自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

sjnl43 發表於 19-4-29 19:07
N年前既事, 話非洲因為長年內戰,各種原因, 總之無人投資起廠

咩都要運入去d 野好貴, 根本無錢買,重有非洲 ...

其實都係。唔止非洲 好多貧窮地區,女仔冇錢買衛生巾,經期嚟就被迫要停課。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

如果係自用我接受到,但拎去賣就乜人都唔應該

珍珠宮

回覆樓主:

算啦!自己都唔要。佢巢完賣到錢都叫勞動過搵錢,好過坐喺屋企等綜援。更甚等錢使去鋌而走險,受害嘅咪又係我地

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 18:48
即有人伸手入呢種箱自取舊衣
我果日同朋友有個討論,不過聽左大家意見先

我咁睇:其實回收都係環保,希望物盡其用減少浪費資源,d人收咗都係賣去第二度或俾有需要的人士,咁南亞裔人士(少數有錢例外)普遍都是低下階層,佢地都是有需要人士。我覺得可以接受。

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實只要佢唔係整到周圍污糟邋遢啱著嘅可以攞去用又環保
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

吉蒂0603 發表於 19-4-29 18:52
好多時見d婆婆都會咁做,唔止南亞裔。或者咁講,如果因為物品去到「有需要/貧窮」的人手上,無必要理會。但 ...

agree
幸福可以好簡單

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 18:48

感覺都幾可憐。唔理係窮人、南亞人、老人家,只要唔係玩,有用咪攞去囉。都己經放回收箱了,都係想回收重用唔好浪費啫,好歡迎佢地攞走。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

awah112 發表於 19-4-29 20:06
南亞人同我講佢哋呢啲係生意嚟㗎, 佢哋收完就攞去洗跟住運返去非洲賣
...

其實如有佢地有方法,拎到去賣,都係好事呀。好過放香港堆填區。你有方法都可以拎去賣架。

大宅

Fion_Chan 發表於 19-4-29 18:53
如果沒有摷到成地都係又唔執返,我覺得幾好丫,證明D 舊衫真係去到有需要人士手裡(成日見救世軍個D 舊衫舖 ...

係呀~

佢地有用,已經幫左地球減少垃圾。
新聞講,回收衣服, 負荷過重,未必有人要。送比第3世界又要運費,成本好高。冬天衣服好似冇人要,要掉。現在送比人,係好少人要的

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果佢哋有需要去拎,又用得著,無所謂,但摷完唔好成地都係衫,又唔理走左去就得

如果佢哋拎左去圖利,咁梗係唔好啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實,我ok的,講真落得回收箱都已經揀完又揀,同大部分jm睇法一樣,家家有求,有人用得著咪得囉,分分鐘官方處理覺得無價值落垃圾桶tim

而事件係我朋友(男)話佢見到有人拎衫,佢同個南亞人講,呢d係人地捐嘅,唔係俾係架wor!

我聽到朋友咁講,覺得有d難受,自己唔要嘅,人地執都唔得?所以我了解下各位睇法啫

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我ok wor

珍珠宮

如果佢啱用,之後把不要的放好回去,我ok的。
前排我舊居清屋,有好多衣服用品,我拎第一批時見到佢地眼望望,咪問下佢地係咪想睇下啱唔啱用?佢地好開心攞咗,我仲有其他家品雪櫃洗衣機,佢地即call 老公兄弟上嚟搬走,仲帶野包角,唔撞壞地方。最後女嘅清潔埋地方先走。
橫竪唔要,佢地用又好、拆又好,只要廢物處理好,我覺得冇所謂。

琥珀宮

回覆樓主:

有d人係咁,俾咗嘢人,又要理埋人後續點用好鬼煩,如我唔要俾得人,我就唔理之後佢點用,放得落箱都係唔要架啦,唔係回收箱就係垃圾筒,點解仲要理人點用

男爵府

開心吸收勳章

其實拎去自用,我覺得可以接受,但佢地拎去商業用途就接受唔到喇!!!

假如知道你地捐左D舊衫/物品俾某些基構,佢地拎去轉售,搵到既錢唔會拎番出黎幫到D有需要既人!?

是否又可以接受呢? 始終個回收箱係屬某機構,咁樣所謂既(拎)其實即係偷

大家討論下....不喜勿插

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

佢地拎黎賣架!我附近一到周末佢地就有一堆放出黎比賓賓,5,10蚊件咁。

首頁
23456...8

尾頁

跳至