自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有為自己養老留有積蓄的父才可以不問回報,否則…

公爵府

回覆樓主:

點都有教導孩子長大要比家用比父母,亦有身教,但唔要求咩數目。生仔不是投資,係愛,不求回報的愛。

子爵府

養掂自己夠喇!
得閒帶孫仔女食飯,過時過節記得我呢個啊媽,已經好心足!

大宅

我只要佢地比返健康快樂既人生比我就夠,唔知會唔會太貪心呢

水晶宮

hcd 發表於 19-8-19 15:57
今時今日, 香港地, 如仍expect子女長大後可以攞到金錢回報, 我認為是不切實際、天真、一廂情願的想法. ( ...

我識一個朋友,我聽到佢講電話,佢阿媽問佢攞家用,比佢爆一輪,我知道佢家庭背境,應該很窮,外家住公屋,自己買名牌袋平時大大聲扮有錢, 佢唔理佢窮外家,只mark實有錢奶奶,後來佢阿媽生cancer,我果個朋友不肯拎錢醫佢阿媽,佢阿媽過咗身

佢買名牌袋又大大聲話自己好有錢,但唔肯比錢定冇錢醫佢阿媽,我都

跟住我心諗,我養到自己就養自己好過,千祈唔好諗住靠人, 所以我一路工作,我keep住後生/健康有人請番到工都是一種福氣

伯爵府

回覆樓主:

佢生生性性,勤力做功,唔好要我擔心,得閒同我飲茶就ok啦…無諗過有咩回報 保持良好關係已經好開心

大宅

仔女直到長大成家所使我嘅錢明顯低於我心裡計劃嘅金額已經可以還神了,點會講回報。

水晶宮

lingw. 發表於 19-8-19 13:24
父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?
另外, 自己又每月回報多少錢給父母呢?

無、希望唔駛供過世甩到身就算。
自己父母、俾夠食囉、保本唔算高回報、話哂佢地又無高投資

大宅

miffyumiffy 發表於 19-8-19 16:41
我識一個朋友,我聽到佢講電話,佢阿媽問佢攞家用,比佢爆一輪,我知道佢家庭背境,應該很窮,外家住公屋 ...
大陸由於通過遺產承繼房產非常麻煩同要使唔少錢,所以絕大部份父母都會將房產一早轉到子女名下,而有好多案例就係父母咩都無之後比仔女當波踢,尤其當老人家有病痛需要照顧嘅時候......,訓柴房、趕出門、比新抱虐待......
所以呢樣嘢香港會好好多,我同嗰女講我嘅財產將來肯定係通過遺產承繼比佢。

侯爵府

2024年龍年勳章

無任何期望,只希望佢開開心心過自己人生~
好既就可以每星期黎同我食餐飯,唔方便既whats app聯絡都可以~
驚太大期望,變失望,都對小朋友造成壓力

用戶要求終止服務

lingw. 發表於 19-8-19 13:24
父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?
另外, 自己又每月回報多少錢給父母呢?

冇得諗有冇回報,但求身體健康平平安安

珍珠宮

回覆樓主:

子女回報邊有數可講,自己果代盡力而為,新一代,佢唔問我攞返已經唔錯,你想迫佢俾,真係無乜可能。

伯爵府

牛年勳章

從未當養兒女係投資,因為親情好難去計算得與失
我相信我父母對我的愛是無私、無條件的- 我孝順他們,肯定未能回報萬份之一
如果養兒係投資的一項,回報期太慢,太多uncertainties ,

水晶宮

冇回報,預左負數投資

水晶宮

chloe2018 發表於 19-8-19 16:59
大陸由於通過遺產承繼房產非常麻煩同要使唔少錢,所以絕大部份父母都會將房產一早轉到子女名下,而有好多案 ...

jm你係大6人 大6我都唔熟呀

香港趁健在時送契就可以,唔洗攪咩繼承

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

吾需要

男爵府

回覆 油麥麥 的帖子

我想問女女你幾時大? 哈哈

大宅

miffyumiffy 發表於 19-8-19 21:12

jm你係大6人 大6我都唔熟呀
我唔係大陸,我香港出世,生存係世上已經過咗半個世紀!
但我station係大陸20+年啦,對大陸d嘢算係接觸得比較多
香港對於子女承繼條例好清晰,就算無遺囑,除非配偶在生,否則子女係可以優先平均分配財產
大陸遺產稅好勁,所以正路係父母在生嘅時候用買賣方式轉比未結婚嘅成年仔女(婚前財產喺離婚時唔使同配偶對分)
只要用原來買入價轉讓就可以比好少稅,所以大陸父母絕大部份都會咁做
過去大陸網上對比過好多方法,呢個係最安全又慳錢嘅合法做法

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

薯圈 發表於 19-8-19 13:45
多謝你明白我心意。

我唔相信我將來仔唔比錢我要乞米,但我要求嘅其實係責任心同感恩心。
我同意你呢個想法,亦是我對女兒的教育。我女快19歲了,會做暑期工,會俾少少家用我,唔係錢嘅問題,但真係好窩心,佢對家庭好有責任心,會幫手做家務,會關心家人,同父母關係好好,我認為呢個方法好正確。

首頁
23456...8

尾頁

跳至