自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-1 11:43
3. 點解咁多人揀直私,某程度上係怕左派位不可控制嘅結果,呢樣係真嘅。而generally直私亦有其優點,例如, ...

對子女教育有要求的家長(如樓主兩公婆),真係唔會接受仔女讀寶校(即出名差既官津)!

有考過多間直私都唔收無好得講,但若係無考直私而最後派寶校,信我,到時一定後悔,覺得自己害咗仔女!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

木土土 發表於 19-7-1 11:31
其實報考,最麻係搵資料填表交填,主要係家長辛苦姐。

若家長沒有比壓力,小朋友淨出席唔會好辛苦,個個 ...

係,家長冇癲咗咁比壓力又喊又盛,話考唔到冇晒希望世界未日,小朋友其實冇乜野,都係去做吓配對讀吓中英文之麻,除左小朋友本身有焦慮症就唔好考咁多間了。

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-7-1 10:57
咁你即刻問一句 “乜培道同聖母好過 Marymount, Maryknoll 同 St Mary's 咩?” 如果佢答係,咁我都無話可 ...

我係東區網,聖母係其中一間佢叫我報,仲有聖三一堂,德萃。

我其實唔係唔比報。
但前提係,收了都可大抽獎,同不想過海。
因我目標一直是津校,報私小只為back up in case中寶。
我仲有細妹不想煩多次。

珍珠宮

木土土 發表於 19-7-1 11:41
「少左大仔個幾分」,我覺得影響根本微不足道!

有幾多人因為有大仔個幾分,而入到心儀小學?

1. 家姐讀津小,阿妹入番機會好大
2. 家姐讀直資或私小,阿妹肯定要玩大抽獎

侯爵府

LokYauYau 發表於 19-7-1 11:58
...

對。

翡翠宮

牛年勳章

...

家姐讀直資或私小,阿妹都未必要玩大抽獎

琥珀宮

...

1.派到好津小,就話益細佬細姐

2.基本上,大部分人都不能靠自行入到心儀津小,要讀都係靠大抽獎(即等運到,唔係我性格)。而兄姊讀直私,有d 都有preference 比弟妹,我仔當年考家姐果間直資(好多人考好難入),佢喊又唔講英文都考到

子爵府

親子王國15週年勳章

小艾美 發表於 19-7-1 11:57

我其實唔係唔比報。

聖母幾乎係遞表即收,但我唔覺得東區有好多間會差過佢。聖母係中寶水泡。但聖母都冇校車去港島,點返學吖?咁報黎即係浪費時間生命?

啲男人係傻傻地,唔諗點安排,只諗面前好壞

照跟佢意思報直私,但要三大條件先報:1 有校車 2唔早過 7 點上校車 3 唔超過 2 測 2 考。咁睇下佢想報嗰十幾間有冇校車入港島,即刻冇聲出

翡翠宮

牛年勳章

木土土 發表於 19-7-1 11:41
「少左大仔個幾分」,我覺得影響根本微不足道!

有幾多人因為有大仔個幾分,而入到心儀小學?

你啱!15分基本上無乜用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小艾美 發表於 19-7-1 11:57

我其實唔係唔比報。

你去教育王國search下德萃d comment先
揀學校,千祈唔好睇完「展銷」就信到十足,要做多d功課。自問蒲左教育王國十幾年,真係大千世界無奇不有
聖母同德萃都好唔同方向,一間傳統多功課,一間主張快樂學習,在選校criteria 方面,會唔會先有個共識?

珍珠宮

小艾美 發表於 19-7-1 10:39
唔計中英數,有5個興趣班。但我小朋友話全部都好開心好鍾意,所以唔想cut佢。
...

到小學功課忙,好難再上咁多興趣班,而且學校都會有課外活動。
最終都要取捨,不過呢點唔關讀直私還是津小

侯爵府

回覆樓主:

如果你本身自行冇乜分, 直私可報多幾間, 因為報咗都可能會撞期有三份一去唔到, 有offer之後也可選擇一些不去了. 主要報港島, 九龍就只報比較好的如good hope, dg, cky等. 有backup私校, 抽獎也可進取些. 如到時都冇填表就要保守些了

寶石宮

2023年兔年勳章

小艾美 發表於 19-7-1 11:47
我打錯了,係私小,港島私小好多都唔比大抽獎。

港島私小競爭激烈 有offer再諗大抽獎
女校 SPC St Clare's 聖心
男女 救恩 真光 高主教 SSCPS ······

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Poyau 發表於 19-7-1 12:38
港島私小競爭激烈 有offer再諗大抽獎
女校 SPC St Clare's 聖心
男女 救恩 真光 高主教 SSCPS ····· ...

我第一次公開咁講
救恩........我識兩個今年跳船,一個日日呻希望快d畢業
轉校長後...已經變了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

小艾美 發表於 19-7-1 10:30
大囡下年小一。本身住東區。
津校有幾間好心儀的,同時打算去考私小直資當back up,但香港島有好多直資如有 ...

有個細跟尾,我識既大部份都會諗津小,反而1個就你老公講法都啱

寶石宮

2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-1 12:40
我第一次公開咁講
救恩........我識兩個今年跳船,一個日日呻希望快d畢業
轉校長後...已經變了

因為再唔係happy school?

珍珠宮

小艾美 發表於 19-7-1 10:37
我就係唔想報,小朋友係又考唔係又考,我自己都覺近辛苦。
但佢好似咩都想報,日日問我邊間邊間開始了.報 ...

識個媽咪上年考17間,得一間有offer……聽到都覺得辛苦,無論大人小朋友

水晶宮

回覆樓主:

攞d數據同你老公傾。
1. 佢講果d唔出名的直私,無中學的大約有幾多band1生。有中學的,dse咩成績。係咪好過屋企附近的學校。
2. 讀九龍的學校,無校車到港島東區,點算?有校車的話,一日來回交通時間幾多?有課外活動果日,幾點到屋企?會唔會影响做功課和温習。

你老公都係錫小朋友,緊張佢前途。雖然on居d,但出發點係好。好過d男人自己使,都唔願意放d錢栽培自己小朋友。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-1 12:40
我第一次公開咁講
轉校長後...已經變了

救恩……centre既老師都暗示嗯……可以有其他選擇

別墅

我第一次公開咁講
轉校長後...已經變了

點解想跳船?校長有咩問題?
我黎緊想囡囡考救小

首頁
23456...13

尾頁

跳至