自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

fiona1008 發表於 19-6-4 14:13
其實我都好奇,清朝人著花盆底的鞋有冇裹腳呢?

冇!滿族人系唔裹腳嘅,入關後亦禁過裹腳,但無效,唯有系旗人唔裹。着得花盆底嘅唔系八旗女子都系漢軍旗。

珍珠宮

siuhoclare 發表於 19-6-4 15:31
滿族人係不可以裹腳嘅,佢地係馬背上的人,男女老少都騎馬,唔可能紮腳。因此,滿清入關後對婦女纏足規定 ...
我有時諗,點降要整到花盤底咁呢?腳中間咪好累囉?如果整到好似鬆糕鞋咁,受力平均啲似乎好啲喎

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-6-4 16:08
突然想起,讀預科時,有個修中史的女同學話好彩清朝一早玩完,如果依加仲係清朝時代,大熱天時仲要著長袖衫包到 ...

去到民初、中共時期,呢班女人被迫放腳,睇過一d記載,紮腳當然痛,但放腳同樣係痛苦。
Ps, 張愛玲阿媽都有紮,後來放腳,仲可以去滑雪

珍珠宮

根本目的就是限制女性行動嘅能力
沒辦法自己行路,一定要依靠身邊嘅婢女,達到「三步不出閨門」嘅所謂大家閨秀典範

珍珠宮

goat 發表於 19-6-4 16:24
去到民初、中共時期,呢班女人被迫放腳,睇過一d記載,紮腳當然痛,但放腳同樣係痛苦。
Ps, 張愛玲阿媽都 ...
原來有得放,我以為紮左就咁一世

吳知清末又決定吳紮腳嘅人,到民初會否心諗,呀,好彩當時我吳比阿女紮腳,紮完又放,真係無果樣整果樣

珍珠宮

三吋內先算金蓮;四吋內係銀蓮;大於四吋叫鐵蓮。。。最矜貴嗰啲叫「抱小姐」即係細到企都企唔到,專門有妹仔孭or抱。。。「抱小姐」一般都係大家閨秀除有妹仔仲有幾個轎伕陪嫁。。。呢啲都係細個時婆婆話我知,因為佢大媽就係生唔到小朋友嘅「抱小姐」

子爵府

回覆 lovebabyswong 的帖子

你試下咁睇,現在女人著高跟鞋係唔係都好傷腳, 好唔健康(我們記得我亞媽著到腳趾都外翻)。但即使明知係咁點解仲有大把女人踢住高踭鞋周圍走?答案咪著著會令人挺胸凸屁股,男人欣賞囉!用女權主義角度就叫奴役女性既男性霸權。扎左腳既女性,同高踭鞋一樣,要就住個平衡,行起來個屁股同條腰會特別扭動得厲害。所以點解個陣時既男人覺得扎腳女人特別性感。另外,扎左腳既女人同留長手甲一樣道理,即係你要起碼小康之家,唔駛做粗重野先有資格扎腳,所以奴婢係無得扎腳,亦係一種身份象徵。女性本身覺得有腳扎係一種福份。

子爵府

芒果米池 發表於 19-6-4 14:22
可以買到特價斷碼

我可以同你講,可買到童裝

珍珠宮

粒粒芝士 發表於 19-6-4 16:34
我可以同你講,可買到童裝

真係好
腳仔細細著鞋靚又多選擇

我腳大衆尺碼,一係怕冇碼,就算見到特價都比人買哂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fiona1008 發表於 19-6-4 13:36
其他討論區見到有人提起,自己網上check下,原來係咁樣的,真唔知道以前裹腳的女人點行路的

以我知,古時唔係所有女仔有「資格」扎腳,有要錢、大戶人家,有妹仔洗,才可以扎腳。因為一定要人扶才可以行得穩。
你要落田幫手務農,仲點會扎?

子爵府

2024年龍年勳章

根本就係酷邢諗出嚟嗰個都痴線架

男爵府

fiona1008 發表於 19-6-4 13:36
其他討論區見到有人提起,自己網上check下,原來係咁樣的,真唔知道以前裹腳的女人點行路的

有錢人家先紥腳,有妹你扶出扶入

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

花盆底鞋合乎北方氣候
始终落雪著布鞋腳指易凍傷

三寸金蓮中國男人好多品嚐方法,例如撩,嗅,觀即是有獨特臭味都好like,真係好變態

大宅

苦了女孩

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

現今世代,女人為咗討好男人,咪一樣整容,一樣開刀加建 / 減肥

男爵府

Winnie_1210 發表於 19-6-4 16:30
三吋內先算金蓮;四吋內係銀蓮;大於四吋叫鐵蓮。。。最矜貴嗰啲叫「抱小姐」即係細到企都企唔到 ...

咁以前唔係好注重傳宗接代嘛,如果娶左個企都企唔到的富小姐返黎,仲冇的生養,真係好難理解以前人的想法

男爵府

I9528 發表於 19-6-4 17:17
現今世代,女人為咗討好男人,咪一樣整容,一樣開刀加建 / 減肥

講的好似都有道理

琥珀宮

畀面勳章

fiona1008 發表於 19-6-4 17:58
講的好似都有道理

仲有,以前女人無生存技能,靠男人,都叫 " 情有可原"
但而家,大把人有能力生存,都一樣為向上爬而整色整水

唔知邊個年代比邊個年代更退步

首頁

尾頁

跳至