時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

worrywong 發表於 19-7-30 00:18
我第一句已經說明: 真道嘅助理校長心腸係壞,但係個D開口埋口話學生抵死嘅人都係咁惡毒。

真道助理校長詛 ...

咁你應該無睇新聞喇
佢哋掉磚頭,掉腐蝕性物體既彈,自制尖矛,咬人手指,公開警察個人資料,射箭,圍休班警打,高空向警察掉路牌呢個會死人架喎!

唔好成日話學生點慘點細啦點慘啦。
警察比人掉野唔慘咩!?咁警察抵死咩?要受d痴線既掉路牌?
將心比己啦。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

https://youtu.be/hIyYRaqW0pY
呢個人咁咀咒人...令我諗起...九品芝麻官入面呢段戲...真係妓院八婆先會咁咀咒人...身為教師...鬧人都唔該高質d

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

worrywong 發表於 19-7-30 01:09
回覆 Chowying 的帖子

骨子裡根本攪緊港獨或者要雙普選奪權

你重未知道發生咩事??

逃犯條例只係提供左個機會比呢件事發生,所以撤係冇用的
總有離別的時候

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KittyMelody1 發表於 19-7-30 00:36
唔好再美化呢班所謂手無寸鐵既學生啦。。。。。呢班人掟磚,掟石,掟路牌,手持鐵通,放火,。。。已嚴重影 ...

咪係,做出呢種暴力行為無論係咩身份一樣要受制裁同譴責,咁先係彰顯公義。美化暴力,為暴力開脫之人極之可恥,同稱自殺者為義士一樣惡毒。絕對相信幫暴徒地漂白的人自己一定唔會去衝,佢地只係想鼓勵更多入世未深嘅年輕人犯罪,幫佢地達到破壞香港嘅目的。

大宅

唔該唔好再用呢啲煽情文宣啦,講到無飯食,又話會俾警察開槍打死咁嚴重,事實係班暴徒掟磚頭,掟路牌,射鐵珠彈,掟漒水彈,粉塵彈,呢啲叫致命武器,相反警察放催淚煙,胡椒噴霧,揮警掍,發射橡膠、海綿子彈,呢啲叫低殺傷力武器,仲要係次次被衝擊先還手,出手前又要舉紅旗黑旗,警告完又警告,仲要招呼啲無理要求出示委任證,打緊仗呀大佬,擺明係難為警察啦,左攪右攪,大佬們仲唔走開始出手,佢哋根本就係喺度等警察動武,然後大叫警察開槍,根住啲已完又遣責警察,無日無之。唉......晚晚等到大佬們玩完趕尾班車,返屋企嘆冷氣第日再嚟玩過,我真心覺得警察慘好多囉。

子爵府

Chowying 發表於 19-7-30 01:29
骨子裡根本攪緊港獨或者要雙普選奪權

你重未知道發生咩事??

如果佢係一個好既領袖,即使推行雙普選,D人都會選番佢做特首。

如果個國家係愛人民既,即使攪港獨,都唔會有人支持

大宅

仲要標榜到佢哋咁偉大,好想問樓主第日佢哋俾人拉,係咪樓主你幫佢哋坐監呀?

大宅

worrywong 發表於 19-7-30 01:33
如果佢係一個好既領袖,即使推行雙普選,D人都會選番佢做特首。

如果個國家係愛人民既,即使攪港獨,都 ...

伓講得啱,我就唔支持港獨!

珍珠宮

Bbchuchuchichu 發表於 19-7-30 01:16
咁你應該無睇新聞喇
佢哋掉磚頭,掉腐蝕性物體既彈,自制尖矛,咬人手指,公開警察個人資料,射箭,圍休班 ...

佢地唔係冇睇新聞,班暴徒做過d乜佢地清楚過你同我,佢地故意咁講係為咗增加仇恨同加強撕裂,等被佢地洗腦嘅學生可以更兇殘對待異己,不得不贊這招好高明,好陰毒,可憐香港年輕人。

子爵府

Esther_Rachel 發表於 19-7-30 01:33
仲要標榜到佢哋咁偉大,好想問樓主第日佢哋俾人拉,係咪樓主你幫佢哋坐監呀?
...

從頭到尾,我都無贊同佢地既暴力行為,我都一樣唔贊同警察同黑社會合作既暴力行為。

如果我認識D年輕人,我都會說服佢地,唔好出去,我唔想佢地俾人拉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

worrywong 發表於 19-7-30 01:33

如果個國家係愛人民既,即使攪港獨,都 ...

