自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

小朋友自己都會好吾開心,還有呈2,呈3,媽媽最緊要了解是否份卷出深左,佢邊一部分失分多,趁佢還記得,如文字題。
或是自己太緊張失準。

大宅

回覆樓主:

我女呈一時, 補數學專科班,但冇咩用,數學差啲唔合格,拉低曬,得 band 1C ,之後 ,7月開始 請咗個哥哥上門補數,一對一補, 呈二呈三去返9x分,去返band 1b,呈三1a,好好多,暑假努力下, 只要中英文keep住 ,追返課數學 ,有得追架

子爵府

娜娜2015 發表於 19-6-12 12:44
數學一直有補習,一星期一堂,由原本60幾分補了一年升返87、84,同阿仔商議後選了B1尾、B2頭既一間英文, ...

陪讀係咪可以唔補習
小朋友都可能有壓力,大家一齊樂觀面對

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

打聽下其他同學的分數,如果真係好深大家水平相當就唔使太擔心,級名次係band1水平就得啦,頂多影響自行嗰次,自行嗰次都要睇學校要求,學校對成績的%要求唔同。

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

taiming 發表於 19-6-12 14:10
其實我唔係好明,點解學校要出份劵深? 係咪有規定?

如果出淺d, 學生考得好不是對報中學有利d嗎?

我又咁睇,如果出得淺,只對成績唔好的同學有利,一向成績好的同學未能突圍,變相睇唔出強弱;
如果出得正常/深,就分別到程度了,有助學生揀適合自己的中學。

大宅

taiming 發表於 19-6-12 14:24
咁出得平均深淺,不是更好嗎?學生考中唔好,對學生都冇著數。

我一直有疑問,間間學生自行出卷,深淺不 ...

聽過 唔肯定係咪 ,每年都有一次ps1嘅試,六年级學生考,全港小學一齊考, 同一份卷 ,釐定間小學嘅程度 ,再斷定 之後兩年嘅 ,呢間小學嘅 band1,2名額,
再計校內呈分名次
仲有全港小三小六tsa 都好似有影響, 詳情唔係好知

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

娜娜2015 發表於 19-6-12 13:29
我都冇迫佢要考A,我只是提佢盡量冇失分!考試要淡定發揮!之前穩定係80幾分,希望佢平穩不過個失就Ok啦
...

有無問過佢點解會炒左?定個個都炒?

珍珠宮

環保接龍勳章

moon1006 發表於 19-6-12 15:14

聽過 唔肯定係咪 ,每年都有一次ps1嘅試,六年级學生考, ...

前part係真!!! 補充少少: 係雙數年考pre-s1的小六生影響師弟妹未來2年的banding位!

另外:
TSA係無影響升中
TSA係無影響升中
TSA係無影響升中

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

gracelam 發表於 19-6-12 15:27
前part係真!!! 補充少少: 係雙數年考pre-s1的小六生影響師弟妹未來2年的banding位!

另外:

明白唔該

大宅

3次呈分大約平均拉分
不過一次唔合格的確爆慘,你和仔仔都要忘記背後努力面前,繼續努力就好了
帶個仔去補數,多做多解決問題就會穩定,不會突然唔合格啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

主科唔合格係有影响好大吓,真正要平常心,努力爭取穩坐band2頭至中,千萬希望不要邊緣位,如果現時我會用band2來作目標,大家心裡壓力不會太大,否則效果可能會更差

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 19-6-12 14:58
我又咁睇,如果出得淺,只對成績唔好的同學有利,一向成績好的同學未能突圍,變相睇唔出強弱;
如果出得正 ...

一般3科主科,可能1科或2科會比以往出深左,如呈2可能英文,呈3可能中文。

大宅

回覆樓主:

影響第一輪自行機會,因一般英中都要全A或最多一個B,第二和第三次呈分如果可以拉返上去,搞珠就可以選band one 英中。

水晶宮

娜娜2015 發表於 19-6-12 12:50
我鬧咗佢幾句就叫佢入房傾偈,問佢你長大想做咩工作,之後話佢知佢D工作會同數學有D咩關系,同佢分晰數學 ...

你做得好好。仲有2次機會,比心機,天無絕人之路。

大宅

bbgitau 發表於 19-6-12 15:59
影響第一輪自行機會,因一般英中都要全A或最多一個B,第二和第三次呈分如果可以拉返上去,搞珠就可以選band ...

啱同班主任通電話,佢講呈二同呈三數學要進步至80幾,其它科穩定係A,入B2英中就問題唔大,都幾擔心!因為老師講我仔D數學做到亂曬,平時功課冇咩問題!但試卷中分數加減乘除文字應用題失分超多!試卷冇得睇!具體錯咗D咩,只知道個大概!

大宅

bbgitau 發表於 19-6-12 15:59
影響第一輪自行機會,因一般英中都要全A或最多一個B,第二和第三次呈分如果可以拉返上去,搞珠就可以選band ...

Band 1英文唔敢奢望啦!依家希望追返數學,另三科千祈唔好失手就0k啦!入到心目中Band 2英文就心滿意足啦!

大宅

娜娜2015 發表於 19-6-12 16:17
Band 1英文唔敢奢望啦!依家希望追返數學,另三科千祈唔好失手就0k啦!入到心目中Band 2英文就心滿意足啦 ...

打錯字!入到心目中Band2英中就心滿意足啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

英文最好,考慮吓直資英中

大宅

978212 發表於 19-6-12 16:32
英文最好,考慮吓直資英中

剛問了阿仔四科成績,中文87、英文95、常識95、數學57,咁樣成績可以考慮入直資英中?

男爵府

mimi222shi 發表於 19-6-12 14:15
卷深分高下

卷淺鬥小心

正確

首頁
23456...10

尾頁

跳至