名加按?

tansyneko    發表於 19-3-21 14:31

首頁
23456...12

尾頁

跳至