自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

小傑媽媽 發表於 19-8-15 18:18
我由細到大性格都好內向,講野唔敢大聲,唔太敢面對面同人接觸,所以成日比人嘲笑,大個變得好自卑!我上網 ...

咁喺屋企對住屋企人係點?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

我以前都同樓主一樣,係小巴嗌落車好細聲,結果飛咗站,但做咗人阿媽都改變咗我好多,我而家鬧個女可以鬧到成層樓都聽到 ,不過無乜外人係度我先會咁鬧,如果有人望住我都會唔好意思
我性格都係比較被動,好少會主動約人,同唔太熟既朋友,我都會比較少講野,我都幾羨慕有啲人性格開朗好多朋友,成日一班朋友一齊玩咁
去到呢個年紀,我都接受咗自己性格係咁,都唔會話刻意要自己改變,但有時都會留意下一啲擅於交際既人,學下佢地既social skill, 始終工作上同社交上都需要同人溝通

已刪除用户

大宅

我連whatsapp都小說話.
平常心

別墅

回覆樓主:

你同我一樣, 改變唔到。 試過試過主動同人溝通, 好辛苦。 我講嘢都係表達唔到自己想講嘅。 打出嚟完全冇問題。

已刪除用户

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我都係唔太出聲既人,讀小學時好慘,比同學蝦又冇人幫到我,攪到大個左都唔太鍾意講野,所以唔太鍾意講電話

已刪除用户

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

小傑媽媽 發表於 19-8-16 09:05
我都懷疑係我成長過程中經常比人蝦,而且永遠都係被遺忘既一個,所以造就左我咁自閉既性格
...
係呀,好慘架,攪到而家都唔係好識同人溝通,以前讀中學一返學就識到同學仔(個朋友好多野講),可能我唔係太識講野,初初都好好朋友,之後識左另一個朋友,就開始慢慢同我冇咁好,同另一個朋友就好多野講

用戶要求終止服務

我都懷疑係我成長過程中經常比人蝦,而且永遠都係被遺忘既一個,所以造就左我咁自閉既性格
...

唔好咁負面啦,世界上總係要有不同嘅人。
我反而好羨慕你有好老公同有穩定工作。

已刪除用户

已刪除用户

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

小傑媽媽 發表於 19-8-16 09:36
所以我哋內向型又唔擅於表達既人好難交到朋友
係呀,有時真係唔知講乜好,真係好難識到人

男爵府

happybebebe 發表於 19-8-15 19:09
你中學有無考過中文口試?當時應該有教點去討論、打開話題
講嘢真係要迫下自己,你不用同爭拗,但有時想問 ...
所以家下個政府仲話想取消中文口試... 更加多人唔知點表達自己, 同人講野溝通!! 即使係自己母語, 有冇人敢講自己完全唔會講錯, 用錯字去表達??

侯爵府

回覆 小傑媽媽 的帖子

唔敢接電話? 好似誇張D, 又見唔到樣怕乜姐, 你幾歲先?

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

...
ME2~ 因我天生腳有問題, 做左好多次手術, 行路冇正常人咁好同埋影響身高, 中學時比人恰足咁多年... 而當時家中只有個老人家照顧我, 冇人同我傾計, 我覺得個時自己個人格好扭曲, 好憤世, 好抑鬱自閉... 好多人人生最好最開心, 識到最多朋友既時候, 我偏偏... 不過, 出左黎做野, 覺得好唔同, 可能D人成熟D, 我慢慢開始放開自己, 勇敢多D同人講下野, 之後就叫有返些少朋友...

首頁
23456...12

尾頁

跳至