自由講場

跳至

首頁
23456...39

尾頁

大宅

叉唔個鐘電...用得五分鐘...
其實即係壞左...
如果冇標明係壞嘅...我係買架真係唔expect 係咁...

子爵府

買家冇問題,買二手唔等如掉錢落鹹水海!我賣二手,會説明一切。就算免費送出,所有東西清潔好, even dry clean!有次免費送出,仲貼埋郵票添!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

好長

伯爵府

回覆樓主:

我睇晒,買家用400蚊買舊吸得5分鐘既機返來,無論原價係多少都好,40蚊都唔值,只可說,好脾氣既係買家。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

babyhoi 發表於 19-4-30 23:18
買家好有禮貌好客氣!
反而賣家成日開口埋口咩dyson咩hermes,
又話人買二手唔好期望九成新,

同感

男爵府

牛年勳章

husky1206 發表於 19-4-30 23:32
其實賣家出售時有無寫明要自己更換零件?如果無,我用$400買舊要自己fix既廢物黎做咩?唔好成日提住咩dyson ...

同意

大宅

回覆樓主:

叉幾個鐘電都只係用到5分鐘,比著我如果知道一定唔會賣比人,講真賣二手用品出去,賣家需要講明有咩問題,如買家知道都肯買,就免除好多爭拗!
其實樓主同買家我覺得態度都好好,起碼樓主肯退款,買家說話都客氣,我覺得雙方都冇咩大問題

子爵府

好媽媽勳章

gloriehungws 發表於 19-4-30 23:52
咁試問如果賣2手車,3萬蚊賣架原價30萬既車,買賣時相方檢查過試行過價錢傾好晒才交易,賣家是否要講明架車 ...

你呢個比喻好勉強喎買賣二手車點都會去車房check車呀,知道冇問題先買掛,依家個point係買家唔係用過一排舊電先壞,係一番去用已經唔得,即係你部機唔得啦(除非你話唔包括舊電)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

叉5個鐘用5分鐘,即係有問題啦, 賣家賣出之前應該要認真檢查係咪 work先賣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

gloriehungws 發表於 19-4-30 15:52
咁試問如果賣2手車,3萬蚊賣架原價30萬既車,買賣時相方檢查過試行過價錢傾好晒才交易,賣家是否要講明架車 ...

如果我知架車有問題我唔會賣,我剛剛換左車,去trade in, 後來我boss 見我換左車,就問我舊車去左邊,做咩唔賣比同事,我話就係覺得佢唔好先換,有咩理由賣比同事呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

gloriehungws 發表於 19-4-30 23:52

2手車會去車房check, 亦都會出去試車喎,正常唔會買返黎用唔到(5分鐘同用唔到係冇分別)

個人認為work既意思係做到佢原本應有既功能,除非你講到明舊電係要換左先用到既,咁冇問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 19-5-1 00:13
如果我知架車有問題我唔會賣,我剛剛換左車,去trade in, 後來我boss 見我換左車,就問我舊車去左邊,做咩 ...

完全唔明買家點「完美主義」法

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kirstyau 發表於 19-4-30 23:01
我覺得如果一部機械人吸塵機行得5分鐘,即係廢,1蚊都唔值。再講話換電,又點知換完一定得,保養又過哂,一 ...

Agree

我無睇晒全部
但部機差幾個鐘電 只吸到5分鐘「個5分鐘有無力都唔知」
就已經係壞機一部
功能唔正常

複式洋房

回覆樓主:

幾百蚊買左件垃圾,比我都嬲,買家仲可以咁斯文,仲話去配舊電,佩服佩服。所以從來唔買二手野,就係怕呢啲事發生

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

李豆豆 發表於 19-5-1 00:14
2手車會去車房check, 亦都會出去試車喎,正常唔會買返黎用唔到(5分鐘同用唔到係冇分別)

個人認為work既 ...

講明舊電要換兼換完真係正常先得
如果換完又係咁....咪仲激氣

瑪瑙宮

Siuobe 發表於 19-5-1 00:21
幾百蚊買左件垃圾,比我都嬲,買家仲可以咁斯文,仲話去配舊電,佩服佩服。所以從來唔買二手野,就係怕呢啲 ...

係,自己唔好意思拎出黎賣比人
但某d人唔會唔好意思
仲之部機著=正常無壞

瑪瑙宮

買左幾年叫人拎去原廠保養師父檢查
檢查維修免費?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

LedTV 發表於 19-5-1 00:28
係,自己唔好意思拎出黎賣比人
但某d人唔會唔好意思
仲之部機著=正常無壞
賣主仲覺得自己理直氣壯果下好笑

子爵府

gloriehungws 發表於 19-4-30 23:11
我試過差電再開係冇問題,不過我又真係冇試足咁耐就真既,咁我都應承退俾佢啦,係佢堅持話要買電再試唔肯 ...

我覺得你都做足嫁喇,比我都應該係會試下用唔用到,無試清楚用到幾耐係疏忽左既,不過客觀尼講,買家都無咩問題,文字上我唔覺得佢期望有全新既質量喎,只係希望起碼用到,5分鐘的確唔可以叫做用到囉......

大宅

husky1206 發表於 19-4-30 23:32
其實賣家出售時有無寫明要自己更換零件?如果無,我用$400買舊要自己fix既廢物黎做咩?唔好成日提住咩dyson ...

首頁
23456...39

尾頁

跳至