自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 19-5-8 09:11
無自住要租的話應該買, 因為長遠都係要個地方黎住~

我有同事父母一直租樓, 而家就快退休, 同事開始煩父母 ...

我有長輩係咁...n年前明明有居屋
唔知乜事冇左,而家一家租樓
老表努力抽居屋中

大宅

全心全意 發表於 19-5-7 21:28
最近身邊朋友個個都話買樓。話睇好樓市會再升。有無人係好似我咁,覺得樓價短期內(3年內)會大跌?

請問你呢個睇法由幾年前開始架?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

堅媽 發表於 19-5-8 07:06
有朋友早幾年樓市 升到洪洪聲的時候,她覺得已到頂之後會跌,賣出了本來住的私人屋苑等跌市,點知一直升, ...

買返間舊居屋都好過冇啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

koalachan2002 發表於 19-5-7 22:27
1. 你可以等下
2. 如果大跌,我一定買多間
3. 其實好多香港人等緊呢個機會,唔好講大跌,我估400萬樓跌60 ...

我親戚咪係囉,上年年尾回咗少少,我都嗌佢趁調整拿拿臨上車啦(佢新婚果時我都嗌佢自用有需要就買啦,話會跌唔買,租咗1,2年樓,結果...),最後佢5字頭買咗上車屋苑,依家要6字頭啦

男爵府

蘇民峰話2022會調整。但今日見啟德賣地尺價去到2萬,樓價跌極有限。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

好難跌,跌極都有人有錢買,點跌。

侯爵府

親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-5-8 09:13
我有長輩係咁...n年前明明有居屋
唔知乜事冇左,而家一家租樓
老表努力抽居屋中

我同事連自己都一家四口租樓......

佢老婆 plan 緊做 ftm, 而家諗緊到時抽白表......

我話咁多人好難一齊住, 兵分兩路, 兩老排住公屋先啦

侯爵府

最近身邊朋友個個都話買樓。話睇好樓市會再升。有無人係好似我咁,覺得樓價短期內(3年內)會大跌?

咁我希望大家樂早餐價錢都跟住跌

水晶宮

mama01 發表於 19-5-8 09:26
咁我希望大家樂早餐價錢都跟住跌

成日咁加任佢話!其實無他!
你住人屋宇下,佢梗收買路錢挪兩渣,
買佢怕!買佢怕!要加就加!總之慣啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

問過生神仙 , 佢話樓市始終有日會跌 , 到時話你聽咁喎

寶石宮

焦糖媽 發表於 19-5-8 09:23
我同事連自己都一家四口租樓......

佢老婆 plan 緊做 ftm, 而家諗緊到時抽白表......

老表未嫁的

父母呢d 佢都控制唔到,再攪唔掂,就諗掂自己先,細單位,大西北都頂住先

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔會跌,嚟緊幾年後落成單位仲會少啲。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-5-8 09:42
老表未嫁的

父母呢d 佢都控制唔到,再攪唔掂,就諗掂自己先,細單位,大西北都頂住先

未嫁都還好, 仲有時間儲錢, 又或者第時夫家有物業, 咁佢自己自住嗰度攪得掂

我同事根本無乜儲蓄, 咩單位都唔洗諗啦

寶石宮

焦糖媽 發表於 19-5-8 09:50
未嫁都還好, 仲有時間儲錢, 又或者第時夫家有物業, 咁佢自己自住嗰度攪得掂

我同事根本無乜儲蓄, ...

佢都唔細,好在佢見到父母咁,都會打算下
不過又要進修又盛....都唔係好有錢

大宅

堅媽 發表於 19-5-8 07:06
有朋友早幾年樓市 升到洪洪聲的時候,她覺得已到頂之後會跌,賣出了本來住的私人屋苑等跌市,點知一直升, ...

呢度有jm都係系咁,租樓幾年洗咗過百萬,最慘嘅系呢一世都未必有機會上番車,不過佢哋都系嗰句"租樓好抵,租樓日日賺",好好笑架

水晶宮

3-5年前都有一堆朋友睇淡而賣樓等跌、到今天、已經上吾返車!

男爵府

有,我親戚同你一樣,2008 左右開始覺得樓市已經係高峰,已經到頂,幾年內會大跌,佢已經準備好,谷底時入貨

男爵府

香港廿年冇填海冇新地…
曾生幾年冇起樓,起返都未必夠當前需求,莫講滿足埋冇起果幾年…
樓升哂值,有樓人只要再造按揭就有資金做首期買樓,消耗供應然後樓價繼續升,繼續再造按揭套現…
人口不斷增加…
明日大嶼有機會被推到…
唔會加息…

冇風冇浪真係冇乜理由跌,有風有浪就睇你保唔保到你份工同你條命,仲有銀行借唔借錢比你…

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好話上車,就算想換樓都唔容易,普遍3樓都成千,印花稅都要4.25%,即成42萬,一般打工仔幾辛苦先儲得到呀=.=

唉,香港地一班所謂偽中產先最慘,咩都冇你份,稅就有份交

男爵府

cyyiu 發表於 19-5-8 09:08
我都等緊買多層
香港地,有樓之餘仲有幾百萬現金嘅人(不是我)多的是!
...

我琴日去開業主大會,排我前面位師奶,平時我最大印象就係佢會係屋苑內打乒乓波打到好似人地做gym咁出哂汗,係好似比大雨淋濕哂咁,誰不知一個咁普通既師奶,我聽到接待同佢講,問佢係咪唔止一個單位,佢話有幾個單位同六間鋪,香港隱形富豪多得很

首頁
23456...13

尾頁

跳至