自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

我無睇漏眼嘅話
成編文無講過麥媽媽得一層樓要供
香港好多人都同時供幾層樓
一來要比4大長老住
二來可能收租
以前供樓利息比依家貴好多,而租金比而家平,所以如果經濟下滑,租客無錢交租,都幾頭痕。

BK金句,一家唔知一家事

男爵府

回覆樓主:

其實我幾欣賞麥明詩,靠自己能力上車,好過好多父母未死就成日諗分身家的人

伯爵府

JaneJaneT 發表於 19-8-2 16:58
估唔到麥明詩是慳妹

侯爵府

Del

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 19-8-3 10:15
好勁呀你地、一間自住.. 一間比6299住、好有計劃!

其實我地係09年已開始睇....
當時 99 係咁潑冷水... 話再睇定 d.... 樓市可能再跌....
一路睇到 14年.... 見到已經升左一倍..
唔想再等.. 就瞞住屋企入市... 比99知道仲話我地死蠢.. 咁貴都買...
後來因為有小朋友.. 16年買多間3房... 之前個間就比6299住..
99見有屋住唔駛再交租.. 佢先唔出聲...

珍珠宮

好多人經歷負資產啦果時⋯⋯有幾奇亞哥做E生上車難?!

侯爵府

親子王國15週年勳章

tyyho1 發表於 19-8-2 19:23
所以我6299之後一直都租樓...
我聽我c6講.. 62當時持有好幾個單位.. 03年時迫住要賣晒.. 帳面係蝕左2千幾 ...

我媽自己無事,無炒樓,只係見朋友蝕到入肉都驚。佢從來唔買樓投資,只敢股票(lump sum 細)。到我結婚要自置物業佢先揼心點解唔早啲買樓

當年市道低一定係無乜人有信心先會咁,唔可以同而家情況相比

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-8-2 17:32
都唔係架,親戚做醫護96年入市,SARS 時係超大壓力。

我同c6 97入市(仲要供緊兩層負資產)⋯又要養仔,二人搵$30000幾乍都捱過左,無落車,無人幫,試過要銀行借$渡過最難既日子

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

之前又話借100萬俾人。。。

大宅

焦糖媽 發表於 19-8-3 10:37
我媽自己無事,無炒樓,只係見朋友蝕到入肉都驚。佢從來唔買樓投資,只敢股票(lump sum 細)。到我結婚要 ...

Agree.. 樓價會跌得咁甘一定大家都對前景無信心..
如果大家都知道之後一定會升返.. 跟本回少少就好多人接貨..
所以唔好口響響話咩自住樓供得起就算負資產都無問題..
當你層樓跌左5-6成.. 雖然話繼續住緊.. 但點都會唔開心.. 同埋跌咁多.. 當時既市道/氣氛一定好差..
無人有水晶球.. 係個果環境無人會知來緊個十幾廿年個市會升到咁..
呢 d 真係時也命也..

侯爵府

親子王國15週年勳章

wuwucancan 發表於 19-8-3 10:43
我同c6 97入市(仲要供緊兩層負資產)⋯又要養仔,二人搵$30000幾乍都捱過左,無落車,無人幫,試過要銀行 ...

我都有 Auntie 為左供層收租樓(無人租但唔肯賣),四圍問兄弟姐妹借錢度日市好緊係講得易,一差既話可以好拮据。尤其當時小朋友未出身,最怕經濟支柱病/無左份工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wuwucancan 發表於 19-8-3 02:43
我同c6 97入市(仲要供緊兩層負資產)⋯又要養仔,二人搵$30000幾乍都捱過左,無落車,無人幫,試過要銀行 ...

要用捱字黎形容,又要借錢,咁你都唔易過不過捱過就好 ...

我親戚最後係頂唔住落左車,因為本身各方便壓力,再加屋苑係97年入伙,有數個業主捱唔住,自殺,成日形住有野,所以大蝕賣走左。

租左幾年平樓,再上返車。

子爵府

wuwucancan 發表於 19-8-3 10:43

你地好勁........不過咁, 搵3萬幾, 31000 同39000 已經差好遠.......
會唔會你地打政府工, 唔驚裁員, 所以先至捱得過?中間有無做打多份炒散幫補...?

珍珠宮

HL7646 發表於 19-8-3 11:57
你地好勁........不過咁, 搵3萬幾, 31000 同39000 已經差好遠.......
會唔會你地打政府工, 唔驚裁員, 所以 ...

$32000左右,又要供兩層又要養仔
當然不是政府工啦⋯⋯不過公司好好,共渡時艱!

侯爵府

tyyho1 發表於 19-8-3 10:26
其實我地係09年已開始睇....
當時 99 係咁潑冷水... 話再睇定 d.... 樓市可能再跌....
一路睇到 14年.... ...

佢見過鬼怕黑、都明既、比我都驚。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

回覆樓主:

咁尼份腳踏實地,係幾值得欣賞嘅!

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-8-3 11:57
要用捱字黎形容,又要借錢,咁你都唔易過不過捱過就好 ...

我親戚最後係頂唔住落 ...

我地也是97入伙,最高負左100萬

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wuwucancan 發表於 19-8-3 05:00
我地也是97入伙,最高負左100萬

佢最高係近$3m, 最後升返少少賣,都無左$2.xm

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-8-3 13:02
佢最高係近$3m, 最後升返少少賣,都無左$2.xm

係呀!如果果時5識諗真係會諗埋一邊,死捱死抵頂住

珍珠宮

cattz288 發表於 19-8-2 17:18
自住樓樓價跌, 點叫虧損300萬? 佢一家都係公務員, 有幾沉重壓力?
...

你有無經歷過2003沙士年代?當年樓價大跌,跌穿按揭比率要補差價。 另當年經濟好差,好多人工作不穩定,隨時被裁員, 供唔起樓。

bopomofo2405    發表於 19-8-3 15:13

首頁
23456...7

尾頁

跳至