所以最基本,係咁為公義既,示威者做咩蒙面,我唔會欣賞接受佢地
總有離別的時候

珍珠宮

Esther_Rachel 發表於 19-7-30 01:33
唔該唔好再用呢啲煽情文宣啦,講到無飯食,又話會俾警察開槍打死咁嚴重,事實係班暴徒掟磚頭,掟路牌,射鐵 ...

佢地慣用技倆,一舉兩得,即可以抹黑警察,又可以增加年輕人對警察嘅仇恨,當仇恨上腦時,就會失去思考,失去人性,失去良知,只想至警察於死地,用心惡毒之極。

男爵府

worrywong 發表於 19-7-30 00:26
做棋子?
如果你做過年輕人媽媽,你就幾難叫到D仔幫你落街買餸,同去茶樓飲茶,比埋$佢地都話唔去:igiveu ...

阿媽叫阿仔十個有八個都叫唔郁!但外人叫佢就撲身撲命去做,呢D就係時下年輕人嘅心態!覺得阿媽影衰佢,人地阿媽乜都好!

子爵府

Bbchuchuchichu 發表於 19-7-30 01:16
咁你應該無睇新聞喇
佢哋掉磚頭,掉腐蝕性物體既彈,自制尖矛,咬人手指,公開警察個人資料,射箭,圍休班 ...

做啲咁惡毒嘅事仲要撐嘅人,將來仔女咁暴力凶殘咁對佢地應該心甘命抵,自己教出黎自己受

子爵府

Chowying 發表於 19-7-30 01:42
所以最基本,係咁為公義既,示威者做咩蒙面,我唔會欣賞接受佢地

你講得啱!
亦都回應咗,剛才有人話年輕人"好明顯佢地沉醉於英雄感"呢句說話。佢地蒙住面示威,又如果有人知佢係英雄呢?
由此証明呢度D人係唔講邏輯既。

至於,"示威者做咩蒙面"原因好明顯,因為有人選擇性執法。
揸住藤條、水喉通唔係武器,但帶水樽就係武器。
警方回應元朗著白衫証明唔到有打人,但著黑衫搭地鉄就係示威者

男爵府

worrywong 發表於 19-7-30 00:56
"抵死"好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯

你說得對。你令我想到一個我細個時發 ...

想問你真系無睇到直播嗎?由第一日遊行開始系邊個向警察掉磚頭,掉鐵支先?而且警察唔系一開始就采用胡椒噴霧,橡膠子彈架,系由黃色警告,再紅,再黑色,先還擊班暴徒,如果班只想遊行表達意見的人士,系警察還擊前系有充分既時間離開的.

遊行左成甘多次,每一次行都唔散去,阻街,阻人,阻車,搞到成街垃圾,如果你真系是一位媽媽,我都好知你怎樣去解說給你仔女聽羅

男爵府

worrywong 發表於 19-7-30 02:00
你講得啱!
亦都回應咗,剛才有人話年輕人"好明顯佢地沉醉於英雄感"呢句說話。佢地蒙住面示威,又如果有人 ...

你真系好好笑!

由6月9日第一日遊行,搞事既果班暴徒已經蒙晒面啦,果時未發生白衣打人士件的,難道暴徒們是一早知道稍後日子會有白衣打人事件,又會選擇性執法嗎?

施主,請你再一次將開你的心眼吧,前路還長著呢!

大宅

非常同意,打警察唔會爭取到,只係會令到分列更嚴重,如果真係和平抗爭,一定好多人支持!

大宅

其實我都好難明白,啲示威者好多好年青,佢哋呢個年紀仲好衝動,好多嘢仲未成熟,作為一個成人見到佢地已經行到好偏激、以暴力去解決問題,點解唔出聲,仲要用啲好美麗、好崇高嘅說話去讚美佢哋,呢樣真係害咗佢哋,我見佢地仲要趕尾班車返屋企、呢兩日又話冇錢食飯,其實佢哋仲好細,亦唔係個個有錢,係好可憐又可悲嘅一件事,再助長佢地為無形嘅理念破壞實實在在嘅家,將來首當其衝受害嘅就係佢哋自己

大宅

MrsSingSing 發表於 19-7-30 00:35
抵死 = 覺得你地咎由自取(好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯)

詛咒 = 對你地恨 ...

完全同意

首頁
23456...7

尾頁

跳至